Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Редовният прием на витамин Е подобрява функционирането на кръвоносните съдове на пушачите, които са се отказали от пушенето. Това показва изследване на специалисти от Университета на Охайо. Витамин Е има 8 различни варианта на химическа формула – алфа-токоферол, бета токферол и пр. В своето изследване американските учени са използвали гама-токоферол.

В експеримента били включени 16 участници в терапевтична програма за подкрепа на хора, отказали пушенето.  Те приемали всекидневно в продължение на седмица по 500 mg гама-токоферол. Учените измервали състоянието на кръвоносните им съдове до и след експеримента. При тези пациенти, които приемали витамин Е било отбелязано подобряване с 2,8% на функциите на кръвоносната система, съобщава Medical News Today.

Освен това Витамин Е, който се съдържа изобилно в ядките и спанака, може да намали риска и да облекчи симптомите на заболявания на черния дроб, причинени от мастни натрупвания. Той е най-мощният доказан антиоксидант сред витамините. Основните му функции са да защитава клетъчните структури от свободните радикали и да възпрепятства образуването на тромби. Специалистите препоръчват прием най-малко от около 15 – 20 mg витaмин Е на ден за възрастен човек.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart