За ползите от Акай бери - Revita.bg

За ползите от Акай бери

Акай бери е малкият червено-виолетов плод на вид палмово дърво от рода Евтерпа. Среща се в Централна и Южна Америка. Той има силно антиоксидантно действие, което може да помогне при състояния, свързани с окислителния стрес като сърдечно-съдовите заболявания и рака.

Акай бери съдържа вещества, наречени антоцианини и флавоноиди, на които се дължи мощното им антиоксидантно действие. Те имат и важно значение за предпазване на организма от различни стресови фактори. Свободните радикали са много вредни вещества, които могат да бъдат неутрализирани чрез приема на големи количества антиоксидантни храни.

Има множество изследвания, които сочат, че акай бери може да помогне за предотвратяване на рака и други болести. Изследване на университета във Флорида показва, че екстрактът от акай бери може да убие раковите клетки в лабораторни условия, но това все още не доказва ефективността му при хората. Учените са обнадеждени, че ефективността му може скоро да се докаже и то да стане мощно антираково средство.

Американската асоциация за сърдечносъдови заболявания намира съществена връзка между въздействието на свободните радикали върху LDL-холестерола и развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система. Свободните радикали се образуват при нормалния метаболизъм и при възпалителния отговор, като те се срещат в кръвта на всички хора. Антиоксидантите помагат за елиминиране на тези вредни молекули. Храните, богати на антиоксиданти, са полезни за изграждане на резистентност към заболяванията на сърцето. Тъй като акай бери е много богат на антиоксиданти, той е прекрасна храна за сърцето.

Скорошно изследване на университета в Емори, САЩ доказва, че сокът от акай има антиоксидантно действие и предпазва фините коронарни артерии от втвърдяване. Учените са открили, че сокът от акай предотвратява развитието на атеросклероза чрез инхибиране на провъзпалителните вещества цитокини, които предизвикват втвърдяване на артериите и началната фаза на инфаркта. Сокът понижава нивата на липидна пероксидаза – процес, който води до свързването на нормалния LDL холестерол с други вещества и до образуването на артериална плака. Това изследване показва, че приемът на сок от акай спира активирането на 17 гена, които допринасят за окислението на LDL холестерола.

Коментари

  1. Благодаря за статията! На мен ми бяха препоръчали хранителни добавки с Акай Бери за намаляване на апетита. Някой пробвал ли е и може ли да изкаже още едно мнение, дали биха имали такъв ефект?Моля дайте съвет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...