Вече са достатъчни само няколко движения с мишката и натискания по клавиатурата и диагнозата ви е ясна. Без контакт със специалист, само с помощта на интернет и търсачките. Лекарското съсловие следи с все по-голямо безпокойство тази притеснителна тенденция, която вече си има и наименование – киберхондрия.

Ерата на Интернет отвори пред хората един напълно нов свят, който наред с многото удобства и предимства, има и своите недостатъци и дори опасности. Благодарение на глобалната мрежа, вече имате достъп до всякаква информация по всяко време на денонощието. Получавате я без каквото и да е усилие, но в повечето случаи – без каквито и да било базисни познания в дадена сфера. Специално в областта на медицината, това се счита по-скоро за проблем, отколкото за предимство.

Диагноза на една ръка разстояние

И така, дойде време, в което можеш да „попитате” Гугъл за всякакви здравословни проблеми – от най-дребните до по-сериозните. Опасността е ясна – всеки лекар би ви посъветвал да не поемате собственото си лечение в свои ръце, освен ако не сте тесен специалист. Твърде е вероятно да попаднете на информация в мрежата, която свързва симптомите ви с погрешна диагноза – по-сериозна или по-лека. И в двата случая предимствата не са на ваша страна. В първия има опасност да започнете да взимате тежки медикаменти, които не само няма да ви помогнат, но и ще навредят на различни вътрешни органи. Във втория, рискувате да се самоуспокоите и да загубите ценно време за лечение. И в двата случая най-сигурното е едно – рискът от неправилно лечение е огромен.

В размисли за най-лошото

Голямата опасност при самодиагностиката се крие именно във факта, че често води извършващия я към диагнозата „тежко болен”. Преобладават случаите, в които самоизследващите се чрез глобалната мрежа стигат до много по-тежки заболявания от тези, които в действителност имат.

Разболеете ли се веднъж и тръгнеш ли по плоскостта на самодиагностицирането, вие неминуемо ще намирате срещу симптомите си имената на тежки заболявания, които могат да ви шокират. Глобалната мрежа наистина може да бъде голям и ценен помощник, но само на тесни специалисти в съответната медицинска област. Тя може да помогне и на вас, но само колкото да знаете основните симптоми на някои болести, без да ви дава никакво право да се опитвате да прилагате лечение сами.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart