Познатият и непознат мелатонин - Revita.bg

Познатият и непознат мелатонин

Познатият и непознат мелатонинМелатонин – характеристики и предимства

Съвременният човек често страда от различни нарушения в съня, като например трудности със заспиването, невъзможност за поддържане на дълбок и качествен сън, често събуждане в малките часове, внезапно събуждане в твърде ранни сутрешни часове и др.

В такива ситуации, повечето от нас инертно посягат към някои по-тежки препарати за регулиране на съня, без дори да се замислят колко странични ефекти могат да предизвикат тези лекарства. Малцина обаче знаят за положителния ефект от приема на мелатонин – хормонът, произвеждан от малката жлеза в мозъка, наречена епифиза.

Освен че изключително подпомага процесите на съня, мелатонинът е и мощен антиоксидант. Хормонът има много добри показания в превенцията на различни ракови заболявания, особено рак на простатата и рак на гърдата. Мелатонин се използва успешно и като средство срещу различни неврологични нарушения, като например агресивно поведение, хиперактивност и др.

Много от учените са на мнение, че синтезът на мелатонин е пряко свързан с възрастта. Това означава, че мелатониновите нива са най-високи през пубертета, като с напредването на годините количествата синтезиран мелатонин постепенно започват да намаляват.

Мелатонинът се синтезира през нощта. Когато ритъмът на „биологичния часовник” се разстрои,това рефлектира и върху процесите на съня. При пътуване на далечни разстояния и невъзможност за адаптация към часовата разлика, както и при заспиване в осветени помещения например, синтезът на мелатонин е затруднен, следствие на което настъпват и различни смущения в съня.

Редица изследвания показват, че приемът на мелатонин 30-90 минути преди лягане значително намалява времето, необходимо за заспиване, понижава умората през деня, подобрява качеството на съня, удължава времето, прекарано в сън (особено при хората, работещи на смени). За разлика от повечето медикаменти, мелатонин не нарушава критичната REM фаза на съня (РЕМ фаза)*, а точно обратното – подпомага я.

(РЕМ-фаза, от англ.: Rapid Eye Movement – бързо движение на очите. Стадий 5 на съня, който протича с ускорено дишане, интензивна мозъчна дейност, отпускане на мсукулите, бързи движения на очите. Това е фазата, в която спящият сънува.)

Как работи мелатонинът?

Мелатонинът синхронизира биоритмите и контролира цикъла сън-бодрост. При намален мелатонинов синтез, настъпват и нарушения в този перфектно устроен ритъм. Бивайки в нужното количество, мелатонин има свойството леко да понижава телесната температура, ускорявайки по този начин клетъчната регенерация  и подготвяйи тялото за сън. При безсъние, допълнителният прием на мелатонин би бил от особено значение за подобряване на състоянието!

Според резултатите от мета-анализ, включващ серия от 17 проучвания върху действието на мелатонин, показват, че допълнителният прием на мелатонин има значителен ефект върху процесите на съня. Едно от тези проучвания, публикувано в престижното издание The Lancet посочва, че мелатонин намалява времето за заспиване и увеличава продължителността на съня.

В рандомизираното, двойно-сляпо плацебо контролирано проучване, участвали пациенти страдащи от синдром на забавена сънна фаза (DSPS). В продължение на четири седмици, те трябвало да приемат по 5 мг мелатонин или плацебо. Резултатите посочили, че времето за заспиване при приемалите мелатонин било съкратено средно с цели 85 до 120 минути!

Мелатонин Natural FactorsПриемът на добавки с мелатонин не повлиява на вниманието през деня и няма странични ефекти. Мелатонин е подходящ за прием в конкретните случаи:

–          Хора, които пътуват често.

–          Хора, чиято професия изисква работа на смени.

–          Хора, страдащи от безсъние или такива, които заспиват трудно.

–          Хора над 55, чиито проблеми със съня са провокирани от възрастта.

–          Хора със DSPS (синдром на забавена сънна фаза).

–          Хора, чиито сън се накъсва от внезапни събуждания през нощта.

Внимание! Консултирайте се с лекар, ако смятате да приемате мелатонин, но страдате от хормонално разстройство, депресия, диабет, чернодробни или бъбречни заболявания, хипертония, както и ако приемате сънотворни и/или седативни лекарства.

Ако проблемите със съня не се повлияят 4 седмици след приема на мелатонин, консултирайте се с лекар. Не шофирайте и не работете с машини 5 часа след приема на мелатонин!

 

*Безопасен и ефективен, мелатонинът на Natural Factors е с високо качество и НЕ е произведен от животински източници. Предлага се в дози от 5 и 10 mg и се усвоява пълноценно от организма. 

Познатият и непознат мелатонин, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...