Search
Филтрирай по...

Алтернативни методи за лечение и можем ли сами да си помогнем, за да спрем или забавим развитието на болестта.

За очистването на организма от слузта, за диетата, баните и инхалациите, упражненията за тялото и ума, са нужни много воля, постоянство, търпение и увереност, за да се постигне положителен резултат.

 

Също така болният трябва да се въоръжи с предпазливост и внимание, особено когато хроничният бронхит е довел до някакви усложнения. В последния случай консултацията с лекар – специалист по «алтернативна медицина» е задължителна.

 

Рейки

Методът е особено полезен при това заболяване, тъй като успокоява и задълбочава дишането, с което спомага за евакуацията /придвижването/ и изхвърлянето на секретите. С успокояващото  нервната система въздействие, този метод е отличен за профилактика на спазмите и обструкцията.

Рейки Първо ниво – Пълен рейки сеанс всеки ден – 1-2 пъти и повторно подаване в позициите на главата, белия дроб и сърцето.

Рейки Второ ниво –  както при Първо. Освен това:

 

Упражнение 1– визуализирайте здрав белия си дроб, помогнете си с картинки от интернет или анатомични атласи. С помощта на Символа на силата минете през носа, устата, трахеята, бронхите, бронхиолите и достигайки  алвеолите, ги изпълнете с енергията.

Визуализирайте меридиана на белия дроб и преминете със символа на силата по цялата му дължина от крайната към началната точка и обратно. Повторете няколко пъти.

 

 

 

 

Мудри


 

Бронхиална мудра – При всички видове заболявания на бронхите и при т.нар. повърхностно дишане. Дарява сила, укрепва тялото, ума и душата.

Изпълнение – върхът на кутрето се поставя в основата на палеца. Върхът на безименния се допира до първата сгъвка на палеца. Средният пръст докосва върха на палеца. Показалецът е изпънат.
Изпълнява се  по 5 минути, 5 пъти на ден.

Мудра Шакти ( Шакти – богинята на жизнената енергия )

Засилва дишането в долната част на гърдите. Дарява спокойствие, хармония, дълбок мир.

Палецът на всяка ръка е сгънат към дланта; показалецът и средният го обгръщат без напрежение; безименните и кутретата се допират с върховете си.
При необходимост, или 3 пъти дневно по 12 минути.

Не злоупотребявайте: честото или продължително прилагане на тази мудра може да доведе до постоянна сънливост.

Линга мудра (Повдигаща мудра)

При всички простудни заболявания на: гърло; бели дробове – разтваря натрупания секрет; дихателни проблеми, свързани с промяна на времето; кашлица; хрема; синузит. Поддържа телесната температура; повишава имунитета; регулира наднорменото тегло. Дарява духовна устойчивост.
Пръстите са сплетени. Палецът на едната ръка сочи нагоре. Палецът и показалецът на другата го обхващат, като се допират.
За профилактика: Веднъж дневно, 15-20 минути.
За лечение: 3-4 пъти дневно по 15 минути.

За по – добър ефект, Рейки Първо ниво се комбинира с подходящите за целта мудри. Символите на Второ ниво многократно увеличават ефекта от мудрите.

Комплексът от мудри винаги започва с Универсалната Гиан мудра и завършва с Атманджали.

 

Йога

Много важно е да се потърси мнението на опитен инструктор по Йога за подбора на упражненията, защото ако при обикновен хроничен бронхит дишанията с постепенно увеличаващо се задържане на дъха  допринасят за излекуването му, при наличие на придружаващ белодробен емфизем същите тези упражнения за противопоказани. Пушачите, които все още не са развили усложнения, могат спокойно да изпълняват дихателни упражнения, ако няма други противопоказания за това.

Коремно дишане

 • поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема над пъпа

 

 • вдишайте бавно през носа и усещайте как ръката върху корема се повдига нагоре, ръката върху гърдите остава неподвижна.

 

 • издишайте бавно през носа и усещайте как ръката върху корема слиза надолу, а другата е неподвижна.

 

Ци гун – древна китайска медитативна система с грациозни движения и дихателни упражнения.

Подпирането на небето с преплетени пръсти помага за увеличаване капацитета на белите дробове, за освобождаване от умората, за подобряване на баланса и за укрепване на мускулите и костите на гърба и кръста. Оказва и общ мобилизиращ ефект върху мускулите и вътрешните органи на цялото тяло.

 

Вдигане и спускане на петите за разтърсване на тялото и за лекуване на всички болести

1. Заемете позиция “Мирно” със събрани или поставени на не повече от

няколко сантиметра един от друг крака. Дръжте дланите отворени, свободно

висящи отстрани на тялото, а краката изпънати.

2. Вдигнете двете пети едновременно от земята, така че да се балансирате

върху пръстите на краката. Погледът ви е отправен право напред или леко

нагоре.

3. Бързо спуснете двете пети върху земята, разтърсвайки цялото тяло.

4. Докато вдигате петите, вдишвайте, а когато ги спускате – издишвайте.

5. Повторете 8 пъти.

 

Иглотерапия

При този метод се въздейства върху биоактивни точки в организма, което предизвиква отделянето на вещества, които нормализират провеждането на нервните импулси и възстановяването на увредените тъкани. Както всеки друг от т.н. алтернативни методи за лечение и този има добър ефект в началните стадии на заболяването и се прилага при хроничен бронхит за профилактика на обструкцията /запушването на бронхите/ и дихателната недостатъчност, които са крайните стадии на ХОББ.

 

Акупресура

2. Масажирайте акупунктурната точка Дзи цюен

Тази акупунктурна точка се намира по меридиана на сърцето, във вдлъбнатината под мишницата.Честото масажиране на тази точка активира кръвообращението, грижи се и защитава белите дробове, подобрява дишането.Поставете показалеца и средния пръст върху вдлъбнатината под мишницата и ги движете напред и назад.Натискайте нежно.Няма нужда да използвате сила.

2. Масажирайте акупунктурната точка Лие Цюе. 

 

 

 

 

Фитотерапия

Провеждането на фитотерапия при дълготрайните бронхити е нелека задача. Необходимостта тя да е продължителна води до привикване и относителна неефективност на някои от съставките в билковите смеси, което налага периодична смяна на комбинациите. Освен заменянето на едни билкови растения с други разнообразяването на методите също подобрява резултатите; например вътрешното приемане на водни извлеци може да се съчетае с ароматерапия и хомеопатия.

Ето и една примерна рецепта за хроничен бронхит:

по 50 гр стръкове мащерка, борови връхчета, стръкове великденче и босилек, по 25 гр теснолист жиловлек, медуница, градински чай и стръкове от миризлива теменуга се смесват. От тази смес се взимат 2 суп. лъж. и се варят 5 мин в 700 гр вода. Пие се 4 пъти по 1 винена чаша, 15-20 мин. преди храна и около половин час преди лягане.

 

В заключение, много важно е болният да разбере, че посочените по-горе методи на лечение ще имат успех само ако се прилагат едновременно в комбинация от няколко съвместими един с друг. Комплексният подход в лечението на хроничния бронхит придобива изключителна важност, изхождайки от това, че нелекуването или занемаряването на това заболяване може да доведе до преждевременна инвалидизация.

 

Примерна комбинация:

Рейки, мудри, йога – постоянно ежедневно; акупресура, хомеопатия няколко курса годишно, балнеолечение, инхалации, кинезитерапия – 1-2 пъти годишно в специализирани рехабилитационни центрове, определени от НОИ. http://www.noi.bg/newsbg/1973-pro2013

 Първа част на статията може да прочетете тук

За индивидуално определяне на подходящите методи, пишете ни!

 

Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 


 

 

 

 

 

 


Тази публикация има 2 коментари

 1. Здравейте!Баща ми има ХООБ .Правя му Рейки и практикуваме дишане.Вече е на кислород и има храчки.Бихте ли ми казали нещо за отхрачване?Благодаря!

  1. Здравейте,
   Чудесно е, че прилагете рейки метода, поздравления!
   Подходящ продукт с отхрачващо действие – Air-Power®.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart