Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Действие:

 • понижава теглото като блокира чувството за глад;
 • регулира обмяната на веществата;
 • понижава нивото на захар и холестерол в кръвта, служи като профилактично средство за атеросклероза, коронарни заболявания и диабет;
 • възпрепятства задържането на токсични вещества в организма;
 • компенсира витаминната и минералната недостатъчност;
 • подобрява състоянието на кожата;
 • стимулира имунната система, оказва противовирусно действие.

Въпреки, че древното водорасло спирулина е било неизменна част от трапезата на ацтеките в продължение на столетия, учените установиха уникалните свойства на това растение едва преди 30 години.

Като източник на белтъци, спирулината е 20 пъти по-богата от всеки друг продукт. Водораслото съдържа високи концентрации на бета-каротин, витамин B12, желязо, калций, магнезий, калий, цинк, селен и гама-линоленова киселина. Спирулината съдържа сулфолипиди и полизахариди, които стимулират имунната защита и понижават риска от инфекциозни и автоимунни заболявания.

Спирулината се отличава с високо съдържание на хранителни влакна, способстващи за извеждането на токсините от организма. Растението съдържа още фенилаланин – аминокиселина, понижаваща апетита. Приемът на 6-8 таблетки Spirulina дневно, 30 минути преди хранене е ефективен метод за контролиране на апетита и понижаване на теглото. Високата усвояемост на растението (95,1%) осигурява бързо абсорбиране на неговите хранителни вещества от организма.

Въздействие на спирулината върху имунната система

Дори малки количества спирулина подобряват осезаемо работата на имунната система. Водораслото подобрява комуникацията между клетките и им помага да разпознаят ДНК-то на чуждите организми. Тези уникални свойства се дължат на наличието на бета-каротин, факоцианин и полизахариди в състава на растението.

Спирулина за добро кръвообразуване

Високото съдържание на биологично активно желязо в спирулината обуславя нейните лечебни свойства при анемии. Редица медицински проучвания доказват, че водораслото повишава способността на организма да синтезира червени кръвни телца. Изследвания проведени с лабораторни мишки в период на бременност и лактация, показаха че приемът на спирулина, значително увеличава нивото на желязо в кръвта, а резултатите от едномесечно изследване в Япония, проведено с участието на 8 жени показаха, че 12 гр. спирулина на ден увеличават нивото на хемоглобин с 21%.

Спирулина за добро храносмилане

Още през първите дни от приема на спирулина се наблюдават съществени изменения в моторната функция на стомаха. Водораслото ефективно потиска размножаването на патогенната микрофлора и стимулира заселването на полезните лакто- и бифидобактерии. Известно е, че здравата микрофлора е залог за добро здравословно състояние, тъй като увеличава абсорбацията на необходимите за организма вещества, постъпващи в него по време на хранене.

Спирулина за детоксикация на организма

Днес практически цялото население на планетата е подложено на унищожителното въздействие на токсичните вещества, намиращи се във въздуха, водата, храната и лекарствата. Високото съдържание на хророфил, фикоцианин и полизахариди в спирулината способства за пречистването на организма от отровните вещества и за предотвратяването на свързаните с тяхното акумулиране последствия.

Японски учени установиха, че приемът на спирулина редуцира степента на токсичното въздействие върху бъбреците, предизвикано от тежки метали и лекарствени средства. Други изследвания, проведени върху лабораторни мишки сочат, че консумацията на спирулина ускорява извеждането на отровното вещество диоксин от организма до 7 пъти по-бързо.

Спирулината като антиоксидант

Свободните радикали, образуващи се в организма вследствие на химическото и радиационното замърсяване на околната среда, небалансираната диета и стреса са пагубни за нашите клетки. За щастие природата се е погрижила за нас, осигурявайки ни биологично активни вещества, неутрализиращи действието на свободните радикали, наречени антиоксиданти. Спирулината е богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти – провитамин A, витамини C и E и микроелементите селен, цинк, мед, желязо и хром, участващи в образуването на антиоксидантните ферменти.

Ревита Ви препоръчва:

Спирулина (микроводорасли), 380 mg

Тази публикация има 87 коментари

 1. Може ли да се пие по време и след бременност? Тази за отслабване.

  1. Здравейте,

   Ефектът върху теглото се дължи на регулиране обмяната на веществата и намаляване на чувството за глад, тъй като спирулина е пълноценна храна /супер храна/ с всички необходими за здравето важни белтъчини, есенциални аминокиселини, витамини, микроелементи и антиоксиданти. Осигурява необходимите при бременност фолиева киселина и други витамини от група В. Препоръчва се по време на бременност. Данните за потенциални алергични реакции от водораслите са ограничени.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Здравейте ! Подходяща ли е спирулина при стеатоза и омазнен далак . Имам екстрасистули и кожен дерматит , както и често напрежение в ежедневието,което май става част от живота ни напоследък.Осещам и някаква тежест отдясно под плаващите ребра. Благодаря

  1. От показанията разбирам,че спирулина е подходящ но в един от коментарите относно стеатозата, казвате,че може да има храносмилателен проблем с черния дроб ? Взимал съм Лагоза и ензимите ми влезнаха в норма но това беше преди Коледните празноцо .

  2. Здравейте,

   Спирулина е подходяща при описаните оплаквания. Добре е да направите изследване – ПКК, чернодробни ензими и УЗ на коремни органи.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здрашейте,искам да попитам дали мога да приемам спирулина докато приемам неоренал форте,приемам за изчистшане на песачинки ш бъбрека.Получашала съм паник атаки.Как мога да я взимам,колко време.Благодаря ви.

  1. Здравейте,

   Не е противопоказано, но да не се приемат заедно в един прием. Да не се приемат заедно дълго време /повече от месец/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Здравейте!Приемам Счирулина и Хлорела от един ден!Взех 3 таблетки Спирулина сутринта половин час преди закуска и вечерта 1 таблетка Хлорела!След приема на Спирулина забелязах че няколко часа по-късно леко съм прокървила,сметнах го за нормално,но на следващата сутрин като се събудих видях че цикълът отново ми е дошъл,при положение че ми свърши преди една седмица.Искам да попитам нормално ли е това,и дали е възможно да е от хлорелата и спирулината? Навежда ме на тази мисъл защото друг път не ми се е случвало такова нещо!По принцип съм с нисък хемоглобин и желязодефицитна анемия.Благодаря

  1. Здравейте,

   Не са описани подобни странични ефекти и нямаме такава обратна информация. Но ако Вие имате такова притеснение, спрете таблетките.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Здравейте. От 2010 година съм с болест на Хашимото. От 2011 -диабет тип 2. В момента пия Еутирокс от 100 мг. и глюкофаж 2х 500.Имам бронхиална астма с предимно алергичен компонент. Моля Ви за вашето мнение- мога ли да приемам спирулина от 500 мг.? В каква доза да я пия и колко да почивам?

  1. Здравейте,

   Спирулина е подходяща за вас – 2 по 2 капс от 380 мг / Спирулина (микро-водорасли) 380 mg/ или 3 по 1 от 500 мг. Може да я приемате около 3 месеца, 2 – 3 пъти в годината. Внимавайте продуктът да е от реномирана фирма с отлично качество.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Здравейте,едни и същи въпроси с изчерпателен отговор. Аз имам сърдечна недостатъчност и пластика на клапа. Преди време пих йод предписан от лекар. Сега пия капките против паразити и Спирулина. Дали е прекалено за йода и пречи ли на сърцето. Благодаря ви предварително!

  1. Здравейте,

   За нормалното си функциониране щитовидната жлеза се нуждае от йод, който ако не се набавя с храната, трябва да се приема като добавка. Приет като хранителна добавка при здрава щитовидна жлеза не може да ви невреди. Когато приемате Спирулина не трябва да приемате друга съдържаща йод добавка.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Здравейте, имам отколонения в изследванията на иминтата система. НК-клетките. На хормонално ниво няма отклонение. Имам също и спазми на деблото черво. Подходящо ли е да приемам спирулина за подпомагане на имуната систем. Поздрави!

  1. Здравейте,

   Подходящо е да приемате спирулина.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 8. Здравейте д-р Петрова! Мога ли да си запиша час при Вас / в Майчин дом или другаде/?
  Имам жлъчка, пълна с камъни, стеатоза на черен дроб, анемия – периодична, вследствие пред менопауза, наднормено тегло, вегетарианка съм от 5 г. На 47г. съм. Два пъти вече правя абразио, поради хиперплазия на ендометриума.
  Пия Спирулина от 1 седмица, но снощи усетих болка в дясно, в областта на жлъчката. Днес слабо и за кратко отново я усещам. Да продължа ли да пия Спирулина?
  Благодаря за вниманието!

  1. Здравейте,

   Спирулина е богата на растителни белтъци, въглехидрати, мазнини, минерали и т.н. – всички необходими градивни елементи за тялото. Възможно е храносмилателните Ви проблеми с черния дроб и жлъчката да са пречка за нормалното усвояване на спирулина. По-подходящ е Тисилин дейли или Бял трън за подобряване функцията на черния дроб. Диета.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. Здравейте, дали спирулината ще се отрази добре в случай на хиперфункция на щитовидната жлеза? Нивото на тсх е много ниско 0.01, а на тат и мат много високи. Прилагам хомеопатично лечение, но за момента няма положителен резултат. Какви хранителни добавки или хранителен режим трябва да включа? Благодаря Ви предварително!

  1. Здравейте,

   Спирулина на се препоръчва при хиперфункция на щитовидната жлеза. Повече информация може да прочетете ТУК

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Зравейте! Искам да попитам мога ли да приемам спирулина при високо tsh 5.05 tat mat в нормата.В момента приемам хомеопатични гранули калиум карбоникум и натриум хлоратум.Благодаря ВИ предварително.

  1. Здравейте,

   Да, може и е добре да го направите. Спирулината да е от проверена фирма с качествени продукти. Напр. Nature’s Way.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 11. Здравейте искам да попитам, аз съм вегатарянка по колко спирулина трябва да се пие на ден и трябва ли да се правя някаква почивка

  1. Здравей,

   Профилактичната дневна доза на Спирулина е 2-3 гр. Лечебната – около 5 гр. Спирулина от 380 мг, 4 по 2 капс., 6 месеца, 1 месец почивка. Съобразете с противопоказанията – жлъчно-каменна, бъбречно-каменна болест и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. Здравейте, искам да попитам дали диабетици и раково болни хора могат да пият спирулина?

  1. Има изследвания, които показват, че Спирулина съдържа белтък, който активира образуването на имунните клетки, които се „борят” с раковите клетки. Освен това, съдържа всички витамини, минерали и микроелементи, необходими за поддържане на здрав имунитет. Подобрява обмяната на веществата и регулира кръвната захар. Отговор: Да, може.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. Здравейте,
  Спирулина можели да се приема при Дерматомиозит?

 14. Здравейте,След раждането ми откриха Хашимото,TSH много ми варира – надолу – нагоре ,ТАТ и МАТ са ми много високи.В момента пия Еутирокс от 100 мл всеки ден.Моля Ви за съвет какъв хранителен режим да спазвам , тъй като качих много килограми и какви добавки да вземам , чела съм за спирулина подхояща ли е и как да я приемам.
  Благодаря Ви предварително.

  1. Здравейте,

   Добре е да спазвате нискокалорийна диета/без бяло брашно и захар/ с достатъчно протеини, хранителни добавки – Магнезий, Селен и Омега-3, витамини. Йодсъдържащи продукти , вкл. спирулина, не се препоръчват.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте, имам диагноза “микозис фунгоидес” (Т клетъчен кожен лимфом). Дали е добре да вземам спирулина?

  3. Здравейте, Петранка,

   Тъй като етиологията /причината/ на заболяването е неизяснена, а спирулина е противопоказана при някои автоимунни заболявания, по-добре е да не приемате спирулина.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 15. Здравейте,

  аз имам тиреоидит на Хашимото и съм с хипофункция, диагностицирани преди година. Регулирам TSH с Еутирокс 50мг, а сега вдигнах на 75мг. Установих, че при стрес рязко ми се повишава TSH, като после не спада.

  От 1 година съм на безглутенова диета, изключих соята и варивата, намалих млечните продукти, изключих от менюто си храните, към които имам непоносимост, пия селен и В комплекс и успях да вкарам ТАТ в норма, и смъкнах на половина МАТ. За съжаление при последното тримесечие нямаше подобрение на МАТ, затова искам да направя пауза със селена и да пробвам спирулина, ако е подходяща за това.
  Моля за инфо дали имате наблюдение за подобен резултат!

  P.S. Предстои ми ин витро и в момента пия фемибион. Мога ли да комбинирам тези витамини със спирулина? Притеснява ме наличието на йод.

  1. Здравейте,

   Моят опит със спирулина показва, че антителата не се повлияват. Подобрява се общото състояние, храносмилането, кожата, но автоимунната нагласа на организма остава. И двата продукта съдържат йод, а според някои специалисти, йодът е противопоказан при Хашимото. Няма достатъчно клинични изследвания, за да сме единодушни по този въпрос. Ето защо е по-добре да бъдем предпазливи.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 16. Здравейте,
  Моята диагноза е – автоимунен тиреоидит, еутиресидно състояние,MAT-268,12q JSH-1.08, FT4-1.35 Мога ли да вземам спирулина и в каква дозировка.

  1. Здравейте,

   При ТSH 1, 08 FT4 би трябвало да има други стойности. Сигурна ли сте, че това е резултата – FT4=1.35?

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 17. Аз съм с тиреодит на хашимото пия елтероксин от 50мг тсх ми е завишен имам възел на ляв лоб мога ли да пия спирулина или е противопоказно?

  1. Здравейте,

   Мненията по този въпрос са противоречиви. По мое мнение, ако нямате фамилни данни за болни от хипертиреоидизъм-Базедова болест, ако Вашето заболяване не показва признаци за преминаване в хиперформата, може да приемате спирулина, тъй като е богата на минерали и аминокиселини, необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на хормони.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 18. Здравейте!
  Подходящо ли е да се приема Спирулина при установено наличие на HPV 16 в организма и след направена конизация, установен 0-лев стадий РШМ, поради което предстои хистеректомия?

 19. Здравейте,
  Страдам от анемия, хемоглобин 60-70, но анемията ми НЕ е желязодефицитна, а макроцитоза, т.е. организмът ми не усвоява витамин Б 12. Подходящо ли е да приемам спирулина?
  Благодаря предварително,
  София Борисова

  1. Здравейте,

   Освен желязо, както знаете, спирулина съдържа и много вит. В12, и други вещества които „пречистват кръвта“ и стимулират кръвотворенето. Не е противопоказан във вашия случай и се предполага добър ефект.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 20. Здравйте при базедова болест и хроничен тиреодит с преходна тиреотосикоза може ле да се приема спирулина

  1. Здравейте,

   Спирулина съдържа йод, поради което не е подходяща при Базедова болест.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 21. Здравейте,
  Искам да попитам, мога ли да поръчам спирулина за 60годишен мъж, който е с вискоа кръвно налягане. Спирулината оказва ли влияние върху него и по колко мг да се приема, прочетох също че потиска апетита. Да не отслабна като я пие? И още нещо мога ли да давам на дъщеря си, която е на 5год. Питах педиатъра и,но самият той не е запознат! Благодаря.

  1. Здравейте,

   За мъжа с високото кръвно налягане, спирулина е чудесна добвка. Няма пряко понижаващо кръвното налягане действие, но по косвени пътища оказва благоприятно влияние при хипертоници – детоксикация, подобряване на метаболизма. Апетитът се понижава до нормален /не се губи/, за тези които имат увеличен апетит/напр. При метаболитен синдром/. Обикновено се приема по 2-3 грама дневно. При децата обикновено се прилага след 7-8 годишна възраст.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 22. Здравейте,от няколко дни започнах да пия спирурина и наблюдавам ,че ми се отразява много добре на съня. Пия го за подобряване на имунната система но прочетох ,че е добро и за сваляне на килограми.Колко време може да се приемат таблетки те?

  1. Здравейте,

   Спирулина може да се приема продължително време – 4-6 месеца, почивка 1 месец и да се повтори. Може всяка година да си правите по 1 продължителен или 2 по-кратки курса.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 23. Здравейте! Имам хипертироидизъм,но в момента съм в ремисия. Не пия никакви лекарства от 2 год..Последните ми изследвания правих преди месец и са в норма. Предстой ми Инвитро процедура какво влияние може да ми окаже употребата на Спирулина както за проблемите ми с щитовидната жлеза ,така за предстоящата инвитро процедура?

  1. Здравейте,

   Спирулина е добър източник на витамини, минерали и микроелементи, включително тирозин и йод за нормалната функция на щитовидната жлеза. Подпомага детоксикацията на черния дроб и целия организъм. Подходяща е за укрепване на организма преди ин витро процедурата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 24. Zdraveite, Az sam s otstanena jlachka, dali moga da vzimam spirulina

  1. Здравейте,

   Спирулина е подходяща за вас хранителна добавка – подобрява храносмилането, което е смутено при отстранен жлъчен мехур.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. Здравейте,

  Бих искала да попитам ,може ли да се приема спирулина от дете с диабет и как трябва да се приема?

  1. Здравейте,
   Както знаете, има много наблюдения, които показват, че спирулината има антидиабетичен ефект – понижава нивото на кръвната захар и подобрява общото състояние. Но не ви я препоръчвам, тъй като ще ви е трудно да контролирате нивото на кр. захар и има опасност от хипогликемия.
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 26. Здравейте! Имам Ревматоиден артрит,вземам медрол и новите биологични лекарства за РА.Мога ли да вземам спирулина,имайки предвид автоимунното ми заболяване.

  1. Здравейте,
   Както знаете, има изследвания, които доказват, че спирулината укрепва имунитета и е отлично средство за профилактика, както и при лечение на хронични болести. Но при автоимунните заболявания, според официалната медицина е по-скоро неподходяща . Има изследвания, които показват, че ПИЕС – Фосфатидилсерин /100 mg/, подобрява състоянието при автоимунни нарушения.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 27. Може ли да давам Спирулина на сина си който е със Синдром на Даун и колко време може да приема тази хранителна добавка?

  1. Здравейте,

   Няма противопоказания синът ви да приема спирулина. Тя може да се приема дълго време, като можете да правите паузи на всеки 3-4 седмици от по 7-10 дни.

   Д-р Катерина Чачулова
   Педиатър

 28. Какво е действието на Спирулината при данни за демиелинизация на мозъка

  1. Здравейте,
   Спирулина може да окаже благоприятен ефект като допълнение към основното лечение, но не би могла да възстанови миелиновите обвивки на нервните влакна, нито да спре процеса на демиелинизация.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 29. Спирулина може ли да се приема при диагнози Хашимото и желязно дефицитна анемия

  1. Здравейте,
   Да, може.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 30. Със спирулина може ли да се лекува анемия, ако не с какво

  1. Здравейте,
   Ако анемията/желязодефицитна/ не пречи на обичайните ви задължения и оплакванията са слаби, а хемоглобинът е слабо намален, може да се опита да се възстанови с диета и хранителни добавки, като спирулината е много подходяща. Продуктите, които имат високо съдържание на желязо са месните субпродукти – карантията – дроб, бъбреци, език; храни като фасула, шоколада, гъбите, някои видове риба като скумрията, сардината, рибния хайвер; горските плодове като черната боровинка; месо – телешкото, овчето и заешкото месо; яйцата; ябълките, крушите, спанакът, орехите. При нисък хемоглобин се препоръчва и консумацията на повече храни с умерено съдържание на желязо. Такива са свинското и пилешкото месо, варените колбаси. Храните, богати на калций затрудняват усвояването на желязото- временно се налага да се откажете от млякото и млечните продукти или да приемате богатите на желязо и на калций храни в различно време. Кафето и чаят също не действат благоприятно на усвояването на желязото. Затова не бива да се пият по време и след хранене. Витамин С обаче е съюзник на страдащите от този проблем, затова е добре да се поглъща повече портокалов и доматен сок, а към храната да се добавя изцеден лимон, сладък червен пипер, лук и салата. Пшеницата и другите зърнени храни също пречат на навлизането на желязото в организма и се препоръчва месото да се яде без хляб или макарони, а като гарнитури да се избират картофите, зеленият грах, зелето, фасулът и други зеленчуци. Добре е да се правят физически и дихателни упражнения, които стимулират кръвотворенето и подобряват насищането на хемоглобина с кислород.
   Ако имате по-силно изразени оплаквания и значително намаление на хемоглобина, е нужно да приемате лекарства, като при желязодефицитна анемия спирулината може да подпомогне основното лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 31. Здравейте!

  Аз съм с автоимунно заболяване – морфея. Подходящ ли е приема на спирулина в моя случай? Приемам метатрексати за подтискане на имунната система.

  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Когато се приемат медикаменти за подтискане на имунната система, не се препоръчва приемане на добавки с противоположно действие. Но голяма част от добавките, вкл. Спирулина, повлиявят имунитета индиректно, като подпомагат отделянето на веществата, които предизвикват, в случая, автоимунната реакция.Ето защо, спокойно може да приемате спирулина.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 32. Напълно спокойно ли мога да приемам Спирулина по време на бременност без каквито и да е противопоказания?

  1. Здравейте,
   Здравата бременна жена може спокойно да приема спирулина, като започне с минималната доза – 1 табл/капс., за да види как тялото и реагира на новата храна в условията на бременност и при добра поносимост дозата се увеличава постепенно до указаната в опаковката.

   Ако имате някакви опасения или страхове, по-добре не я пийте.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 33. Здравейте благодаря за информацията относно водораслото -спирулинал Тьй като имам анемия на КУЛИ с натрупване на желязо в организма Вие ме съветвате за друг продукт.Ще ви бъда благодарна ако ме информирате за него .Аз търся такъв продукт който да ми помогне за изхвърлянето от организма на излишното желязо .Предварително ви благодаря.

  1. Здравейте,

   Натрупването на желязо в резултат на чести хемотрансфузии, за съжаление, не може да се изчисти с хранителна добавка. Както знаете, нужни са медикаменти наречени хелатори на желязото – те имат специфична химична структура, която им позволява да „улавят“ железните молекули и го изхвърлят с изпражненията. Вероятно вашият лекар ви е предложил лечение с такъв хелатор – EXJADE (Deferasirox) или друг.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 34. AZ SAM S EDIN BBREK I IMAM BBRE4NA NEDOSTATA4NOST,PREDI 20SNNA ME OPERIRAHA OT ZAPU6ENNA SNNA ARTERIQ.MOGA LI DA POLZVAM TAZI HRANITELNA DOBAVKA,KATO SE IMA PREDVID,4E MI E ZABRANENA RIBATA I QICATA/ BLAGODARQ

  1. Здравейте,

   Тъй като белтъчното съдържание в спирулината е високо, при болни с бъбречни проблеми тя се приема с особено внимание. Конкретно във вашия случай е по-скоро противопоказана.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 35. Здравейте,
  Бих искала да Ви попитам дали спирулина е подходяща хранителна добавка за моя случай, а той е следният: преди 3 години ме оперираха- отстранена ми е 80% от щитовидната жлеза, вследствие на базедова болест, в момента приемам 75 мг л-тироксин с високо ТСХ и високи ст-ти на антитела ТАТ и МАТ. Би ли ми помогнала тази хранителна добавка за регулиране на ТСх хормона? Нямам други съпътстващи заболявания.
  Предварително благодаря.

  1. Здравейте,

   Въпреки че Спирулина оказва благотворно влияние върху функцията на щитовидната жлеза, самостоятелно приложена не би могла да възстанови нормалните стойности на ТСХ. Автоимунният тиреоидит с хипофункция на жлезата изисква комплексно лечение – диета, физически упражнения, повече отпускане и почивка за отстраняване последиците на стреса, подходящи хранителни добавки.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 36. Здравейте,
  искам да попитам дали мога да давам от тези водорасли на дъщеря ми, която в момента е на 10 месеца?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   Спирулина е изключително полезна за развитието на малкото дете поради богатото си съдържание на всички необходими за растежа хранителни вещества, витамини и микроелементи, благотворното си въздействие върху храносмилането и имунитета. Но Ревита не предлага детска доза на продукта. Добре е да се консултирате с педиатър – диетолог, тъй като са възможни някои странични ефекти.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 37. Мога ли да използувам спирулина при положение че имам анемия на КОЛИ

  1. Здравейте,

   Както знаете, при таласемия мажор /анемия на Кули/, поради скъсения живот на еритроцитите, в органите се натрупва излишното желязо от хемоглобина. Според информацията за съдържание на желязо в спирулината, количеството му там е високо /около 83 мг желязо на 100 гр спирулина/, което допълнително ще затрудни организма ви и ще обремени черния дроб. Ако споделите с каква цел искате да приемате спирулина, вероятно ще ви предложим друга подходяща добавка.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 38. Спирулината е препоръчителна и за хора с имунен дефицит. Аз съм серопозитижен от година и приемам спирулина на прах от около 2 месеца. Трябва ли да правя почивки или мога да я пия постоянно?

  1. Здравейте, Иван,
   Както знаете, спирулината е от т.н. суперхрани – с високо съдържание на белтъци, минерали и др. вещества, които трябва да се преработват от организма и един изтощен организъм, с увреден черен дроб би се затруднил. Освен това, имунната система система може да привикне към стимула или да се достигне до свръхреактивност. Почивката, както и дозата, се определя индивидуално – според нуждата и състоянието. Препоръчват се дози от 1 до 5 гр и 20 дена прием с 10 дена почивка. Може да започнете с 3 мес. без прекъсване, ако нямате проблеми с черния дроб и да продължите с цикъл 20/10 за постоянно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 39. Здравейте,
  интересуваме как се взима спирулината, защото в едни опаковки пише със хранат, на други пише 1- 1 1/2 преди храната и не зная кое е най правилно? Освен това този режим 10 на 10 колко време се прилага?

  1. Здравейте, Грозданка,
   Различните указания са дадени от различни фирми производителки на базата на собствени разработки и научни изследвания. Спазвайте указанията на опаковката.
   Продължителността е индивидуална, но спокойно може да ги приемате 10/10 за 6 месеца и след време отново, в зависимост от целта на приема.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 40. Здравейте, любопитно ми е как се отеразява спирулина на щитовидната жлеза заради съдържанието на йод.

  1. Здравейте, Валя,
   Както знаете, СПИРУЛИНАТА е богата на минерали и аминокиселини, които са необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като например йод и тирозин, които участват в синтеза на тиреоидни хормони.
   Свръхконсумацията на йод е токсична и може да е също толкова вредна, колкото и недостига му. Също както дефицита, приемането на твърде много йод нарушава нормалното производство на щитовидните хормони, предизвиква гуша/увеличаване на жлезата/ и хипофункция.
   Понякога прекомерният прием на йод може да предизвика и хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (кожна реакция). При Хашимото с нормо или хипофункция, но с анамнеза и фамилна анамнеза за хиперфункция, не се препоръчва допълнителен прием на йод.
   Количиството йод в хранителни добавки като спирулина и келп е дозирано и безвредно.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 41. Здравейте , моята дъщеря е на 6 години много често се разболява и дори сега сме с анемия .Мога ли да и давам спиролина за засилване на имунитете ?

  1. Здравейте, Петранка,
   Относно спирулина, най-добре говорете с педиатъра, понякога не се понася добре. От продуктите на Ревита за укрепване на имунитета се препоръчва коластра, самбукус, Мореплаватели, Алайв. Анемията, както знаете, не може да се излекува с хранителни добавки.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 42. Здравейте,
  искам да попитам колко време трябва да се “почива” при приемане на спирулина. Чувала съм месец се пие, месец се почива..Предполагам не би било проблем почивката да се изразява в прием на намалено количество. Аз съм вегетарианец и като добавка ми особенно необходима, имайки се предвид качеството на храната ни напоследък!
  Предварително Благодаря,
  Антония

  1. Здравейте, Антония,
   Да, това е едната схема, а другата е 10 на 10 дни. Вие може да намалите почивката на 5 дни, наблюдавайте как се чувствате. Правете контролни лабораторни изследвания – ПКК и витамини, минерали и микроелементи в плазмата 2 пъти годишно.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 43. Здравейте!

  Искам да попитам Спирулина, дали е подходяща да се приема от три годишни деца. Каква е подходящата доза? В случая детето има сериозен проблем със запек.

  1. Здравейте, Вергиния,
   Запекът при децата е симптом на друго заболяване или проблем. Най-добре е да се открие причината и да се отстрани. Симптоматичното лечение на запека крие риска да се маскира основното заболяване. Спирулина подпомага храносмилането като възстановява нормалната чревна флора и в резултат запекът може да изчезне, ако това е била причината. Ревита не предлага Спирулина в опаковки за деца. Опитайте с Примадофилус Кидс, но посетете и лекарския кабинет.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart