Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

12 храни с високо съдържание на витамин СИзпивайки чаша портокалов сок всеки път, когато подсмърчате, вероятно сте забелязали, че ефектът е бил доста добър. Според няколко съвременни проучвания, приемът на витамин С, особено през студените месеци, до голяма степен може както да предотврати развитието на настинки и грип, така и да редуцира симптомите и да съкрати времето за възстановяване, когато вече сте прихванали от сезонните болежки.

Факт е, че в портокалите има много витамин С. Но…. Съществуват храни, чиито състав е много по-богат на този толкова ценен антиоксидант, който толкова добре се грижи за имунната система.

За да доставите на организма си абсолютният максимум от витамин С, прегледайте тези 12 суперхрани!

Ето кои са те:

  • Люти чушлета – установено е, че само половин чаша нарязани на кубчета люти чушки доставя около 197,8 мг витамин С! Освен това, изследователи от Университета в Бъфало открили, че капсаицин (съединението, отговорно за лютивия вкус на чушките) спомага за облекчаване на ставните и мускулни болки.
  • Червени камби – една чаша нарязани червени камби съдържа три пъти повече витамин С, в сравнение с един портокал – това са цели 190 мг витамин С! Тези чушки са чудесен източник и на витамин А, който е осонбено полезен за очното здраве.
  • Зелени камби – чаша нарязани зелени камби съдържат по-малко витамин С, отколкото същото количество от червените камби – 120 мг, което обаче представлява 200% от  препоръчителната дневна доза. Зелената чушка освен това, е чудесен източник на фибри.
  • Къдраво зеле – освен че е богато на витамините К и А, в чаша нарязано къдраво зеле осгурява около 80,4 мг витамин С. Този зеленчук осигурява и значителна доза минерали и мастни киселини.
  • Броколи – броколито осигурява много фибри и 132 мг витамин С. Освен това, според няколко съвременни изследвания, рдовната консумация на броколи осигурява превантивна защита срещу рак.
  • Папая – съставът на папаята е богат на вещества, които спомагат прочистването на синусите и благоприятстват състоянието на кожата и костите. Около чаша нарязана на кубчета папая е източник на 88,3 мг витамин С.
  • Ягоди – чаша ягоди съдържа 84,7 мг витамин С, както и здравословни дози фолиева киселина и други ценни съединения в подкрепа на сърдечната дейност. Изумителен факт: честата консумация на ягоди спомага за избелването на зъбите по съвсем естествен път!
  • Карфиол – една глава карфиол съдържа 5 гр фибри, 5 гр протеин и 127.7 мг витамин С.
  • Брюкселско зеле – тези миниатюрни зелчици са богат източник на фитонутриенти и фибри, като всяка една от тях съдържа приблизително около 74,8 мг витамин С.
  • Ананас – чаша нарязан на кубчета ананас доставя цели 78,9 мг витамин С. Ананасът освен това, е източник на бромелиан – храносмилателен ензим, спомагащ разграждането на храната и възпрепятстващ подуването на корема. Бромелиан също така подпомага възстановяването на тялото след по-интензивни физически упражнения и действа противовъзпалително.
  • Киви – две кивита съдържат около 137,2 мг витамин С, като освен това доставя и значителна доза калий и мед.
  • Манго –  около 100 гр от този тропически плод доставят 122,3 мг витамин С. Мангото е и много добър източник на витамин А, който както по-горе споменахме подкрепя здравето на очите.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart