Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Добра храна и качествен сън срещу хипертонияВсе повече проучвания наблягат на идеята, че здравословният начин на живот е от огромно значение за хипертониците.

Авторите им са категорични, че хората които страдат от високо кръвно налягане, могат да голяма степен да подобрят състоянието си с помощта на няколко прости правила.

Кръвното на хората, които работят повече от 41 часа седмично, е с около 15% по-високо, в сравнение с онези, които се щадят повече. Работещите над 51 часа седмично пък, рискуват да завишат нивата на кръвното си налягане с цели 17%, категорични са учените от Университета на Калифорния. Това се обяснява с факта, че дългият работен ден не позволява както да се храним правилно, така и – в повечето случаи – да бъдем достатъчно физически активни.

Ежедневните разходки в продължение на около 40-50 минути също допринасят за нормализиране нивата на кръвното налягане с не по-малко от 5%, твърдят учени от Университета на Индиана в Блумингтън.

Консумацията на храни с високо съдържание на фибри, без значение дали са разтворими или не, може да понижи нивата на кръвното налягане с 3 до 7 единици, съветват диетолози от Центъра по хранене в Белтсвил. Плодовете и зеленчуците са най-ценният източник на фибри, като това особено важи за крушите, съдържащи и разтворими и неразтворими фибри. Крушите са източник и на калий – елементът, който може да изиграе огромна роля в борбата с високото кръвно налягане.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart