Витамин D поддържа здравето на костите (и не само това!) - Revita.bg

Витамин D поддържа здравето на костите (и не само това!)

Витамин D поддържа здравето на костите (и не само това!)Според най-новите мащабни проучвания, ролята на витамин D не се ограничава единствено до поддържане здравето на костите. Оказва се, че т.нар. слънчев витамин е от жизнено важно значение за дейността на мозъка, нервната, сърдечносъдовата и имунната системи. Освен това, витамин D е важен фактор както за развитието на плода през вътреутробния период, така и за нормалното функциониране на детския организъм.

Ако прекарваме достатъчно време на слънце и се стараем по-често да приемаме съдържащите го храни, витамин D може спокойно да се синтезира в нашата кожа. Слънчевите лъчи са най-добрият източник на така ценния витамин, тъй като те до голяма степен повишават неговия синтез. Лишавайки се редовно от тях, в организма ни настъпва недостиг на витамин D, което дава своите негативни отражения и върху работата на редица системи.

В резултат от стремежа да се предпазят от вредното въздействие на UV лъчите и конкретно – от рак на кожата, все повече хора страдат от недостиг на витамин D, което се отразява на цялостното им здравословно състояние.

От друга страна, след средата на месец септември, много хора започват да се разболяват не просто защото това е „времето на настинките и грипа”, а именно защото поради липсата на достатъчно слънчева светлина, синтезът на витамин D в организма рязко спада. Тук се крие огромна част от причината за честите през този период настинки, грипове, инфекции, както и от повишения риск от дегенеративни заболявания.

Витамин D е мастноразтворим и контролира калциево-фосфорната обмяна в организма. Съществуват две основни негови форми, близки по строеж с витамин D и проявяващи неговите свойства. В растенията, ергостеролът е главната градивна единица на витамин D, а при хората това е холестеролът. При контакта със слънчева светлина при растенията, ергостеролът преминава в ергокалциферол или т.нар. витамин D2. Същият е принципът и при хората и влиянието на слънчевите лъчи върху кожните клетки. Една от формите на холестерол, намиращи се в тях, назоваваща се 7-дехидрохолестерол се превръща във витамин D3 или холикалциферол.

Витамин D3 притежава няколко много важни предимства:

–      Поддържа здравето на костите и мускулите

–      Поддържа мозъка и нервната система

–      Редуцира риска от развитие на сърдечносъдови заболявания

–      Грижи се за здравето на майката и плода по време на бременността

–      Подсилва имунната система, снижавайки риска от инфекции

–      Подобрява белодробните функции, особено у пушачи

–      Намалява риска от ракови заболявания

–      Действа благоприятно при различни кожни заболявания, особено псориазис

–      Регулира инсулиновите нива при хора с диабет тип 2

 

Интересно!

*Няколко съвременни мащабни изседвания доказаха, че допълнителният прием на витамин D значително понижава риска от развитие на множествена склероза, Паркинсон, както и възрастово обусловена деменция!

*Скорошно проучване върху влиянието на витамин D върху сърдечносъдовото здраве посочи, че ниските нива на витамина в човешкия организъм увеличава възможността от инфаркт. Авторите на изследването са категорични, че приемът на витамин D в огромна степен редуцира рисковете от сърдечносъдови усложнения.

*Костите и мускулите в огромна степен се нуждаят от достатъчно количество витамин D, за да могат да функционират правилно. Много изследвания в последните години доказаха, че допълнителният прием на витамин D може да бъде чудесно превантивно средство срещу остеопороза и фрактури на бедрената кост.

Витамин D поддържа здравето на костите (и не само това!), 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...