×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Лимфни възли


Анатомично, по своето разположение в човешкото тяло, лимфните възли са част от лимфната система, чиято функция е дренажна, храносмилателна и защитна.

Лимфна системаЧрез система от лимфни съдове, лимфни пространства / плеврална, околосърцева, коремна кухина/ и лимфни възли, тук се поема всякакъв излишък от хранителни вещества, постъпили по кръвен път и се осигурява тяхното постепенно излъчване.

Защитната функция на лимфната система е свързана с имунната система на организма и лимфните възли като част от нея. Те филтрират лимфата и я пречистват от вредните и непотребни за организма продукти, неорганични и органични частици, вкл. микроорганизми и туморни клетки.

В храносмилането л.с. участва чрез добре оформена мрежа от лимфни съдове в чревните власинки - така се резорбират предимно мастите.

Лимфните възли са меки, кръгли или овални образувания, наподобяващи бобено зърно, разположени по пътя на лимфните съдове, най-често на групи. Обикновено те са малки, едва забележими телца, но някои достигат до 2 см. Разположени са предимно на групи под челюстите, в шийната област, подмишниците и ингвиналните гънки /слабините/.

По принцип, при здравите хора лимфни възли не се напипват. Но, ако са увеличени и могат да се опипат, това е сигнал, че нещо в организма не е наред.

Лимфни възлиУвеличените лимфни възли биха могли да са проява и на сериозно хематологично заболяване (заболяване на кръвта).  А неговото своевременно откриване е изключително важно за изхода на болестта. Уголемени лимфните възли се локализират в определена област от тялото или генерализирано, като най-честата причина за това е инфекция. Тяхната големина, консистенция, подвижност, болезненост, се определя чрез палпация/опипване/.

Когато първичната диагноза се поставя първо от общопрактикуващия лекар, впоследствие трябва да се потвърди от съответния специалист - хематолог, инфекционист, вирусолог.

Лечението при подути лимфни възли се провежда единствено от лекар след сигурна диагноза, като никога не бива да се допуска самолечение. Това би довело до опасни последствия.

Усложненията от нелекувана вирусна инфекция (за която сигнал са били подутите възли) например, може да са тежко общо увреждане на организма, сриване на имунитета или поява на нова инфекция, която може да доведе и до смърт.

Локално увеличени лимфни възли се напипват:

Увеличени лимфни възли в слабините

5. В ингвиналните гънки (слабините) - говори за инфекции на долните крайници, венерически болести, инфекции на гениталиите.

Генерализирано увеличение на лимфните възли означава, че има увеличени лимфни възли в две или повече области, които нямат връзка помежду си. Това може да бъде индикация за:

- бактериални инфекции: дифтерия, туберкулоза, бруцелоза, лаймска болест;
- вирусни инфекции: рубеола, инфекциозна мононуклеоза, СПИН;
- паразитни инфекции: токсоплазмоза, трипанозомоза, лайшманиоза;
- хематологични заболявания - левкемия; неходжкинов лимфом; болест на Ходжкин и др.
- автоимунни болести - лупус еритематодес;  ревматоиден артрит и др.

- венерически болести и др.

Д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести в “Пирогов”, съветва:

„- Не поставяйте компреси на подути лимфни възли, без да сте се посъветвали със специалист. Не ходете и при врачки, за да ги “топят” парапсихологично (от разстояние).

- Не ги масажирайте.

- Хранете се пълноценно, нека ястията на трапезата ви да съдържат достатъчно белтъци и витамини.

- Спортът и двигателната активност са изключително важни и са основа за добър имунитет и нормализиране на теглото.  Нормалното тегло е една от предпоставките за навременно диагностициране на увеличените лимфни възли. Излишните килограми бавят диагностиката.”

Клиники по вътрешни болести, чиито специалисти могат да помогнат на пациенти с подути лимфни възли:

Всеки пациент може да поиска помощ  от личния си лекар.

Освен това в:

 София

Специалисти по вътрешни болести има в повечето болници в столицата като университетските “Царица Йоанна”, “Лозенец”, Александровска. Както и в “Пирогов”, Военномедицинска академия, “Токуда”, “Доверие”. Интернисти /специалисти по вътрешни болести/ работят и в почти всички Диагностично-консултативни центрове (бивши поликлиники) в столицата.

 Варна

 Клиника по вътрешни болести има в университетската многопрофилна болница “Св. Марина”, а с отделение разполага и “Св. Анна”.

 Русе

 Със специалисти по вътрешни болести разполагат Медицински център 1 (там работят д-р Ивайло Кьостебеков и д-р Татяна Димитрова), ДКЦ-1 (с д-р Славомир Татаров и д-р Надежда Капанджиева), ДКЦ-2 (д-р Маргарита Велкова и д-р Людмил Харалампиев), ТДКЦ (д-р Цветан Лилов и д-р Румяна Вълчева), както и в Приемно-диагностичното отделение - в приземния етаж на многопрофилната болница в крайдунавския град.

 Кърджали

 При спешен проблем на разположение са специалистите от местната болница.

 Видин

 Помощ може да намерите в Диагностично-консултативния център “Д-р и проф. Гайдарски”, Диагностично-консултативен център 1 и в медицински център “Св. Иван Рилски”. 

Текст:

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Направете безплатна онлайн консултация с д-р Аелита Петрова ето тук  



Цялостна детоксикация за подобряване функциите на лимфната система


Лимфната система представлява сложна мрежа от кръвоносни съдове, жлези, изпълнени с течности възли и органи. Основната й функция е да отмива токсините, които навлизат в тялото чрез храната, въздуха, водата, продуктите за лична хигиена. Отговорна е и за очистването от „вътрешните“ токсини (увредени протеини и клетъчни/метаболитни отпадъци). 

След като токсините навлязат в кръвта, те се пречистват чрез най-големия лимфоиден орган - далака. Далакът играе роля и на основна имунна защита, бореща се срещу инфекцията – той задържа резерва от червени и бели кръвни клетки, и унищожава вече износените червени кръвни клетки в тялото. С помощта на лимфните възли и лимфната мрежа, имунните клетки могат да се борят с патогените и да предотвратяват болести и инфекции. Ето защо правилното функциониране на лимфната система е пряко свързано с цялостното здраве на организма: оптимално функциониращата лимфна система осигурява по-устойчив имунен отговор и по-добра защита.

Проблемът: за разлика от кръвта, лимфата няма помпа и лесно може лесно да стигне до застой, особено когато се затрупа с токсични отпадъци. Застоят на лимфата е една от най-честите причини за отслабване на имунитета, целулит, задържане на течности и подуване, затлъстяване. Забавеният лимфен поток може да бъде и първопричина за инфекции на горните дихателни пътища, синусите и ушите, хроничен синузит, възпаление на сливиците, бронхит, пневмония, подути жлези, екзема, артрит.

Решението: нормалният лимфен поток може да бъде възстановен чрез ефективна детоксикация, която да подпомогне работата на лимфната система. Идеално решение в случая са професионалните детокс програми на американската компания Nature’s WayТисилин клийнс.

Тисилин Клийнс /билкова програма/ и Тисилин Клийнс /минерална програма/ са природни продукти, които възстановяват естествените детокс функции на уринарния тракт, лимфата, кръвоносната система, черния дроб и жлъчката, стомашно-чревния тракт, кожата.

Тисилин клийнс програмите съдържат само натурални съставки: патентован екстракт от млечен бодил (бял трън), стандартизиран до 80% силимарин – активното вещество в растението, полезно за детоксикиращата функция на черния дроб; екстракти от артишок, глухарче, куркума, репей, червена боровинка, червена детелина, лепка, орегонско грозде, копър, магданоз, мента, джинджифил, копър, бяла ружа; патентована билкова смес Трипхала, стандартизирана до 40% танини; псилиум (люспи), гума гуар; фибри от ленено семе, пектин от грейпфрут, фруктоолигозахариди, акациева смола, диетични фибри.

Съставът на двата продукта е сходен. Основната разлика между тях е, че главен компонент в билковата програма е екстрактът от американски зърнастец, а в минералната – магнезиевият хидроксид. Американският зърнастец е известен с това, че извежда шлаките от тялото изключително интензивно и поради тази причина не се препоръчва за хора, с по-чувствителен стомах и храносмилателни смущения. Действието на магнезиевия хидроксид е по-меко и се понася отлично при язва на стомаха, гастрит, киселини и др.

Всяка от програмите Тисилин се предлага в 3 фази (3 опаковки): 1.цялостна детоксикация; 2.смес от 6 вида фибри; 3. пречистване на храносмилателния тракт с минерали /билки. Приемайте дозите от всяка фаза с поне 1 пълна чаша /250 мл/вода! Дозите от трите фази се приемат едновременно.

Детоксикацията с Тисилин трае само 15 дни -  времето, през което лимфната система може да се регенерира, за да започне да работи безпроблемно! Тисилин подпомага дренажната функция на лимфната система, стимулира оттичането на лимфата и допринася за цялостната детоксикация на тялото!

Ефикасността на Тисилин се подобрява значително в комбинация със здравословен хранителен режим. 

Коментари (118)

    • росица
    • 2014-06-08 12:56:42
    краката ми се подуват отгоре вече години наред. казват ми дълбоки разширени вени , но аз мисля, че има отношение и задръстени лимфни съдове. нямам увеличени ЛВ хикъде. пия добавки качествени и се храня повече от 15 год разделно. наблягам на млечните продукти , защото не ям месо само риба, но не редовно. дайте ми съвет как да пречистя лимфната си система или ,ако не е това кажете ми причината за моя проблем
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-06-11 16:30:31
    Здравейте, Ако сте направила консултация при съдов хирург или ангиолог и диагнозата е поставена след преглед и изследвания – Доплер-сонография и др., нямате повод да се съмнявате в истинността и. Ако не сте, направете го, за да знаем истинското положение и тогава ще мислим за лечение. Млечните продукти на пазара съдържат доста консерванти, които са токсични за съдовете, вкл. лимфните. Ако нямате проблеми с метаболизма, за които е противопоказано да гладувате, на всяко пълнолуние може да сте само на изворна вода /най-малко по около 30 мл/кг тегло/. По 1 ден в седмицата – разтоварващ – само плодове, зеленчуци, сокове, чай, вода. Детоксикация /пречистване на лимфата/ може да се направи и със сок от портокал - грейпфурт- лимон 3:2:1, но е необходимо изчистване на червата преди това – с клизма и английска сол, което има доста противопоказания. Общо взето, за да се подложи на самолечение, човек трябва да има здравна култура, да умее да се наблюдава и да има смелостта да поеме отговорността за резултатите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Александра Денчева
    • 2014-06-26 11:17:13
    Моят племенник -42 годишен, от 2 седмици е в болница. Влезе с внезапно прилошаване и високо кръвно, което стабилизираха сравнително бързо, но получи бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа през ден. Почти не уринира. От видеозона му установиха увеличен далак и увеличени вътрешни лимфни възли, повърхностните за сега са нормални. Не могат да му вземат биопсия и за сега е с неустановена диагноза, със съмнение за левкемия. Възможно ли е да му се помогне по някакъв начин да се изчисти лимфата и да започне да уринира?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-06-27 09:29:58
    Здравейте, До установяване на диагнозата и предприемане на лечение е по-добре да се доверим на конвенционалната медицина. В болницата е под наблюдение, което също има значение за определяне на състоянието му и страничната намеса може да повлияе на заключението. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Тодорова
    • 2014-11-27 13:42:01
    От известно време-месец, получих болки от дясно на шията и областа на жлъчката и черния дроб,като болката се пренася и от ляво срещуположно.Поемам чайове от билки-подбел,лайка,мащерка,жълт кантарион,черен чай,ленено семе като го варя.Получих и болки и над коленете.Трябва ли да се притеснявам от тези болежки? Свързано ли е с лимфната система?Боледувах скоро от грип-кашлица и възпаление в средното ухо,което ми излекуваха.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-12-05 17:37:29
    Здравейте, Възможно е стомахът и жлъчния мехур да са раздразнени от токсините, образуващи се при инфекция и от медикаментите за лечението и. Както знаете, възстановяването след сериозна вирусна инфекция, усложнена с бактериална е по-бавно. Добре е да се направи контролно изследване на кръвната картина и чернодробните ензими. Следете общото си състояние – апетит, настроение, желание и сила за работа и т.н. и ако няма подобрение, направете повторна консултация.Ако искате да укрепвате имунната си система с билков чай, добре е билковата смес да е по рецепта, препоръчана от специалист.Подходящи хранителни добавки – Прополис или Пчелно млечице/НЕ при алергия към пчелни продукти/, Ехинацея, Самбукус и др. д-р Аелита Петрова
    • Ваня Колева
    • 2014-12-11 02:25:32
    Здравейте,вече от месец и половина съм с подути лимфни възли,в слабините, наблюдавам че и отслабвам,в началото първите дни имах болки в краката,много съм притеснена,направих гинекологични изследвания, всичко е наред имам и скенер на малък таз,докторът ми каза че нямало място за притеснения,аз съм от Бургас.мисля си че имам онкологично заболяване,възможно ли е да е друго освен рак.благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-12-16 14:23:04
    Здравейте, Добре е да се консултирате с добър специалист по хематология, за да се палпират всички лимфни възли, да се направи пълна кръвна картина и други хематологични изследвания по преценка на доктора. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Кристина
    • 2015-05-11 20:58:37
    Здравейте, Бих искала да споделя какво ми се случи днес и да потърся второ мнение от Вас преди да премина към трето (най - вероятно хирург). Тъй като последните три месеца имах обилно двуседмично кръвотечение по време на менструацията днес ходих на гинекологичен преглед и ми откриха кистички. Започвам лечение, Но имам и бучка на гънката в слабинната зона. Гинеколога ми каза, че със сигурност не е обърнат косъм, а е свързана с лимфните възли. Проблемът обаче е, че ми каза да изчакаме, а мен това страшно много ме притеснява. Преди малко над 10 години ми махнаха три на лицето, които разтяха с бясна скорост. Тази също не е малка. Е, да изчакам ли както гинеколога каза или да потърся специалист? Също така този специалист хирург ли трябва да е?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-05-18 16:30:53
    Здравейте, Добре е да се консултирате с онколог, без това да ви притеснява.Добрият онколог може да изключи онкопричините за състоянието ви, след което да се направят ултразвук и кръвни изследвания за търсене на инфекциозна/хематологична/ причина. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Василева
    • 2015-10-30 18:44:47
    Здравейте, днес напипах две подкожни топчета в областта на триъгълника, и двете са от лявата страна и са подвижни, тоест местят се. Не ме болят, от какво може да са се появили, аз имам предположения от подкожни косми, или от фитнес тренировка.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-06 17:01:40
    Здравейте, Възможно е подутините да се дължат на запушени мастни или потни жлези, чиито отвори са в космения фоликул. Наблюдавайте се. лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Радослав Стефанов
    • 2015-12-02 14:38:14
    На 16 год.съм ходя редовно на фитнес от известно време напипвам в областа на слабините от двете страни топчета на къкво се дължи не съм боледувал само леки настинки
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-08 17:49:32
    Здравейте, Ако водите полов живот, е възможна предавана по полов път инфекция или друг възпалителен процес. Необходима е консултация с уролог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • hoop777
    • 2015-02-16 11:31:19
    Здравейте, имам проблем с под челюстните лимфни възли- от около 2 години вече, есента ми направиха ехография и се установи, че имам двустранно подути под челюстни лимфни възли с големина под 1 см, лекара ми каза че най - вероятно е стоматологичен проблем , извадих горен зъб, който наистина доста време ми създаваше проблеми, но по мнение на зъболекара ми не може да е от това , ходих на УНГ специалист който каза че не е от гърлото , правила съм си и кръвна картина - при която има съвсем малки отклонения- увеличени лимфоците, но лекарите при които ходих казаха че не е проблем, и да не им обръщам внимание на лимфните възли. А те са постоянно леко подути напипвам ги когато наведа главата си напред. Обхваща ме паника защото ги има а не откриват причина . Лекарите ме пращат при зъболекарите и обратно. Ще съм благодарна ако ме насочите Нямам температура не се потя много , но лимфните възли си стоят , единственото което ми изписват лекарите са витамини
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-02-24 17:06:11
    Здравейте, Както знаете, подути подчелюстни лимфни възли говорят за зъбна инфекция, УНГ или други, по-рядко срещани заболявания. За диагнозата е важно да се определи както размера на възела, така и неговата консистенция,болезненост, подвижност спрямо околните тъкани и т.н. Нормалният размер на лимфните възли е от 2 мм до 2 см. Ако нямате симптоматика на заболяване, чувствате се добре, с добър апетит, тегло и самочувствие, и лимфните възли не са се променили за 2 години, не би трябвало да се тревожите. Може да правите 2 пъти в годината контролни хематологични изследвания. Предполагам, направила сте консултация с хематолог. Също така, да проверите за латентни фокални инфекции в зъбите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • галя
    • 2015-03-06 08:33:43
    Здравейте Д-Р АЕЛИТА ПЕТРОВА ОТ ОКОЛО ГОДИНА ИМАМ ЛИМФЕН ВЪЗЕЛ ОТ ДЯСНО ДО ЧЕЛЮСТА И ДОСТА ГОЛЯМ ХОДИХ НА УНГ И МИ КАЗА НАЙ ВЕРОЯТНО Е ЛИМФЕН ВЪЗЕЛ ИЗПИСАМИ МЕХЛЕМ ЗА МАЗАНЕ И БОЛКО УСПОКОЯВАЩО НЕСИ СПОМНЯМ ИМЕНАТА НО МЕХЛЕМА БЕШЕ НЯКАКЪВ ПРОТИВОГЪБИЧКИ И КАЗА ЧЕ СЪМ МНОГО СЛАБА И Е ВЪЗМОЖНО ИМУНАТА СИСТЕМА ДА МИ Е СЛАБА. ТОПЧЕ КАТО ГО ПИПАМ Е БОЛЕЗНЕНО И НЕЗНАМ КЪМ КАКЪВ ДОКТОР ДА СЕ ОБЪРНА И КАТОЧЕЛИ Е ПЛЪТНО САМОТО ТОПЧЕ И НЕСЕ МЕСТИИ ИМАМ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПОСТОЯННА БОЛКА В УШИТЕ НА МОМЕНТИ. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ОТ СТРС И ДА МИ ДАДЕТЕ СЪВЕТ
    • Ева Илиева
    • 2016-01-08 10:16:50
    Здравейте!Моят син има от лявата страна на вратлето две топчета.Нашата педиатърка каза че било нормално и няма за какво да се притесняваме.Детенцето ми ги има вече 4 години тези подути лимфни възли.Подвижни са и казва че него боли.Но все се притеснявам.Ето и последните кръвни изследвания.Благодаря предварително! СУЕ ( ESR ) 2 mm/h Деца до 7г. <17 М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39 Пълна Кръвна Картина ( CBC ) - 22 показателя * Профил Виж по-долу WBC ( Левкоцити - бр.) 8.00 x10^9/L 3.50 - 10.50 Ly% (лимфоцити) 53.6 % 20.0 - 48.0 (50.0 - 70.0 за деца до 4г.) Mo% (моноцити) 10.3 % 1.0 - 11.0 Eos% (еозинофили) 8.6 % 0.0 - 6.0 Baso% (базофили) 1.3 % 0.0 - 2.0 Neu% (неутрофили) 26.2 % 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.) Ly# (лимфоцити) 4.29 x10^9/L 1.10 - 3.80 (1.30 - 7.40 за деца до 4г.) Mo# (моноцити) 0.82 x10^9/L 0.07 - 0.80 Eos# (еозинофили) 0.690 x10^9/L 0.000 - 0.500 Baso# (базофили) 0.100 x10^9/L 0.000 - 0.140 Neu# (неутрофили) 2.100 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.) RBC ( Еритроцити - бр.) 4.960 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3 Hgb ( Хемоглобин ) 142 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160 Hct ( Хематокрит ) 0.403 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48 MCV (ср. обем на еритроцита) 81.3 fL Възрастни (82.0 - 96.0); Деца (77.0 - 92.0) MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.6 pg Възрастни (27.0 - 33.0); Деца (21.0 - 38.0) MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 352 g/L 300 - 360 RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.7 % 11.5 - 14.5 Plt ( Трoмбоцити ) 297 x10^9/L 130 - 420 MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.9 fL 7.5 - 11.0 Pct (Тромбокрит) 3.20 ml/L 1.0 - 4.5 PDW (ширина на тр р-ие) 12.9 fL 9 - 17 ДКК мануално или автоматично изследване * --- Виж резултатите в ПКК
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-12 16:55:00
    Здравейте, Кръвната картина е нормална. Ако детето се чувства добре – храни се, играе, смее се и се развива добре, няма за какво да се тревожите, каквато е и преценката на педиатъра.Понякога след някои ангини и фарингити, лимфните възли остават трайно уголемени поради разрастване на съединителна тъкан. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ventsislav
    • 2016-01-25 03:01:25
    здравейте от извисно време имам една рана от порязване на кракът възможно ли е да се получила инфекция и за това да има лимфни възли и как се лекува
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-28 17:39:43
    Здравейте, Ако раната е инфектирана / затопляне, зачервяване, оток/, е възможно увеличаването на регионалните лимфни възли. Раната се обработва и превързва в хирургичен кабинет. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • иван
    • 2016-02-08 17:42:25
    Здравейте! Приятелката ми е на 21 години. Преди около седмица и половина имаше месечен цикъл - редовен "като по часовник". От 2-3 дни обаче са й възпалени лимфните възли ( или не знам какво) подмишницата и някъде около зърното на самата гърда. Тя се съмнява дали това не е вследствие на хормоните или някоя възпалена мастна тъкан. Притеснява се, но се страхува да отиде на лекар все още, а в интернет пише само за рак на гърдата .... Моля за съвет : какво още би могло да бъде ? Благодаря!!!
    • Петър
    • 2016-03-26 00:47:38
    Здравейте, Искам да знам следното - артирии, вени или лимфи има точно под главичката на мъжкия полов член, защото откакто получих херния в кръста (преди няколко години...и която си мисля че е овладяна), отляво на пениса има издут и твърд като капронен конец (с бял или белезникав на цвят), подкожен съд ! Въобще търся и не намирам елементарна схема на мъжкия полов член, със съставните му съдове, аферентни и еферентни пътища (ако има такива), въобще - живеем в някаква тъпа, та вдлъбната от изпростялост НАРОЧНО-ЦЕНЗУРИРАНА обстановка ! Моля онези специалисти да не се хващат да думите ми (всички знаем че съм прав), ами простичко да ми кажат - какъв по дяволите е този съд, може ли да е възпален лимф, запушен лимф (или лимфен възел....ако има такива на въпросното място), и не на последно място - каква е връзката м/у Плексус Хипогастрик (Супер. ет Инфер.) и Сакралните Нерви и въобще - възможно ли е дълбоките ингвиналните възли и външни илиачни възли, вкл. и техните еферентните съдове преминаващи към страничните аорти, така да оплитат информацията, че накрая тялото да се окаже в "цайт-нот" и единственото му решение е да ЗАПУШИ въпросния възел? Благодаря за вниманието! п.п. Брех да му се не види, ще взема да се запиша в Медицинския, че ми писна да не знам елементарни неща...например - как и от какво съм изграден.
    • Петър
    • 2016-03-30 21:18:39
    Благодаря за търпението ! Разбрах КАКВО да правя :-) Хубаво нещо е мозъка... Лека п.п. Само за няколко дни и вече няма и помен от въпросния издут съд! Още веднъж - thx
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2016-04-06 15:04:35
    Здравейте, Радвам се, че сте намерил отговори на въпросите си. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марио Минеков
    • 2016-04-11 22:28:51
    Здравейте ,от доста време ,вече 2 години имам подути лимфни възли под челюста и по цялата шия пробвах да ги пребоя и ги изкарах 5 това ковто сам напипвам...а и лекарката ми ги знае но вика ,че е нормално...обаче ме притесняват защото имам един некомфорт.Не мога да си отпусна раменете като нпрмален човек ,когато съм гол или с тениска имам едно чувство неприятно точно там при всички лимфни възли.Не си измислям...мъча се вече 2 години така..страх ме е да не е някой рак или не знам...само да уточна ,че съм и на 16 .Всичко това ме притеснява...не знам какво става ,преди не бях така...като малък имах астма ,лекувах се с хомеопатия...като чели отихна...не знам ,моля кажете си мненивто ,помогнете ми .Благодаря Ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-04-14 10:58:22
    Здравейте, Вашият личен лекар познава състоянието Ви, предишните Ви заболявания и последиците от тях. Възможно е увеличените лимфни възли да са в резултат на чести остри или хронични инфекции на носа, гърлото, трахеята, бронхите. Но за да се сме сигурни, че няма друга причина, е добре да се направи изследване на кръв - Пълна кръвна картина /ПКК/, мануално диференциално броене на левкоцитите/плочка/, СУЕ. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р динков, д.м.
    • 2016-06-28 22:56:31
    най-вероятно си напипваш подчелюстната жлеза :) тя е там и ако си по-слабичък може да ти изглежда като лимфен възел. Не е рак, успокой се.
    • Ваня Димитрова
    • 2016-05-06 12:29:16
    Здравейте,вече две години съм с възпалени ингвинални лимфни възли..в момента съм бременна в 7 месец,кръвните ми показатели са добри...когато ми се появиха ходих по лекари и нищо не показа ...много са и са от двете страни...меки са и са подвижни ,забелязвам че се поокосмих повече..какво да правя ,знам че сега не може но след раждането вече!
    • Tedi
    • 2016-06-15 23:16:04
    Здравейте искам да попитам преди време се разболях от бронхит пих два антибийотика слетова мина седмица и на пипах две точета зад врата първо се бяха на дули и боляха след няма и 4 дена спаднаха сега са савсем малко подути ми сля че и две одоло но странични страни не във слабинити имали опаснос за тревога
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-21 14:02:12
    Здравейте, Най-вероятно това увеличаване на лимфните възли е следа от обща инфекция, която се е усложнила като бронхит. Но са възможни и други причини, поради което е необходимо да се консултирате с хематолог и да се направи изследване на хематологичните показатели – пълна кръвна картина с утайка на еритроцитите, диференциално броене на левкоцитите. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ivailo asenov
    • 2016-11-04 22:50:11
    zdraveite az sam ot montana, i predi edna sedmica mi napravixa operaciq na desniqt krak ot podyt nimfel vazel no operaciqta e mnogo tvarda i vaprsat mi taka li trabva da e tvarda operacita ili ima strani4en efekt neznam doktora kaza 4e vsi4ko e normalno no men me strax da ne se poqvat pak 6te vi bada blago daren ako mi dadete i vie nqakakav otgovor
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-10 17:01:42
    Здравейте, Под твърда операция имате предвид, че мястото на операцията е твърдо или какво? Къде точно е операцията и каква е диагнозата, какво пише в епикризата? д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • halil
    • 2017-08-03 23:31:37
    zdr doktor.Elita petrova iskam davi popitam imam poduti limfeni vazli v garloto i kam ohoto po nqkoi pat me bolqt no ne mn samo sa poduti....hodih na lekar kaza che nqma nishto losho shte se oprevi veche sa poduti pt edna sedmica....danee rak ili neshto opasno chustvam se dobre kilogramite sami dobre vsichko e okei samo sa poduti kakvo shteme posavetvate
    • halil
    • 2017-08-05 13:04:42
    zdr doktor elita petrova sjte mi otg li imam poduti limfeni vazli v garloto ne me bolqt no gi useshtam che sa poduti doktora kaza che nee opasno imi pretpisa nqkakva voda da pravq gargara I hapcheta za garlo.vie kakvo shte me posavetvate
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-07 15:52:25
    Здравейте, Добре е да направите Пълна кръвна картина /ПКК/ и ДКК. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Алекс
    • 2017-08-20 00:46:56
    Здравейте! Имам подут линфен възел в подишницата все още не съм се съветвал с лекър има ли начин да отмине само с течениена времето или е нуцно лекърска намеса ако мще мине с времето нужно ли е да направя нещо допълнително у дома ?
    • Velichka Pilafova
    • 2019-01-10 02:44:52
    Zdraveite, slivicite mi biaha izvadeni na 15 godishna vazrast (predi 13 godini) prez poslednite 2 3 meseca prekarah 2 pati nedhto ot roda na angina s strashno ugolemeni limfni vazli predimno v diasnata oblast silni bolki i temperatura dostigashta do 39,5 gradusa. V Belgia mi kazaha che e virus( i dvata pati). Minaga okolo 6 sedmici ot poslednata t. Nar. ANGINA. Vse oshte si stoi ugolemeniat mi limfen vazel pod cheliustta veche 6 sedmici. Napalno bezboleznen. Naskoro mi napraviha kravni izsledvania za KLIERKORTS (Nidermandski) Okaza se che niamam nikakvi infekcii. Taka pokazvat kravnite rezultati. Vazmojno li e tova da e onkologichen problem? Blagodaria!
    • Мартин
    • 2019-03-18 19:23:50
    Здравейте, от няколко дни имам подутина в областта на слабините(в ляво от члена ми) точно на свивката. Не е много голяма(около 2 см), на допир е леко болезнена, горе долу твърда. Притеснен съм тъй като изглежда, че се е уголемила леко нагоре и сякаш някаква вена или не знам какво се подува там и нагоре по тънка линия. С какъв лекар трябва да се консултирам, тъй като личният ми лекар е на другият край на страната и не мога да си взема направление от него.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-03-21 19:52:56
    Здравейте, Необходима е консултация с уролог.
    • Стоянова
    • 2019-05-19 14:32:01
    Здравейте, От четири дни имам подутина от лявата страна в слабините. Зачервено е и имам слаби болки. Първите дни имах и температура. Личният лекар ми предписа компреси с риванол и тридерм - мехлем. Не смятам, че имам подобрение. Посъветвайте ме към какъв специалист да се обърна.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-05-27 10:02:45
    Хирург. Ако е нужно, той ще ви насочи към друг специалист. Необходими са и изследвания на кръвта – ПКК, ДКК, СУЕ.
    • Юли
    • 2020-06-04 20:50:37
    Здравей те. От три месеца имам сухота в гърлото и все едно нещо е за седнало там. Когато ям изчезва. От няколко дни под челюстта ми се поду лимфен възел. Ходих при личния лекар за високото си кръвно и споменах за проблема с гърлото и ми изписа спрей за гърло и хомеопатия. Когато ходих при личния лекар нямах подуване на лимфни възел. Спрея и хомеопатията не помагат.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-05 16:27:14
    Здравейте, Възможен е хроничен възпалителен или друг патологичен процес. Необходима е консултация с УНГ специалист. д-р Аелита Петрова
    • Атанасова
    • 2019-05-20 18:08:16
    здравейте ! на 27 години съм. живея в чужбина,но се прибрах да видя роднините си.В последните три дни от почивката ми по ватрешната лява страна на влагалището усетих подутина...която имах чувството че се влошава всеки изминал ден! на третия ден от откриването на това болезнено топче тъй като усещах дискомфорт вече и при сядане потърсих лекърска помощ. Гинеколога ми каза че това е лимфен възел и да не се притеснявам да си правя компрес нощем с едно тамно лекарство миришешто много тежко и неприятно( на рабпта съм не е в мен тубичката за да напиша точното име) правих си компрес вече две нощи ... никаква промяна дори усещам по силна болка дори и навътре във влагалището ! чувствам се отпаднала главата ме боли постоянно а през нощите се изпотявам много събуждайки се от студ а в ир вода ! какво бихте ме посъветвали ! Много Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-05-27 10:09:27
    Здравейте, Добре е да направите консултация при друг АГ специалист, в специализиран АГ болница, както и изследвания.
    • Мария Атанасова
    • 2019-07-04 17:08:16
    Здравейте, сина ми има подутина на дясната мишница придружена с болка при допир . Забелязал е днес не сме правили преглед при личен лекар .При какъв специлист трябва да отидем
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-07-09 13:50:19
    Здравейте, Най-добре е да се види от личния лекар. Ако подутината е подмишницата, при прегледа той ще прецени дали подутината се дължи на увеличен лимфен възел, запушен канал на жлеза, ухапване от насекомо или друго. Ако е необходимо, ще назначи изследване на кръв – ПКК, ДКК и т.н., и ако има отклонения ще ви насочи към хематолог.
    • Ганка Бинева
    • 2019-08-12 19:04:02
    Преди 3 месеца получих масивен обрив на дясната ръка. След лечение от кожен лекар обривът избеля но до лакътя остана. Сега напипвам болезнена подутина под мишницата и лакътя до обрива. Дали е лимфен възел?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-08-14 10:55:06
    Здравейте, Възможно е. Необходим е преглед при личния лекар. Той ще прецени какви изследвания и консултации да направите.
    • Nadka Benkovska
    • 2019-08-28 23:38:27
    Na 55 god. sam vere 5ili 6 meseca imam bu4ka otzad na vrata .Pri palpaciq use6tam leka bolka.Bu4kata e dosta platna blizo do grabnaka .Pri kakav specialist da otida.Blagodarq
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-02 22:14:12
    Здравейте, Възможно е натрупване на мастна тъкан /липом – доброкачествено образувание/. Необходима е консултация с хирург.
    • алина Стоянова
    • 2019-11-14 21:55:22
    Здравейте, имам подуване на венеца , започна да е подува и напипвам лимфния възел и е болезнен под челюстта, жабуря смрадлика по предписание на зъболекаря, само така ще мине ли , като преглъщам и гърлото почва да ме боли. Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-11-15 17:32:53
    Здравейте, Ако стоматологът е преценил, че инфекцията не е силно изразена, възможно е жабуренето със смрадлика да помогне, жабури се 1-2 пъти дневно с отвара, приготвена според указанията на опаковката. Добре е да избягвате да държите прекалено дълго отварата в устата - възможно е лигавицата да побелее и да стане болезнена. Лимфните възли реагират и при най-малка инфекция, нали затова са защитни органи, бариера срещу разпространяване на инфекцията към други тъкани и органи. 2 -3 пъти през деня може да жабурите и с Масло от Риган – 4-5 капки от маслото в 40-50 мл топла вода, а също и с Кокосово масло, което има отлични антибактериални свойства. Важно е устата и зъбите да се измиват щателно, вкл. междузъбните пространства, след всяко хранене или пиене на сок, кафе и т.н., след което да жабурите с някое от изброените средства или друго подходящо. За да укрепите имунитета и ограничите инфекцията, и в помощ на лечението на лимфаденита /болезните лимфни възли/, е необходимо да се храните здравословно, да почивате достатъчно и т.н. Подходящи хранителни добавки - Алайв имунна защита и Ехинацея комплекс (корен). д-р Аелита Петрова
    • Катя
    • 2020-06-07 19:46:50
    Здравейте, От около 4 месеца напипам подут лимфен възел под челюстта, малко след като го установих имах лека болка в гърлото, която отмина, но възелът остана подут. ПКК показа всичко в норма освен Суе - 20mm при Горна граница 18. При Дкк, St беше 0.02 при долна граница 0.03, Sg-0.45 при долна граница 0.51 и Lym - 0.43 при Горна граница 0.40.След консултация личната лекарка, ми каза че няма място за притеснение, изписани са ми хомеопатични капки за намаляне на възела и след 2 седмици евентуално отново пускане на ПКК. Ще мина и през преглед при зъболекар. Моля за вашия коментар?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-08 16:20:39
    Здравейте, Отклоненията от нормата са минимални и е възможно да са следа от прекараната инфекция или лека хронична инфекция в устната кухина. Уголемените лимфни възли понякога не възстановяват първоначалния си размер, поради развитието на фиброзна тъкан, свързано със защитната им функция при хронични инфекции. Стоматолог. Контролно изследване с мануално броене на левкоцитите. За по-бързо възстановяване и укрепване на имунната защита е добре след хомеопатичното лечение да продължите с лечебни гъби, напр. Шийтаке и майтаке, Прополис, ако не сте алергична към пчелни продукти, Алое вера, ако се понася добре и т.н. Ревита предлага голям брой продукти за укрепване на имунитета и профилактика на инфекциите. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Румен Тонев
    • 2020-06-12 17:44:34
    Здравейте, от шест седмици имам подути ингвинални лимфни възли. Първо се поду отляво а след около седмица отдясно. Кръвната ми картина, правена около седмица след подуването на втория беше без никакви отклонения. Посетен хематолог-категоричен ,че не става въпрос за хематологичен проблем. Посетен уролог и венеролог също без отклонение, като единственото което откри венеролога беше гъбична инфекция-която ту се появява ту изчезва от доста време-хламидия беше изключена, според лекаря гъбичките е малко вероятно да предизвикат такъв проблем. Няколко дни преди започване на проблемите преживях сериозен стрес в работата. Освен това като придружаващи проблеми стартирали същия период болки в ставите на колената и ходилата(без зачервяване,но с топлина от време на време) и за същи период 2кратно простиване на бъбреците без бактериална инфекция. Проблемът е че ситуацията не се подобрява, а отдясно болката се рапростира отстрани на възела. Какво бихте ме посъветвали за следваща стъпка? Личният ми лекар твърди,че е малко вероятно да се касае за ревматологичен проблем,тъй като кръвната ми картина е чиста-не съм правил тест за ревматологично заболяване. За инфкеционист също твърди,че трябва да имам отклонения в кръвната картина. Моля за вашия съвет. предварително благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-15 16:05:06
    Здравейте, При подобни неясни състояния правилото е да се потърси второ мнение при по-добри специалисти в специализирани лечебни заведения, по възможност университетски, където опитът е по-голям. Тъй като е увеличен и болезнен ингвинален възел, добре е първо да потърсите второ мнение при уролог, съотв.венеролог, напр. в Александровска болница, тъй като някои уринарни, съотв.полово предаваните инфекции често са безсимптомни при мъжете в началните си фази, когато кръвната картина може още да не е повлияна, а от друга страна, в по-малките и неспециализирани лаборатории изследванията в тази насока може да са непълни. Във връзка с оплакванията ви от болки в ставите, е добре да се потърси и консултация с ревматолог. Понякога трудните диагнози се оказват автоимунни заболявания. Лимфните възли в ингвиналната област реагират и при проблем в ректума и ануса. Добре е да се консултирате с хирург или гастроентеролог, ако имате съответните оплаквания – напрежение/болка в аналната област, сърбеж, кървене, слуз, хемороиди. д-р Аелита Петрова
    • Алекс
    • 2020-11-12 11:05:14
    Здравейте, установиха ми подут лимфен възел на щитовидната жлеза и нормални резултати за хормоните, но ендокринолога ми каза да го следим през 6м и да не се притеснявам! след 3-4 м на работа дойде лекар, който ни преглеждаше и много ме филмира, че лимфния възел е 14 мм и нямало как хормоните да са ми в норма, трябва да потърся друг лекар, да не се окажело че трябва да се реже, хм според вас много ли е голям този възел и взъможно ли е наистина да са ми в граница хормоните?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-15 11:54:52
    Здравейте, Като се има предвид, че щитовидната жлеза е с малки размери - всеки лоб е 2,5-4 см дължина, 1,5-2 см ширина и 1-1,5 см дебелина, възел с размери 1,4 см не е малък. По-съществено е расте ли възела. Ако размерите от двете изследвания са точни, то възелът нараства бързо и са необходими допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата. Въпреки големината на възела, възможно е функцията на жлезата да е в граници на нормата.
    • Неси
    • 2020-12-03 18:51:47
    Здравейте, аз съм на 15 и вчера сутринта като се събудих усетих малко топче, колкото грахово зърно, под челюстта си, мисля че е лимфен възел.За сега не е много подут, но ме притеснява??
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-04 16:51:25
    Здравейте, Най-честа причина за подут лимфен възел в тази област е проблемен зъб. Добре е да се консултирате / по телефона, онлайн/ с личния лекар или друг медицински специалист, който да прецени дали са нужни изследвания на кръвта или директно на свободен прием да си направите ПКК, ДКК, СУЕ. Ако изследванията с в норма и нямате други оплаквания, няма повод за тревога, наблюдавайте възела. Ако нараства, консултирайте се със зъболекар или личния лекар, според епидемиологичната обстановка в района ви.
    • Елена Тилева
    • 2020-12-07 08:15:38
    Здравейте,имам неприятно усещане при преглъщане на слюнката си.Проблема се появи внезапно.Причерня ми пред очите,започна учестен пулс и задух,както и силно главоболие и болка в тила.След прием на 2 таблетки валидол сърцебиенето намаля но неприятното усещане в гърлото - не.През изминалия месец имаше доста стресови ситуации и си мисля че може те да са оказали влияние върху щитовидната жлеза.Преди 7 години ми откриха 5 възела но нормите на TSH са били в норма и не се е налагало терапия.Та въпроса ми е възможно ли е да се е възпалил възел на жлезата или става въпрос за уголемена и болезнена сливица???
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-07 16:11:27
    Здравейте, Стресът често отключва или рестартира заболяване на щитовидната жлеза. Възможно е причината за оплакванията ви да е свързана с проблем в жлезата. Друга евентуална причина – паник атака. Възпалението на сливиците е свързано с уголемени шийни лимфни възли, което трябва да се установи при преглед. Възможно е също да повишавате кръвното налягане, в резултат на стрес и други рискови фактори. Необходима е консултация с личния лекар или онлайн специалист по вътрешни болести, който да прецени всичките ви оплаквания и да назначи изследвания, ако са необходими. Като профилактика за щитовидната жлеза може да приемате Алайв мултивитамини, Ex-Stress®/ Екс-Стрес® и Тироидна подкрепа, след установяване на диагнозата.
    • Чери
    • 2021-01-08 03:09:13
    При подут лимфен съд на лявото бедро по средата от вътрешната страна и болки в крака, цялостно мускулите към какъв специалист трябва да се насоча?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-11 09:19:49
    Здравейте, Необходимо е да се консултирате със специалист по ангиология. Ангиологията, най – общо, е наука за кръвоносните и лимфни съдове. Или при съдов хирург, тъй като ангиологията е по-рядко придобивана специалност в медицината. След установяване на диагнозата и лечението, може да ни пишете да обсъдим подходящите за вас хранителни добавки, хранене и режим, ако приемате този начин на лечение и профилактика. А профилактика при Вас определено ще е необходима.
    • д-р Денислав Кехайов
    • 2021-01-12 11:31:49
    Здравейте, Ако сте здравноосигурени, последователността при подобни оплаквания е: (1) Посещение при общопрактикуващ лекар (ОПЛ); (2) Преглед от ОПЛ, за да се разграничи наистина ли се касае за "подут лимфен съд" или друго състояние (тромбофлебит, хематом, мускулна травма и т.н.); (3) ОПЛ насочва пациента с направление №3 към конкретен специалист според предполагаемата причина или лекува самостоятелно, ако това е в компетенциите му. Ако не сте здравноосигурени и няма да посетите ОПЛ: (1) Посетете съдов хирург или ангиолог със задължителна ехография на долните крайници. (2) Съдовият хирург/ангиолог след ехографията ще потвърди/отхвърли най-честите причини за вашите оплаквания - инфекции, възпаления, тромбофлебити, хематоми и т.н. Ако състоянието не е в неговата компетенция, ще Ви насочи към друг специалист. Ако нямате достъп до съдов хирург/ангиолог, посетете хирург. Поздрави, д-р Денислав Кехайов
    • reni
    • 2021-01-17 02:43:10
    zdraveite imam podut limfen vazel kazaha 90 procenta tumor imali veroqtnos dase lekuva .Blagodarq
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-18 17:14:11
    здравейте, За да се постави точна диагноза понякога са необходими няколко консултации с различни специалисти и изследвания. В зависимост от оплакванията си /освен подутия лимфен възел/, може да потърсите второ мнение. Или да се консултирате с хематолог в специализирана хематологична клиника. https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.&rlz=1C1PRFC_enBG781BG781&oq=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.&aqs=chrome..69i57.1190j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    • Деян Димитров
    • 2021-01-20 01:06:04
    Здравейте. Проблем в гърлото ми се появи март 2020 и до ден днешен имам същите симптоми. При по-продължително говорене гласът ми пада, гърлото ми изсъхва и сякаш имам гъба която се раздува в гърлото. Понякога усещам как то пулсира. Лимфните възли до ушите ми не са подути, но усещам постоянна болка там сякаш съм тичал и задъхвал на студен и влажен въздух. Също имам нощни изпотявания около врата само. Ушите ми понякога се зачервяват и стават горещи и също изпитвам болка там. От посещенията ми при УНГ бях диагностициран с хроничен фарингин. приемах кодеин, аугметин и кортикостероиди. Това беше март 2020. От тогава проблема се връща от време на време. в ПКК единствените ми отклонения от нормата са еритроцити 6.68 при норма 4.20-6.20. Среден обем на еритр. - 61 при норма 80-98. Ср. хемоглобин в еритр. - 21 при норма 26-32. Общия ми хемоглобин е 140. Желязо 26 при норма за мъже до 28. Б12 - 277 при норма 140-890, но се казва, че ако е под 300 пациентът е в латентен дефицит. Тази анемия на изследвания излиза от поне 2 години, като за целта пих фероглобин и феротон и добавки Б12. Сега си измерих Б12, и стигам до извода че имам проблеми с хомоцистеина - затова започнах мускулно са си слагам по 1000 гами седмично. Септември 2020 отново ходих на уши нос гърло, който ми каза че всичко ми е перфектно, има фарингит но освен това гласните ми струни са супер, сливиците не са възпалени или излезли, ушите са ми супер, носът ми е супер. А симптомите си остават. Ходих и на ендокринолог - гледа ме на ехограф на щитовидната жлеза (точно там усещам болката и пулсирането) - напълно здрава щитовидна жлеза. Септември минах на ехограф - бъбреци, черен дроб - всичко е наред. Поради някаква причина започнах и да надебелявам тогава и все още не мога да смъкна Кг ( наддадох от 78 до 83/84). корема ми е издут и в горната част към гръдния кош. На зъболекар ходих и ми каза че имам мъдреци, но те са добре израстнали и ако не ме болят (не ме болят) няма нужда да ги вадим защото всичко е наред с тях. пуснах си изследване на фолиева киселина, вит Д, калий калций натрий, всички са в нормата. Имам гръбначно изкривяване сколиоза с последваща кифоза като компесаторна. На Ортопед не съм ходил още за да видя възможно ли е този проблем с изкривяването да отключва схващането/подуването на участъка около лимфните възли и еввнтуално болката в областа на гърлото. Иначе когато за пръв път бях диагностициран с Фарингит никакъв запушен нос или кашлица или кихане, или пневмония не се появи. Дишах си спокойно. твмпературата ми от друга страна винаги беше под 36 градуса (измервана с електронен термометър под мишница). Нощните потенета тогава продължиха повече от месец, сега също ги имам. Правих си и изследване за цитомегаловирус и IgG беше положителен IgM - отрицателен. Може би е важно да кажа че живея във влажна държава с почти никакво слънце през зимата и ползвам колело за да се придвижвам. Благодаря ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-21 10:50:31
    Здравейте, Възможно е проблем с гръбначния стълб в шийната област да причини подобни оплаквания, особено в комбинация с хроничен фарингит, протичащ без други симптоми. По-скоро е необходима консултация с невролог за този проблем, а не с ортопед. Неврологът ще може да прецени и дали оплакванията ви не са свързани и с невро-вегетативна дистония. Необходимо е да се установи причината за анемията. Може би е добре да се направи изследване на изпражнения за паразити и окултни кръвоизливи, но това ще прецени лекуващият лекар, който води диагностично-лечебния процес. Не разбрах, имате ли такъв? Хаотично направени изследвания и лечение често водят до грешки. Трябва да има един добър специалист по вътрешни болести, който да е запознат с цялата история на заболяването ви, с всички оплаквания, изследвания и т.н.
    • Деяна
    • 2021-02-12 19:12:32
    Прочетете за mms,cds,dmso ... много ефикасни!!! Много има за четене! :)
    • Atanas
    • 2021-01-25 00:26:56
    Здравейте, От години имам 2-3 години имам леко подути лимфни възли на шията, които не си променят размера без други симптоми и ми е интересно каква е причината. Говорил съм си и с други хора и е доста често срещано. Изобщо колко често увеличените лимфни възли са поради раково заболяване ? Мъж на 22г. съм.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-25 14:41:58
    Здравейте, Чести инфекции в гърлото, устата и зъбите активират защитните механизми в лимфните възли, което може да е причина за тяхното трайно уголемяване. Ако имате притеснения за раково заболяване, направете консултация с хематолог и изследване на кръвните показатели. През последните години лечението на подобни заболявания е все по-успешно, благодарение на новите методи за диагностика и лечение. Сериозните заболяванея /рак и др./ протичат с определени симптоми – отпадналост, безсилие, уморяемост, липса на апетит и т.н.
    • Ana
    • 2021-02-05 00:48:43
    Здравейте.Имам проблем,който остава нерешен от доста време.Вече около година ежедневно поддържам субфебрилна температура най-често в границите 37,2-37,5. Последните две изследвания,които пуснах в рамките на месец имат отклонения. В началото на месеца имах завишени лимфоцити - 46,6 при норма 40. Понижени моноцити 0,1 при норма 0,3 и 2,7 % при норма от 3% долна граница. Еритроцити-понижени на 3.64 при долна граница 3.90. Не съм пила лекарства и три седмици по-късно отклоненията в кръвната картина са утайка 20 при горна граница 15. И броя и процента на моноцитите - 0.1 при референтна стойност от 0,3 до 1.0 и процентното им съотношение 2,3 при граници от 3 до 10. Нямам оплаквания освен тази постоянна температура и подуване на шията отстрани, която е по цялата дължина, а не топче като за лимфен възел. Появи ми се и топче колкото среден орех точно под ключицата. Това образувание е твърдо като кост и не е болезнено. Възможно ли е да е лимфен възел? И на какво може да се дължат отклоненията. Да добавя, че съм изследвала ревматоиден фактор и към момента нямам активен такъв проблем. Не знам към какъв лекар да се обърна и каква според Вас може да е причината в тези отклонения и тази температура. Личния лекар казва, че няма нищо ненормално..
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-05 15:57:10
    Здравейте, Макар че отклоненията са гранични и е възможно да се дължат на повишени нива на стрес в организма, за да се изключи сериозно заболяване, е необходима консултация с хематолог и по негова преценка по - задълбочени изследвания за изясняване на състоянието Ви. Възможно е да имате увеличени лимфни възли, но това ще се установи при прегледа от специалиста /хематолог/. Ако всичко е ок, ще бъде добре да се наблюдавате и да се правят контролни изследвания. Здравословното хранене и начин на живот ще Ви помогнат да укрепите имунната си система и да се предпазите от заболяване. Профилактично може да приемате Алое вера, Ехинацея, Самбукус, лечебни гъби или друго за увеличаване на защитните Ви сили.
    • Ana
    • 2021-02-06 20:28:08
    В такъв случай докато отида на хематолог и за да бъда спокойна може ли лимфни възли увеличени да бъдат сякаш по дължината на цялата шия не във формата на топчета, а сякаш цялата жила или мускул или каквото е там да бъде подут?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-08 17:21:33
    Здравейте, Подутината, както я описвате, може да се дължи на растежение на шийния мускул стерноклейдомастоидеус, но вие не си спомняте за травма и казвате, че нямате никакви други оплаквания. Когато има заболяване, има характерни симптоми и оплаквания, и отклонения в резултатите от изследванията. Ако симптомите, оплакванията и резултатите са неубедителни за заболяване, а лекарят, който Ви е прегледал дава заключение, че „ няма нищо ненормално“, би трябвало да му се доверим. В такива случаи се изисква наблюдение и ако все пак имате притеснения, направете консултация със специалист.
    • Елена Миткова
    • 2021-03-10 16:13:33
    Здравейте, извинявайте за безпокойството, но имам същите симптоми, каквито описвате и Вие. Получих ги когато се разболях от Коронавируса. Моля Ви, споделете ходите ли на хематолог и какво Ви каза? Благодаря предварително и поздрави!
    • Елица
    • 2021-02-19 19:09:37
    Здравейте! От около година имам увеличен лимфен възел под челюстта, който е мек и подвижен (като от срещуположната страна имам друг, по-малък и твърд и неподвижен точно под зъб който ми лекуваха доста агресивно над един месец и зъболекарката твърди, че е от това) Мекият възел от време на време ми се струва ту леко намалял, ту същия. Зъболекарката твърди, че той също е от зъбни проблеми, които вече сме коригирали, но той си остава така, дори ми предписа антибиотик за него, но нямаше ефект. От както си го напипах съм си правила два пъти ПКК през 6месеца и всичко е в норма, както и СУЕ, нямам температура и нощни изпотявания. Притеснява ме само, че все още го напипвам и напоследък ме наболява много леко (но може би е защото си простудих гърлото със студени напитки и заради студеното време) Мислите ли, че е необходимо да направя нещо?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-23 11:27:02
    Здравейте, След като кръвната картина и СУЕ са в норма, а от прегледа Вашият лекар казва ОК, не би трябвало да се тревожите. Понякога, след инфекция, поради разрастване на съединителна тъкан, лимфните възли остават уголемени. Имунната Ви система реагира и на най-слабо дразнение от страна на инфекциозни причинители, а Вие сте достатъчно наблюдателна, за да ги отбележите. Въпреки това, ако имате притеснение, може да се консултирате с хематолог, за да сте напълно убедена, че няма повод за такова. Може да приемате хранителни добавки за пречистване на кръвта и лимфата, и укрепване на имунната система. Ревита предлага продукти с Млечен бодил, Алое вера, Хлорела, Спирулина, лечебни гъби. Добре е да направите пролетно пречистване на организма с подходяща за Вас детоксикираща диета.
    • Nina
    • 2021-03-06 12:31:12
    Здравейте, от миналата година 2020 започнаха да ми се подуват лимфните възли. Първият подут лимфен възел беше на ингвиналните гънки и изчезна много бързо. По-късно на лявата подмишница и посетих личния лекар каза ми, че ще мине от само себе си (да не го пипам и да не правя абсолютно нищо) така и стана. Вече 2021г към края на януари ми се поду лимфния възел до ухото и малко под него към шията-беше голяма твърда бучка и тя мина от само себе си към средата на февруари. Миналата седмица ми се е поду под дясната подмишница, а сега под лявата. В интернет продават разни чайове за лимфни възли, пластири/лепенки за детокс. Вие какъв човек може да ми дадете да посетя ли личен лекар и да поискам нали някакви изследвания? Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-09 09:53:12
    Здравейте, Необходимо е да се направи консултация при личния лекар, който ще ви прегледа и вероятно ще назначи изследване на кръвта – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, СУЕ, С-реактивен протеин /позитивира се при възпалителен процес в тялото/. В зависимост от резултатите, ако е необходимо, ще се назначи консултация с хематолог, ревматолог или друг специалист по преценка налекаря. След това може да ни пишете отново, за да ви препоръчаме подходящи хранителни добавки. Междувременно може да спазвате детокс диета.
    • Нина
    • 2021-05-25 16:08:02
    Здравейте имам твърда бучка под челюстта от февруари и забелязах че расте, също така е болезнена. Мислех че съм настинала и чаках да мине, но има и надути лимфни възли наоколо , те са меки. Ходих на зъболекар, снима ме и каза че не е от зъбите. На 38 г съм
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-26 13:21:35
    Здравейте, Както знаете, обикновено уголемен болезнен лимфен възел означава, че някъде в района на този възел има инфекция. Необходима е консултация с УНГ специалист, както и лабораторни изследвания – пълна кръвна картина /ПКК/, ДКК /левкограма, С-реактивен протеин – дава информация за наличие на възпалителен процес и/или други изследвания, по преценка на лекаря. Според резултатите, ако е необходимо, ще се направи консултация с хематолог. Междувременно Вие може да си помогнете, като се храните с лека, но питателнахрана без консерванти – повече зеленчуци и плодове, пълнозърнести – елда, киноа, амарант, булгур, просо, овесени ядки и т.н. междувременно може да приемате продукти с Бял трън /Млечен бодил/, Корен от Репей, Спирулина и т.н. продукти, които подпомагат пречистването на черния дроб и лимфата. д-р Петрова
    • GG
    • 2021-03-14 22:22:24
    Здравейте! Имам твърдо болезнено топче от на дясната ингвинална извивка. Повече от месец ме болеше областта на таза. Първоначално отидох на преглед при гинеколог, където установиха течност в десния яйчник-спукана киста. Изписаха ми противовъзпалителни. Но когато свърши първата опаковка, отново се появи болка. Купих си втора и започнах да пия по две на ден, но болката в таза си продължаваше. Пих няколко дни антибиотик без лекарско предписание първите три дни не болеше и после отново се появи болката. Вечерта се изпотявах. След което в спешен кабинет ми изписаха антибиотик, но от него ми се подуха клепачите, езика ми се обложи и получих парене във вагината и го спрях много бързо. Когато уринирам понякога имам парене, винаги ми липсва чувството на удовлетвореност от изпразването на мехура. Някои дни ме боли гърлото, не е постоянно, понякога е леко, понякога по-силно. Тъй като почти не почти не пих антибиотика, който ми изписаха само един ден го замених с друг. Докато го пиех спря да ме боли цялата област на таза. И днес вече не пия антибиотик и установих, че ме боли най-силно и най- точно разположение това болезнено твърдо топче на дясната извивка. Още когато ходих на доктор предния път им казах, че ме боли постоянно и като свивам краката усещам болка. Иначе коремът ми е подут, имам малко газове и запек с кашести изпражнения и последния път една част бяха зелени, без да съм консумирала зелени храни. Измерих си темепературата 36,5. Но това топче постоянно боли и болката отива ниско долу към таза, но най-силна е върху топчето, особено при допир. Иначе лятото ме оперираха, за да отстранят полип от матката, обаче паднах при вземането на кръв и получих рана, която беше сравнително дълбока и гнойна. Много дълго време не можеше да се затвори. Затвори се но стоеше подуто и болезнено. Поради различни причини пих антибиотици и сега има малко останало леко надуто. Забелязах, че след всеки антибиотик спадаше по малко. Сега това малкото, което остана, също го усещам дискомфортно и при потупване си боли. Ако това има нещо общо с подутината на извивката и болката ниско долу в таза. При прегледа от гинеколога казаха, че матката и ячниците са с нормални размери. Може ли да ми дадете съвет.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-03-17 13:06:44
    Здравейте, От описаните оплаквания и заключението на гинеколога не мисля, че има проблем от гинекологичен характер. Съветвам ви да посетите хирург и гастроенетролог, за да ви прегледат и да се прецени необходимостта от допълнителни изследвания, за да се постави точна диагноза и съответно лечение. д-р Шефкетова
    • Камелия
    • 2021-03-21 14:39:48
    Здравейте , сложих си ваксина за ковид 19 преди 8 дена много ме боли под мишницата и цялата гърда .Ходих на лекар каза че е реакция от ваксината и да поя парацетамол .До сега никога съм нямала проблеми с лимфен възел .колко време ще ме боли и да пия ли нещо друго , много съм притеснена ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-23 11:33:40
    Здравейте, Тази инфекция, съответно ваксината за нея, са по-специфични и страничните реакции понякога са по-силни. За няколко дни до седмица болката и отокът би трябвало да отзвучат. Според специалистите в областта, подуването на лимфните възли след ваксинация е често срещано и безвредно. В зависимост от индивидуалната чувствителност на нервната система и реактивоспособнастта на имунната система, отокът и болката са изразени в различна степен. За намаляване силата на усещанията, освен парацетамол 3 по 500 мг /1 т./, може да правите студени компреси с риванол, като ги сменяте на 3-4 часа.
    • Йорданка
    • 2021-04-12 11:04:08
    Здравейте, аз също си сложих ваксина срещу ковид 19- на пфайзер. 24 часа след втората доза се подух по врата, от страната на ваксината. Също отидох в спешното, че беше неделя, казаха ми че е естествена реакция, но 14 дни по-късно още ми е подут врата. Да чакам ли още или да отивам на преглед пак? И какъв специалист да търся? Усещам и слабост в ръката.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-14 08:16:46
    Здравейте, Оплакванията Ви са описани сред страничните ефекти на ковид ваксинацията. Обикновено отзвучават за около седмица. Добре е да се свържете с личния лекар за преглед. Той ще Ви насочи, ако е нужно, при вирусолог, алерголог и/или невролог.
    • Saliev
    • 2021-04-22 04:29:36
    От няколко дена имам подутина в шийните лимфни възли от дясната страна по точно на един от тях само от едната ми страна трудно прегръщам и усещам като прегръщам че ухото ми е сякаш на корена пия лекарство за болко успокояване новаминсулфон за час ме успокоява после пак почва да ме боли какво ще ме посъвервате
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-23 08:26:18
    Здравейте, Уголемяването на един или повече лимфни възли, е признак за възпалителен или друг процес, в зависимост от размерите, болезненост, плътност, консистенция, подвижност спрямо околните тъкани и т.н. Ето защо е необходим преглед от специалист – личния лекар или хематолог, който да огледа, да опипа /палпира/ и да прецени какви са възможните причини, да назначи изследвания /ПКК – пълна кръвна картина, ДКК – левкограма, СУЕ и/или други по негова преценка/, и консултации със специалист - УНГ, хематолог или друг, ако е нужно. Междувременно е добре да се храните с лесно усвояема, прясно приготвена,витаминозна храна, без консерванти, за да се улесни детоксикацията на организма. Добре е да приемате достатъчно за чиста вода и детокс чайове. Хранителни добавки в подкрепа на черния дроб и пречистване на лимфата също ще са ви от полза – Бял трън, Тисилин и др. https://revita.bg/by-category/bilki-rastitelni-ekstrakti/tisilin-byal-trun д-р Петрова
    • Ралица
    • 2021-05-13 23:17:10
    Здравейте! Извинявам се, че Ви притеснявам, но имам въпрос относно лимфните възли, тъй като не намерих отговорите. Винаги след тренировка, ниско долу на корема ми между яйчниците и апандисита, имам болка в права линия и предполагам, че е най-вероятно от подут лимфен възел. Така продължава с дни и най-вероятно накрая спирам тренировки поради тази причина. Но и така не знам дали тежката тренировка (или в моя случай - не съм тренирал от много време) е причинителя? Може ли да се подуе от кардио тренировка? Много ще съм благодарна за информацията!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-17 08:15:11
    Здравейте, Не е задължително проблемът да е свързан с увеличен лимфен възел. Възможен е хроничен възпалителен процес в тази област на червата и получаване на спазъм в резултат на тренировката. Необходима е консултация с гастроентеролог и гинеколог, за евентуално възпаление на яйчника и подуване на лимфен възел. д-р Петрова
    • Мария
    • 2021-05-15 23:08:22
    Здравейте, на 20 години съм и съм студентка. Преди 3 дни забелазях лек обрив на ябълчната си кост, точно до ухото. След няколко часа забелязах, че имам подут лимфен възел на шията под ухото, днес е 3ти ден и вече почвам да се затруднявам при дъвчене и имам болки(главно вечерта). Също така преди около месец имах гнойна ангина, лечението ми беше с азитрокс и от тогава насам сутринта имам болки при преглъщане. Почвам да се притеснявам дали има нещо сериозно, но отлагам посещение на лекар, тъй като имам практически упражнения и се подготвям за изпити. Интересува ме дали може да бъде нещо сериозно? Благодаря Ви, предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-17 14:25:26
    Здравейте, Възможно е възпалителният процес да не е излекуван напълно и/или да обхваща паротидната жлеза. Тъй като не може да се предвиди реакцията на тялото Ви в следващите дни, особено в условията на стрес /подготовка за изпити/, добре е да отделите време за консултация с личния лекар или УНГ. д-р Петрова
    • Силвия
    • 2021-06-25 21:02:29
    Здравейте,от тази сутрин ме болеше зоната около подмишницата.Огледах внимателно и забелязах болезнена подутина точно в згъвката на подмишницата(не забелязвам косъм). Какви изследвания ще е добре да си пусна и опасно ли е? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-29 16:17:22
    Здравейте, Преди всичко, личният лекар трябва да прецени дали подутината се дължи на кожен проблем или на увеличен лимфен възел. Както знаете, болезнен и с увеличени размери лимфен възел е показателен най-вече за възпалителен процес. Лимфните възли под мишницата реагират при възпаление в ръката, гърдата и гръдната стена. Необходимо е да се направи консултация с мамолог и УЗ на млечната жлеза. Може да се направи и мамография /рентгеново изследване на млечната жлеза/ по преценка на лекаря. Необходими са и кръвни изследвания – ПКК, ДКК, СУЕ, С-реактивен протеин /маркер ,както и СУЕ за възпалителен процес/. В зависимост от получените резултати, ще се направят допълнителни изследвания, ще се приложи лечение или ще бъдете насочена към други консултации за уточняване на диагнозата. На този етап не може да се направи прогноза, но ако нямате други оплаквания, най-вероятно проблемът е локален /кожен/, което не е повод за притеснение. д-р Петрова
    • Румен
    • 2021-06-26 15:52:58
    Здравейте, имам увеличен лимфен възел над ръба на лявата ключица - 9 мм, неболезнен. На ехограф ми направиха пълен преглед - няма други увеличени възли никъде по тялото. Всички органи са наред /според ехографа/. Хематологът ми направи ПКК - единствено леко завишено е MCV. Изпрати ме на снимка на бял дроб - излезе, че имам бронхит, а нямам никакви оплаквания. Възможно ли е възелът да е увеличен от бронхита. Напипах го преди почти месец при къпане. Притеснявам се да не би да е раково заболяване на кръвта или на корем, дебело черво.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-29 16:20:05
    Здравейте, Да, възможно е. Необходимо е лечение на бронхита, отказване от вредни навици, ако има такива и общо укрепване на имунитета като профилактика на по-сериозно заболяване – здравословно хранене и хранителни добавки, правилно дишане /дихателни упражнения/, физически упражнения за стимулиране на дихателната и сърдечно-съдове дейност, релаксиращи упражнения, достатъчно сън и почивки през деня. Подходящи хранителнни добавки - N-Acetyl-L-Cysteine/ Н-Ацетил-Л-Цистеин в подкрепа на белодробната функция; лечебни гъби – Мико Дифенс или др . за стимулиране на имунитета. д-р Петрова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-29 16:39:03
    Здравейте, Да, възможно е. Понякога, като забавена алергична реакция, се увеличават лимфни възли в региона на възела. При хроничен бронхит също може да се увеличи шиен лимфен възел. При нормални резултати от лабораторните и ехографското изследване и без други оплаквания, не би трябвало да се тревожите за злокачествено заболяване. При такова заболяване тялото винаги дава предупредителни сигнали – лека отпадналост, недостиг на енергия за всичко, което сте правел преди, намалено сексуално желание, настроение и самочувствие. Често тези сигнали не се забелязват, поради недостатъчно самонаблюдение. И, разбира се, те не са показател единствено за появата на злокачествено заболяване. Има ги при продължителна преумора и стрес, както и при много други болести. Но всяко от тези състояния си има съответната история, оплаквания, симптоми и т.н. Не е излишно да направите консултацията с гастроентеролог като профилактика и грижа за здравето. Също така, при такива състояния се препоръчва преминаване към здравословен начин на живот – пълноценна, здравословна храна и подходящи хранителни добавки, физическа активност – ходене, туризъм/спорт, физически упражнения, релаксиращи упражнения, достатъчно сън и почивка през деня. д-р Петрова
    • Румен
    • 2021-06-29 07:44:23
    Здравейте, от около месец напипах топче над горния ръб на лявата ключица. Ходих на хематолог - кръвните изследвания с в норма с изключение на леко завишено MCV. Ехографът показа, че възела е 9 мм. Подвижен е, неболезнен. Струва ми се, че е по-мек отколкото в началото. Всички други органи според ехографа са наред и няма други увеличени възли. Снимка на бял дроб показва хроничен бронхит /не чувствам нищо, нямам никакви оплаквания/. Хематологът казва, че няма нищо, но ме изпраща при гастроентеролог за пълни изследвания. Имах ухапване от насекомо на две места под същата ключица, което ме сърбеше дълго време. Възможно ли е да е от това? Притеснявам се да не е рак. Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-29 16:38:44
    Здравейте, Да, възможно е. Необходимо е лечение на бронхита, отказване от вредни навици, ако има такива и общо укрепване на имунитета като профилактика на по-сериозно заболяване – здравословно хранене и хранителни добавки, правилно дишане /дихателни упражнения/, физически упражнения за стимулиране на дихателната и сърдечно-съдове дейност, релаксиращи упражнения, достатъчно сън и почивки през деня. Подходящи хранителнни добавки - N-Acetyl-L-Cysteine/ Н-Ацетил-Л-Цистеин в подкрепа на белодробната функция; лечебни гъби – Мико Дифенс или др . за стимулиране на имунитета. д-р Петрова
    • Николай
    • 2021-07-05 15:34:48
    Здравейте, Имам лимфен възел около 2мм на шията посредата неболезнен и без зачервяване на мястото. Ходих няколко пъти на лекар(вътрешни болести) и ми обясни, че няма нищо притеснително и е така заради тъканите около него , но продължаяам да го мисля и да се притеснявам .Също ми казаха , че щом няма болка и зачервяване и е подвижен кръвни изследвания не са задължителни .Как смятате вие?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-07 08:42:12
    Здравейте, Най-вероятно е, както са Ви обяснили, но тъй като сте доста притеснен, а емоционалното състояние се отразява на здравето, добре е да направите изследване на кръвта – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/ - показатели за състоянието на кръвта и лимфата, от които зависи здравето ; СУЕ /скорост на утаяване на еритроцитите и С – реактивен протеин, като показатели за възпалителен процес в тялото. Ако всичко е ОК, както се очаква, във Вашето състояние е добре да се провежда профилактика с подходящо здравословно хранене и хранителни добавки, подпомагащи пречистването на кръвта и лимфата – продукти с Бял трън, Тисилин, Корен от Репей, Спирулина, лечебни гъби – Мико Дифенс или друг подходящ продукт по Ваш избор. https://revita.bg/zdravno-napravlenie/cheren-drob-zhluchka-detoksikacia д-р Петрова
    • Николай
    • 2021-09-30 16:39:37
    Здравейте , направих кръвните изследвания и всичко е наред .Взех лагоза продукт от аптеката с екстракт от бял трън.Смятате ли, че лимфния възел ще се нормализира или да взема друга добавака и коя ще препоръчате?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-10-04 10:25:56
    Здравейте, Единичен увеличен лимфен възел при нормални стойности на кръвните показатели може би не е патология. Понякога, при чести инфекции в областта на този възел, той често реагира на възпалението като го стопира и не позволява разпространение на процеса. Това може да доведе до разрастване на съединителна тъкан и възелът остава трайно увеличен, без това да е патология. Дали увеличен лимфен възел е признак на патология, трябва да се определи от специалист хематолог след общ преглед, палпация на всички лимфни възли по тялото, палпиране на този, с който са свързани оплакванията Ви – твърдост, болка, структура, отношение към околната тъкан и т.н. От лабораторните изследвания, освен обичайните, С-реактивен протеин като маркер за възпалителен процес в тялото. Другите маркери са левкоцитоза /увеличени левкоцити/ и повишена СУЕ /Скорост на утаяване на еритроцитите/. За лечението на лимфоаденопатията /увеличени лимфни възли/ от основно значение са мерките за нормализиране функцията на имунната система. А това става при здравословен начин на живот – подходящо хранене и начин на живот. Лагоза /сух ектракт от плодове на бял трън, 240 мг/150 мг активно вещество е подходящо за „пречистване“ на черния дроб,кръвта и лимфата, и възстановяване на имунната защита, но без спазване на принципите на здравословния начин на живот, никоя хранителна добавка няма да Ви помогне. По-подходяща от Лагоза е MilkThistle (Silymarin-Silibinins-Isosilybin A & B)Екстракт от бял трън, осигуряващ 750 мг активно вещество – стимулира общата детоксикация на организма, подобрява функцията на черния дроб и възстановяване на лимфоидните органи, вкл. лимфните възли. Подходящи са и лечебните гъби – Чага, Супер чага, Мико Дифенс, както и Репей, Спирулина и т.н. по Ваш избор. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Славова
    • 2021-09-08 07:41:41
    Лимфните възли на тила ми се възпаляват през студените месеци или ако съм настинала. Личния лекар каза да не ги пипам и го послушах. Понякога болката е непоносима, а жилите на врата ми са постоянно подути. Имунната ми система е разбита, но и не консумирам много плодове и зеленчуци. Възможно ли е да се подуват от студа, недостатъчно количество течности през деня или че имам прегъната жлъчка, тромпчета на краката и вътрешни разширени вени. Ако може да ми кажете каква е причината или просто да отида на масаж.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-09 07:27:17
    Здравейте, Неправилното хранене, начин на живот и генетични фактори водят до постепенното и понякога безсимптомно развитие на хронични болести – лимфен и венозен застой, разширени вени, проблем с храносмилането – стомах, черва, жлъчен мехур и т.н. Нарушава се детоксикиращата /пречистваща/ тялото функция на организма и с времето оплакванията и симптомите стават все по изразени.Но болезнени, уголемени шийни лимфни възли са признак на възпалителен процес, причинен от вируси, бактерии, вкл. по-специфични. Външни фактори и други заболявания може да „отключат“ заболяването, но не и да го предизвикат. Ако проблемът продължава повече от месец, то организмът не може да се справи сам и е необходима помощ от специалист – изследвания и консултации. Потърсете второ мнение при имунолог или специалист по инфекциозни болести. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Жасмина
    • 2021-09-08 20:49:10
    Всяка година през есента и зимата ми се възпаляват лимфните възли в горната част на тила близо до главата. Понякога болката е остра и пулсираща. Ходих на лекар, но личния каза да не ги пипам. Възможно ли е възпалението да е заради слабата ми имунна система ? Или да потърся специалист и какъв да е той ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-09 14:19:25
    Здравейте, Както съм отговорила на предишния въпрос, подходяща е консултация с имунолог и/или специалист по инфекциозни болести. Ако в момента нямате оплаквания, подходящо е да направите консултация с имунолог и изследване на имуноглобулини по преценка на лекаря. Възможно е описаните оплаквания да се дължат на шийнаостеохондроза. Ако консултацията с имунолога е ок, може да направите консултация с невролог. Възможно е това, което се приема за увеличени лимфни възли да е мускул в спазъм, причиняващ болката. По Ваш избор може първо да направите консултацията с невролог. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Mariq
    • 2021-12-06 00:10:53
    Здравейте,др Аелита искам да попитам сина ми има подутина от лявата страна и педиатърката каза че е подут лимфен възел да не се притеснявам , но забелязах че се увеличила подутината.Много се притеснявам.моля за вашият съвет.какво да правя

    Здравейте,

    За Ваше спокойствие и за отхвърляне на заболяване, изискващо специално лечение, е добре да потърсите второ мнение при друг, по-квалифициран педиатър или хематолог, като се направят съответните изследвания – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /диференциална кръвна картина, левкограма/, СУЕ и др. по преценка на лекаря.

    Поздрави,

    д-р Аелита Петрова

    • Габриела Койчева
    • 2022-05-30 08:27:05
    Здравейте! От близо една година си напипвам две топчета отляво под челюстта, не изчезват стоят си постоянно. Не съм обърнала внимание, дали растат и дали изобщо имат увеличение от миналата година. На какво може да се дължи това, и на какъв лекар трябва да отида? Трябва ли да се притеснявам ?

    Здравейте,

    Понякога, след възпалителен процес, реагиралите на възпалението лимфни възли не възвръщат първоначалните си размери, остават уголемени поради развилата се съединителна тъкан, последица на възпалителния процес. Т.е. възможно е уголемените лимфни възли да са резултат от минало заболяване и сега да нямате проблем, но е възможен и хроничен възпалителен процес в устната кухина /зъбите/ , гърлото, ушите. Необходимо е да се направи пълна кръвна картина /ПКК/, диференциална кръвна картина /ДКК, левкограма/, СУЕ и С-реактивен протеин, като маркери за настоящ възпалителен процес. С резултатите – консултация с хематолог, ако е необходимо. Или първо правите консултация с личния лекар, който Ви назначава изследванията и в зависимост от резултатите определя допълнителна консултация, ако е необходимо.

    Ако резултатите от прегледа и изследванията са ОК, може да приемате профилактично хранителни добавки за стабилизиране на имунитета. Подходящи са Гел/сок от Алое вера; Лечебни гъби – Мико Дифенс; Alive! / Алайв! Immune Health; Spirulina Спирулина 400 mg; Elixir de l’Apiculteur®- Пчелен еликсир (с мед, пчелно млечице, пчелен прашец, прополис и 54 oрганик растения) или друг продукт от пчелен мед, предлаган от Ревита. Aко не сте алергична към такива продукти или Nutricillin Нутрицилин, в зависимост от нуждите на организма Ви в момента.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Саня АН
    • 2023-07-06 18:08:23
    Здравейте, с диагностицирано Хашимото от 2013 съм. От много години напипвам малки лимфни възелчета. Едно обаче е на щитовидната жлеза. За да съм точна, след ехограф - възелчето е около сантиметър и се намира върху истимуса(който също е леко увеличен). Ендокриноложката ми каза, че е нормално при Хашимото, но повече отговори не получих. Как да процедирам, впредвид че не мога да взимам имуностимулиращи добавки? Какво трябва да преобладава в менюто на човек нуждаещ се от пречистване на лимфната система? Предполагам активното движение и спорт са препоръчителни? Благодаря предварително!

    Здравейте!

    Първоначално бих искала да внеса уточнение относно проблема, който имате. Възлите, които се установяват в щитовидната жлеза нямат общо с лимфните възли. Първите, независимо къде се намират в щитовидната жлеза / истмус или ляв и десен лоб/, се проследяват под ехографски контрол на всеки 3-6 месеца. Ако не показват тенденция към нарастване и функцията на жлезата остава нормална не се изисква лечение. Възли от порядъка на 2 см в диаметър и по-големи принципно подлежат на оперативна интервенция. Увеличени лимфни възли в областта на шията с дългогодишна давност обикновено се дължат на хронични възпалителни процеси в назофаринкса или съзъбието. Необходим е резултат от периферна кръвна картина за изключване на съпътстващ проблем. Що се отнася до пречистването на лимфната система е важно да се знае, че детоксикацията на организма, за да бъде ефективна, трябва да следва определена последователност. Препоръчително е първоначално възстановяване на чревната флора, последвано от дренаж на жлъчно-чернодробната система.

    Оставам на разположение при допълнителни въпроси.

    Д-р Йовчева

    • Саня АН
    • 2023-07-15 18:36:28
    Благодаря за отговора! От години си е там възелчето, беше много малко, но наскоро усетих при допир, че е значително по-голямо, вече видимо за окото при преглъщане. Още на следващия ден бях при ендокриноложката ми. Тя ме прегледа и на ехограф. Вече е с диаметър около 1 сантиметър и когато каза, че е лимфен възел, а не възел на щитовидната се успокоих, но и се учудих. Не знаех че е възможно. Тези дни си пуснах ПКК и всичко е в норма с изключение на лимфоцитите с леко завишените 48,9%, при горна граница 48%. Неутрофилите са в граница, но ниски (преди бяха и по-ниски). Преди около две години, след като родих прекарах цитомегаловирус само с температура и обилно потене. Не знам дали това има нещо общо с цялата картинка, но реших да го загатна. Отделно си имам 3 зародиша на мъдреци, които за сега не създават проблеми, но са също бъдещ ми проблем, който е вероятно да се отключва сега. Хроничен синузит обострящ се при алергиите ми към полени и акари. Последните години се появи и целулит, както и разширени капиляри по краката. Знам, че и това се дължи на проблеми в лимфната система. Просто освен с препоръките ви за чревната флора и за жлъчно-чернодробната система.. не знам от къде да започна и към какъв лекар да се насоча. Отново благодаря за отделеното време!

    Здравейте,

    При такава кръвна картина и след консултацията с ендокринолога не би трябвало да се тревожите. Но желанието Ви за пълно изясняване на проблема – приемаме, че е проблем, тъй като има нарастване на лимфния възел, трябва да се удовлетвори. За да сте напълно спокойна, на първо време е добре да се направи консултация с хематолог, след което с гастроентеролог, ако е нужно.

    д-р Аелита Петрова

    • Надя Якимова
    • 2023-07-24 18:23:59
    Здравейте, от 3 месеца имам подут лимфен възел под лявото ухо или на левият лоб, имах проблеми с черния дроб, бяха завишени чернодробни. ензими. Направих детокс на дроба, той се оправи и тогава напипах възела. Прекарала съм и еб щайм бар, но сега теста е отрицателен, възможно ли е да е затлачена лимфата система, ходих на хематолог, каза да направя теста и да пия лимфомиозт, вече 4 опаковки няма ефект, имам болка рядко в лявото ухо, след преглед няма възпаление, унг и зъби няма проблем, кръвни изследвания са в норма
    Здравейте,

    Възможно е, както Вие го определяте, „затлачване на лимфната система“, като последица от детокса на черния дроб. След УНГ и инфекции на зъбите, и горните дихателни пътища, вкл. в детска възраст, в някои от засегнатите лимфни възли се развива съединителна тъкан, което пречи на лимфния дренаж, което може да обясни оплакванията Ви.

    След като консултациите са ок и кръвните изследвания в норма, няма повод за тревога.

    Добре е да продължите с вегетарианско хранене с повече сурови плодове и зеленчуци, минимум консерванти и други вредни вещества, много течности – чиста вода, хладък чай лимонова вода - чаша минерална вода+2 супени лъжици лимонов сок + 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

    Подходящи хранителни добавки - Lympha Detox/Билкова подкрепа за лимфната система; Manjistha/Манджиста Аюрведа; Репей - една от тях по Ваш избор.

    Храносмилателни ензими с бромелаин – за отстраняване на органичните отпадъци в кръвоносната и лимфна система и стимулиране на лимфния поток, напр. Папая ензими с амилаза и бромелаин - Papaya Enzymes.

    Примерна схема – Ензими 2 пъти дневно с основните хранения; Lympha Detox с третото хранене.

    Упражнения за възстановяване на лимфния поток – всяка сутрин упражнения за раздвижване на всички стави и мускули, като обърнете повече внимание на шията.

    д-р Аелита Петрова
    • Лили
    • 2024-01-20 01:07:13
    Здравейте ,от около 2 седмици напипвам топчета в областта на врата ,ухото,също така подутини в устната кухина.... Имам проблем и с ушите....(Сърбеж,болка и течност с неприятна миризма...) Ушите са лекувани по предписание на специалист с антибиотик,но уви няма промяна. Също така имам подутини в областта на главата и зад ушите..(твърди..) Постоянна болка в главата и главозамайване... Бихте ли ми помогнали,като ми кажете вашето мнение.... Благодаря ви предварително.....????????????

    Здравейте,

    Възможно е подуването на лимфните възли и оплакванията Ви да се дължат на ушната инфекция. Необходимо е второ мнение при по-квалифициран УНГ специалист и вероятно микробиологично изследване на ушен секрет с антибиограма за по-адекватно лечение. Както знаете, ухото е свързано с устната кухина чрез т.н Евстахиева тръба, което може да обясни подутините в устата. Топчетата са вероятно подути лимфни възли в областта на врата, ухото, главата и се дължат на инфекцията.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.