Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Британски учени разработили изследване, което трябвало да покаже какъв ефект има злоупотребата с антибиотици върху човешкия организъм. За целта, провели експеримент с лабораторни мишки, които разделили на две групи. След като едната група мишки била третирана с антибиотик, а другата – не, се установило, че приемалите антибиотик мишки значително увеличили теглото си.

Специалистите смятат, че антибиотиците нарушават чревната микрофлора и възпрепятстват нормалните метаболитни процеси. Освен това, приемът на антибиотици предизвиква чувство на неутолим глад, се посочва още в изследването.

Според данни, предоставени от Изпълнителната агенция по лекарствата, българите масово употребяват антибиотици, като на всичко отгоре често го правят без дори да са посетили специалист.

Всеизвестен факт е, че безразборният прием на антибиотици крие риск и от развитието на редица алергии, което състояние пък изисква лечение с кортикостероидни препарати. Те от своя страна, нарушават функциите на имунната система и така отново може да се стигне до необходимост от антибиотик.

Напълно противопоказно е, докато трае антибиотичното лечение, да се употребява алкохол. Някои антибиотици пък не могат да се комбинират с определени храни. За съжаление, малко са онези, които стриктно спазват препоръките, свързани с употребата на антибиотици

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart