Запек – митове  и факти Мит: и двата вида фибри (разтворими и неразтворими) еднакво силно противодействат на запека.

Храните, богати на фибри допринасят за стомашния комфорт и редовното изхождане. Неразтворимите фибри например, са решаващ фактор за поддържането на гастронтестиналните функции на тялото. Най-богатите на тях са храните от растителен произход, оълнизърнестите храни и особено пшеницата. Неразтворимите фибри са по-ефикасни срещу нередовен стомах – те увеличават времето, за което храната преминава през храносмилателния тракт и така подпомагат храносмилателните процеси. Те са известни именно с тази си особеност, че предотвратяват запека и стомашните разстройства.

Факт: сушените сини сливи регулират стомашната дейност

Сушените сини сливи са си спечелили репутация на супер ефикасно природно средство срещу запечения стомах. Те нормализират стомашно-чревната дейност, притежават антибактериално действие и са изключително ефективни срещу запека. Разтворимите фибри, открити в сушените сини сливи спомагат и за намаляване нивата на „лошия” холестерол.

Факт: пиенето на повече течности, предимно вода, може да помогне

Консумацията на повече вода предотвратява дехидратацията на организма, която от своя страна също води до запек. По-голямото количество течности спомага за поддържането на изпражненията меки и ппо този начин доста улеснява неприятната ситуация. За информация, злоупотребата с кофеин и алкохолни напитки води до дехидратиране на тялото, така че страдате ли от запек, ограничете кафето до едно, максимум две на ден.

Факт: редовната физическа активност поддържа редовни стомашните функции

Застоялият начин на живот се оказва основна причина за появата на запек. Физическите упражнения обаче, спомагат за раздвижването на червата и наред с това редуцират усещането за стрес. Имайте предвид, че дори разходката в продължение на около 20 минутки дневно, може да окаже доста положително влияние.

Мит: кафето помага срещу запек

Кафето е диуретик, което означава че прекомерната му консумация води до дехидратиране на тялото. Липсата на достатъчно течности в тялото пък, както споменахме, също може да причини запек. Така че, едно кафе сутрин няма да навреди, а може да се каже дори че е полезно. Диетолозите обаче, са категорично против пиенето на повече от чаша-2 кафе дневно.

Мит: прочистването на дебелото черво може е супер ефективен метод срещу последиците от запека

Прочистването на дебелото черво чрез клизми може да помогне за временното отстраняване на отпадъците от тялото, но този метод при всички случаи не е най-ефективния за предотвратяване или лечение на запека. В действителност, честите прочиствания с клизма могат да причинят както запек, така и други сериозни здравословни проблеми. Така че, помислете внимателно дали си заслужава да се подлагате на подобна процедура.

Мит: рициновото масло е супер универсален лек, чиято употреба е напълно безопасна

Истина е, че рициновото масло е мощен лаксатив. Но, подобно на други лаксативи, прекомерното му използване може да предизвика нежелани реакции, като например намаляване способността на организма да усвоява както хранителните вещества, така и някои медикаменти. Злоупотребата с рициново масло може дори да увреди някои от функциите на стомашно-чревния тракт и да усложни още повече ситуацията. Използвайте рициново масло срещу запек, само след изричната препоръка от специалист.

Първа част може да прочетете тук

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart