Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Полезни консерванти НЯМА! Предлагаме Ви списък на консервантите в храните, за да знаете кои продукти да избягвате.

 

1. Безвредни, в смисъл, че не са установени клинични отклонения  при употребата им.

2. Слабо изразена вредност

3. Опасни

4. Много опасни

 

 зелено – безвредни


-синьо – слабо изразена вредност

-кафяво – опасни

-червено -МНОГО ОПАСНИ

 

E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate  Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate    Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти – както E210.

E212 Potassium benzoate   Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти – както E210.

E213 Calcium benzoate  Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt   Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben   Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate   Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben   Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate   Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides   Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати.  HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphitНатриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite    Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite  Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite  Калиев сулфит. Вж. E220.
E226 Calcium sulphite   Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite  Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl   Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol   Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol      Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin   Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината  за лечение на candidiasis

E236 Formic acid  Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни.Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine  Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite  Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate  Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate  Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid  Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate   Вж. E281.

E283 Potassium propionate   Вж. E281.

E290 Carbon dioxide   Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

ОПАСНИ КОНСЕРВАНТИ

Е123 – АМАРАНТ- високонцентриран червен оцветител за кексове, сладка и желета

Е102 – ТАТРАЗИН-жълт оцветител в леки алкохолни и безолкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е120 – ЧЕРВЕН оцветител, който е в графа HASCG – ОПАСНИ

Е124 – яркочервен оцветител,който може да причини алергични реакции при асматици и алергични към аспирин. HASCG препоръчва да се иэбягва.

Е127 – ЕРИТРОЗИН, червен оцветител,който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярните консерванти-бензоена киселина и нейните соли,масово се изпорзват при домашно консервиране.Те могат да се открият в безолкохолни напитки.Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е210 – БЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА се добавя към безолкохолни напитки и сокове

Е211 – НАТРИЕВ БЕНЗОАТ се използва често у нас за приготвяне на кисело и други туршии,тъй като прекъсва ферментацията.HASCG съветва да се избягва,тъй като употребата им е свързана с риск от рак.

Е212 – КАЛЦИЕВ БЕНЗОАТ може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е214 – ЕТИЛ 4-ХИДРОКСИ БЕНЗОАТ е забранен за употреба в Австралия.

Е338 – ФОСФОРНА КИСЕЛИНА може да причини разстройство на стомаха,да наруши калциевия метаболизъм,като засили извличането на селен от организма.Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания.Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.

SOS-ОПАСНИЕ-102, Е-124, Е-120, Е-127
МНОГО ОПАСНИ – Е-123
ЗАБРАНЕНИЕ-103, Е-111, Е-105, Е-121, Е-125, Е-130, Е-126, Е-152

ПОДОЗРИТЕЛНИ – Е-104, Е-141, Е-122, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180, Е-241,Е-477

РАКООБРАЗУВАЩИ – Е-131,Е-210,Е-142,Е-211,Е-212,Е- 215, Е-213, Е-216,Е-217,Е-330,Е-240

РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА – Е-221, Е-223, Е-222, Е-224, Е-226

ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА – Е-230,Е-238,Е-231

ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОБРИВИ – Е-311,Е-313,Е-312

ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО – Е-250,Е-251

ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН – Е-230,Е-321,Е-322

РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА – Е-338, Е-340, Е-339, Е-341, Е-407, Е-461, Е-450, Е-462, Е-463, Е-466, Е-465

  

Източник: http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=23565

Забележка на автора : Ползвал съм различни източници, дори и други публикации, но имайки предвид сериозноста на поблема, едва ли някой би ме упрекнал в кражба, нетолерантност и пр..

Защото, както се казва “ПРЕДУПРЕДЕНИЯТ Е НА ПОЛОВИНА СПАСЕН!”

Авторът съветва списъкът в края на статията/в червено/ да се копира и да стои в портмонето, за да е винаги на разположение при пазаруване.

 

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Тази публикация има 3 коментари

  1. Всички знаем,че Е-тата са поначало вредни!Влязох в търсачката да проверя за три конкретно върху едно пакетче,което смятах да ползвам в домакинството.Четях списъка и тъкмо да се поуспокоя,че ги откривам в синьо,т.е. не толкова вредни,когато все пак дочетох докрая и същите намирам отново,този път в най-тъмночервено,тоест свръхопасни за здравето,причиняващи смъртоносни болести!Всеки може да провери сам-Е-210,Е-211,Е-224.Тотално се обърках……

    1. Здравейте,

      Както е посочено в края, статията е сборна, използвани са различни източници. В различните държави има различия в здравното законодателство, норми и изисквания към храните и консервантите, от където идват несъответствията. Не би трябвало да се обърквате, а да помните, че всички консерванти са вредни, да се опитвате да ограничавате всички храни с консерванти, а ако все пак се храните с такива, често да си правите разтоварващи дни без консерванти, за да може тялото да се изчисти максимално. Човешкият организмът има силна система за самозащита и ако не прекалявате, ще се справи с все по-нездравословните храни на пазара. Количествата на вложения в продукта консервант е в сравнително безопасни еднократни дози. Вредата идва с натрупването при честа им употреба, поради трудности или невъзможност за метаболизиране и изхвърляне. Намерението и стремежа към здравословен начин на живот – хранене, движение, работа, почивка, поддържат здравето въпреки трудностите на съвременния живот. При налично заболяване, храната би трябвало да е без Е-та, тъй като тогава възможностие за детоксикация са ограничени и опасността от натрупване на консерванта до опасни за здравето количества нараства.

      д-р Аелита Петрова
      лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
      Рейки мастер
      консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart