Search
Филтрирай по...

Проблемите със съня утрояват риска от развитие на фибромиалгия  – мускулни, ставни болки и хронична умора. Ревматичното заболяване предразполага към депресия и социално изолиране, значително засяга и работоспособността. Среща се 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, сочи норвежко изследване.

Лишаването от пълноценен сън увеличава възпалението и намалява способността на организма за контролиране на болката. Проблемите със съня са само една от причините, които могат да допринесат за развитието на фибромиалгия, казва д-р Пол Морк, изследовател в Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

От друга страна, разстройството на съня и променливото настроение са част от симптомите при фибромиалгия. 90% от жените, засегнати от състоянието, страдат и от безсъние, което пък води до увеличаване чувството на болка. Новото изследване включва 12 350 жени на 20 и повече години, които се оплакват от мускулна болка, болка в костите и др. 2/3 от участничките имат и проблеми със съня. В рамките на 10-годишен период 3% от жените развиват фибромиалгия. Рискът е три и половина пъти по-висок сред участничките, които съобщават, че „често или постоянно“ имат затруднения със съня.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart