Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

5 симптома, при които незабавно да потърсите лекарска помощЧовешкото тяло ни „изпраща“ специални симптоми, които могат да означават сериозна потенциална заплаха и предупреждение за бъдещи усложнения, смятат учени.

Оказва се, че много от симптомите не представляват никаква опасност. Така например, обикновеното главоболие, произтичащо от стрес, преумора на очите, липса на достатъчно сън, обезводняване, прием на високи количества кофеин и др. не е причина за големи тревоги. Трябва обаче да се научим да различаваме това състояние от изведнъж настъпилата, силна и  почти нетърпима болка в главата, която може да е сигнал за мозъчен кръвоизлив.

Ето няколко от най-опасните сигнали, на които задължително да обърнете внимание, ако ви се случат:

–          Изтръпване на ръцете и краката, скованост, обърканост, световъртеж, двойно виждане, неясен говор, проблеми с намирането на точните думи, слабост и/или усещане за схванатост (особено от едната страна на лицето или тялото).

Това е мозъчна атака или с други думи – основните признаци на инсулт. Артериите, доставящи кислород към мозъка са блокирани, а мозъчната тъкан увредена. Инсултът се характеризира с остро нарушение на мозъчното кръвообращение, в резултат на което се нарушават и мозъчните функции. При подобна симптоматика е крайно наложително веднага да потърсите медицинска помощ, тъй като тогава и няколко минути са от значение.

–          Болки и дискомфорт в гръдната област, болки в ръката, челюстта или шията, избиване на студена пот, усещане за прекомерна слабост, гадене, повръщане, слабост, недостиг на въздух, гадене и повръщане.

Първите признаци на сърдечен удар. Някои специалисти съветват, случи ли ви се това, веднага да сдъвчете един аспирин, за да предотвратите увреждането на сърдечния мускул по време на сърдечната атака. Отделно от това обаче, не се колебайте веднага да вземете спешни мерки. Не всеки, който получава инфаркт обаче, усеща ясно неговата симптоматика. В тези случаи попадат предимно по-голямата част от жените, диабетиците и възрастните хора.

–          Неприятно усещане в задната, долна част на крака, болки в гърдите, недостиг на въздух.

Това са симптоми на потенциално опасен кръвен съсирек в крака, особено след дълъг период на обездвиженост. Кръвта често се съсирва именно в краката, когато сме в седнало или легнало положение за дълъг период от време. Ако внезапно получите болки в гърдите или задух, това означава че парче от кръвния съсирек може да е стигнало до белите дробове през кръвния поток. Подобно състояние също може да бъде животозастрашаващо, така че е от изключителна важност да отидем навреме в спешното отделение.

–          Кръв в урината без придружаваща болка

Ако видите кръв в урината си, не се колебайте да потърсите лекарска помощ, дори да не чувствате каквито и да било болки. Камъни в бъбреците и възпаление на пикочния мехур или на простатата, са най-честите причини за наличие на кръв в урината. За съжаление обаче, кръв в урината може да се наблюдава и при рак на бъбреците, уретера или уринарния тракт, така че не омаловажавайте сериозността на случилото се.

–          Депресия и мисли за самоубийство.

Много хора не биха се примирили с гръдните болки или екстремния недостиг на въздух, но за сметка на това търпеливо биха живели с депресията си, смятайки че тя постепенно ще отмине сама. Последното също не е изключено. От друга страна обаче, тези състояния могат да бъдат много опасни, тъй като могат да доведат човек до самоубийство. Освен всичко останало, депресията означава и химически дисбаланс в мозъка из атова тя е болест като всяка друга болест, в никакъв случай нещо, на което можем спокойно да махнем с ръка, при положение че продължава много дълго време.

Вашият коментар

×

Cart