От какво се нуждае красивата кожа?Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и основен компонент на съединителната тъкан, като сухожилия, хрущяли, кости, кръвоносни съдове.

С напредването на възрастта, огромната подкрепа, която колагенът предоставя на кожата, постепенно намалява. Активността на фибропластите – клетките, отговорни за производството на колаген се забавя, в резултат на което кожата остарява.

Наред с тези процеси се забавя и синтезът на колаген в ставите, което може да доведе до развитие на остеоартрит и други здравословни проблеми. Понижените нива на колаген в костите е ключов фактор за развитието на остеопороза. Когато съдържанието му там е ниско, костите стават крехки и рискът от счупвания се увеличава драстично.

Как да спрете разпадането на колагена?

За да се справите с всички горе изброени проблеми, трябва да активизирате продуктивността на колаген-продуциращите клетки. Един от начините за това е като се храните здравословно и наблягаме повече на храни като соя, бобови растения, тъмнозелени зеленчуци, сьомга, риба тон.

В случай, че не можете да си осигурите толкова балансирано меню, използвайте хранителни добавки със съдържание на омега-3 и витамините С и Е.

Има разбира се, и специални хранителни добавки, чието действие възпира разпадането на колагена и хиалуроновата киселина, като по този начин предпазват кожата от стареене и поддържат здравето на опорно-двигателния апарат.

Добавките с алфа-липоева киселина например, възпрепятстват негативното действие на ензимите, наречени ММР. Именно ММР водят до разлагането на колагена.

Постепенната загуба на колаген и хиалуронова киселина все пак е естествен процес, който не може да бъде напълно спрян. Заради това би било много добре да стимулираме тялото да произвежда повече от тези ценни компоненти. Това може да стане с помощта на хранителни добавки, съдържащи витамин С, пролин и лизин. Тези продукти могат да ви помогнат да се снабдите с нови запаси от колаген.

Флавоноидите имат важно значение!

Флавоноидите са растителни пигменти, които участват в поддържането на здравословните нива на колаген. Особено ценни са проантоцианидините, открити в гроздето, боровинките, боровата кора и гроздовия екстракт от семки.

Проантоцианидините имат способността да поддържат здравето на колагеновите влакна и наред с това притежават противоракови, противоалергични, противовъзпалителни свойства.

Проантоцианидините – флавоноидите с мощно антиоксидантно действие, обезвреждат свободните радикали и възпрепятстват увреждането на клетъчната мембрана и негативните промени в нормалния клетъчен състав.

Най-подходящите хранителни добавки, с чиято помощ можете да си набавите флавоноиди са онези със съдържание на екстракт от гроздови семена или борова кора.

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart