Search
Филтрирай по...

Кашлицата, наред с изхвърлянето на храчки, както и недостига на въздух при различни физически активности, често са подминавани с лека ръка от пушачите. Лошото в случая е, че става въпрос за болест, считана от някои специалисти за по-коварна дори от рака. Тя не може да се излекува напълно, би могло единствено да се забави развитието й посредством контрол върху симптомите. В много от по-тежките случаи дори се налага трансплантация.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)заболяване на белите дробове, при което въздушния поток в дихателните пътища е ограничен, в резултат на възпалената белодробна тъкан. В резултат на белодробното възпаление, се стига до свиване на бронхиалния мускул, нарушение в състава на бронхиалната стена и повишена секреция на слуз, която се натрупва в бронхите. Едновременно с това възпалението унищожава белодробната тъкан, а капацитетът на белия дроб непрекъснато се свива.

ХОББ включва хроничен бронхит и белодробен емфизем.

Прекомерното отделяне на слуз, наред с упоритото свиване на бронхите може да причини белодробен емфизем – оттам повишено налягане в белодробните артерии и сърдечно-съдови заболявания. До хроничната дихателна недостатъчност и колабиралия бял дроб, остава само крачка.

Белодробната функция е затруднена, като  при дишане човек не получава достатъчно кислород. И най-незначителното физическо натоварване предизвиква задух, налице е типичното за пушача усещане, че сякаш не може да си поеме въздух.

Цялото тяло страда

Белодробното възпаление засяга и унищожава и другите органи в тялото. Много често се стига до хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и съответно – инфаркт на миокарда, аритмия или инсулт.

Без лечение, болестта се влошава. Поради все по-отслабващата способност за физическа активност, пациентите намаляват до минимум физическите си дейности. Докато накрая, единственото, което може да ги накара да вземат мерки е внезапното и значително влошаване на състоянието им – т.нар. обостряне.

Поставяне на диагноза ХОББ

Болестта може окончателно да бъде потвърдена посредством спирометрия, като чрез спирометърът се измерва вместимостта на белите дробове.

Ако сте заклет пушач, най-вероятно сте на крачка от заболяването, застрашаващо живота на всеки, който е зависим от цигарите. Вдишването на тютюна и недостигът на кислород могат да причинят възпаление на белия дроб, засягащо белодробната тъкан.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart