Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Как да си помогнем, ако имаме висок холестеролХолестеролът е съединение, което нормално се съдържа във всички клетки и телесни течности в организма, и от него зависят редица жизнени функции. Той обаче става опасен за здравето, когато нивата му са по-високи от необходимото.

Както всички знаем, холестеролът бива два вида „добър“ (HDL) и „лош“(LDL). Натрупвайки се по вътрешните стени на кръвоносните съдове, лошият холестерол води до тяхното стесняване, провокира възпаления, следствие на което се стига до развитието и на сърдечно-съдови заболявания.

„Добрият“ холестерол е необходим за транспорта на „лошия“ вън от кръвоносните съдове и преминаването му към черния дроб, който го преработва и спомага за изхвърлянето му от организма.

Наднорменото тегло е водеща причина за повишаване нивата на HDL. Затова, здравословното меню и редовната физическа активност са много важни фактори в преодоляването на проблема.

Що се отнася до начина на хранене, има едно много просто правило, с помощта на което значително можем да облекчим състоянието си, в случай че страдаме от висок холестерол – да увеличим консумацията на храни, богати на фибри, като в същото време сведем до минимум приема на наситени мазнини и допълнително обработени, готови храни.

Фибрите се съдържат във всички растителни храни – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения и напълно отсъстват в храните от животински произход. Месните и млечните продукти не съдържат фибри, а рафинираните зърна са загубили повечето от полезните си свойства. Затова, ако се стремите да увеличите приема на фибри, хапвайте повече естествени храни, за сметка на преработените!

Вашият коментар

×

Cart