Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

21 причини, заради които си струва завинаги да забравите за захартаОгромна част от храните, които най-често биват консумирани са с високо съдържание на захар, пълнят тялото с „празни” калории, а съставът им е беден откъм ценни вещества. Всичко това бавно, но сигурно води до сериозни здравословни проблеми.

Става въпрос не само за сладките храни и за захарта, която добавяте в кафето или чая си, а и за онази „невидима” захар, добавена в редица солени храни, за която много често съвсем не се замисляте. Така например, тестените храни, някои овесени (уж диетични) закуси, замразените храни, киселото мляко и др. са онези продукти, в които най-малко очаквате да съдържат захар. Но те съдържат…

Представяме ви списък с всички негативи, произтичащи от прекомерната консумация на захар и за които вероятно не сте чували.

Как влияе захарта върху здравето ви:

  1. Нарушава функциите на имунната система и отслабва естествените защити на организма срещу инфекциозни заболявания.
  2. Разстройства минералния баланс в тялото и може да причини мигрена.
  3. Причинява бързо покачване на адреналина, хиперактивност, тревожност. Затруднява концентрацията и увеличава чувството за тревожност.
  4. Води до дисбаланс в нивата на холестерола, както и до загуба на еластичността на тъканите.
  5. Много учени свързват прекомерната употреба на захар с повечето ракови заболявания. Захарта буквално храни раковите клетки.
  6. Увеличава глюкозните нива и предизвиква реактивна хипогликемия.
  7. Уврежда зрението.
  8. Може да доведе до сериозни храносмилателни проблеми.
  9. Причинява преждевременно стареене.
  10. При някои деца, захарта може да предизвика появата на екзема.
  11. Захарта окислява слюнката, следствие на което се стига до кариес и пародонтоза.
  12. Играе огромна роля в затлъстяването и предизвиква автоимунни заболявания.
  13. Може да „помогне” за развитието на остеопороза.
  14. Повлиява негативно нормалните стойности на инсулин, като по този начин може да доведе до развитието на диабет.
  15. Причинява хранителни алергии и възпрепятства усвояването на протеините от храната.
  16. Уврежда ДНК структурата.
  17. Намалява способността на ензимите да функционират правилно и нарушава електролитния баланс.
  18. Може да увеличи размера на черния дроб и бъбреците, както и да увреди панкреаса.
  19. Води до хормонален дисбаланс, увеличава количеството свободни радикали и „съдейства” на оксидативния стрес при увреждането на клетките.
  20. Увеличава риска от развитие на полиомиелит.
  21. Високият захарен прием може да предизвика епилептични припадъци.

Не забравяйте, че редица храни съдържат добавени подобрители с цел запазване на аромата и подобряване на вкуса и външния вид. Техният бум настъпва през втората половина на XX век. Доказано е, че ежедневната употреба на допълнително добавените към храната „отрови” предизвиква много заболявания и неприятни състояния. Най-често те биват:

–          Отпадналост, умора и безсъние

–          Сънливост и главоболие

–          Дезорганизираност

–          Чести и необосновани промени в настроението

–          Липса на концентрация

–          Кратки усещания за дезориентация

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart