Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Леблебията, известна още като нахут, е растение от семейство Бобови. В ядките на нахута се съдържат много протеини, манган и витамин Е. Отличават се с много ниско съдържание на мазнини. Всичко това прави нахута особено подходящ за горещите летни дни.

Ако сте решили да отслабвате, трябва да знаете, че нахутът може да ви бъде от полза и в този случай – съдържанието на фибри в ядката, е изключително високо.

Нахутът е ефективен източник на антиоксиданти и ценни хранителни вещества, които доставят на организма най-необходими компоненти. Една шепа нахут дневно ви осигурява достатъчно количество енергия.

В древността са смятали, че нахутът повлиява добре храносмилателната дейност, както и че нахутените компреси действат благотворно на кожата, предпазвайки я от заболявания, поява на брадавици и различни възпаления.

Внимание: нахутът съдържа високи нива на пурини, чиито прекомерен прием води до производството на пикочна киселина. Пикочната киселина може да провокира състояния като подагра и камъни в бъбреците. Поради тази причина, страдащите от подагра или бъбречни проблеми не бива да прекаляват с консумацията на леблебия.

Продукти от леблебия:

–          фалафели – предлагат се в арабските закусвални по бързо хранене

–          печена леблебия – за много хора, това е любимо мезе

–          варен консервиран нахут

–          брашно от нахут (има го в диетичните магазини)

–          кафе от леблебия – доста добър безкофеинов заместител на традиционното кафе

–          кълнове от леблебия.

Тази публикация има един коментар

  1. Много я харесвам и консервирана да я наготвя и печена – ядки…Хапваме си я редовно…

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart