Search
Филтрирай по...

Ключът за помагане на хората с две от най-всеобхватните заболявания – наднорменото тегло и рака – може да се крие в един прекрасен тропически плод.  Най-новите проучвания дават тема за размисъл на учените и те се опитват да разберат дали мангото е ключът към контролиране нивата на кръвната захар при хора с наднормено тегло и на възпалението при раковr заболявания.

Д-р Едралин Лукас, професор по хранене към университета в Оклахома, направил изследване с 20 души с наднормено тегло. Към диетата им били добавени 10 грама манго в продължение на 12 седмици. В края на изследването нивата на кръвната захар на хората се понижили драстично.

“Резултатите от изследването потвърждават данните от опитите върху животни. Мангото подобрява нивата на глюкоза в кръвта при хора с наднормено тегло. Все още не е ясен точният механизъм на действието му, знае се само, че в него се съдържа сложен комплекс от полифеноли.” Изследванията показват, че различни полифенолни вещества имат положителен ефект върху мастната тъкан. Такива са изофлавоните от соята, епигалокатехин галатът в зеления чай и проантоцианидина в семките от грозде.

Д-р Сюзън Мертенс-Талкот, преподавател в Института за изследване на наднормено тегло към университета в Тексас, изследва ефектът от суровото манго върху нормалните и раковите клетки на гърдите в лаборатория. Полифенолите на мангото ограничават възпалителния отговор и при двата вида клетки. Необходими са повече изследвания, за да се докаже ефективността им при хората.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart