Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Американската Неврологична академия публикува изследване, според което средиземноморската диета, в която преобладават риба, пилешко, зехтин и млечни продукти с ниска масленост, понижава риска от възникване на деменция: невродегенеративно състояние на мозъка, при което настъпва прогресивна, трайна загуба на умствената дейност. Най-честата причина за деменция е болестта на Алцхаймер, при която постепенно настъпват нарушения в ориентацията, речта и паметта. Втората най-честа причина е съдовата деменция, тя се дължи на некроза на мозъчна тъкан, поради образуването на съсиреци, които запушват кръвоносните съдове в мозъка.

Своите изводи учените са направили, след като са анализирали навиците на 17 478 бели американци на възраст до 64 години. Сред здравите хора (такива, които не страдали от диабет) и спазващи редовно средиземноморската диета случаите на проблеми с паметта и мисленето били с 19% по-малко. Един от ръководителите на изследването, д-р Георгиус Цивологиус от университета на Алабама обяснява: „Диетата е важен модифициращ фактор, който помага да бъдат съхранени когнитивните функции на по-късен етап от живота на човека. Но все пак това е само един от факторите. Спортуването, недопускането на затлъстяване и отказът от пушенето са други важни фактори”.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart