Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Витекс – специалната женска билка

 

Витекс е храст, известен още като Аврамово дърво. Цветовете на растението са в красив лилав цвят. Среща се по Средиземноморието и Централна Азия.

 

Витекс се използва като традиционен народен лек за различни „женски“ болести. Приемът на билката се отразява особено благоприятно при хормонален дисбаланс, следродилна хеморагия (заболяване на възпроизводителната система, което се характеризира с намалено уриниране, припадъци, умора, ускорен пулс, замаяност и кървене), като подпомагащо състоянието на жената средство в периода след раждането.

 

Витекс всъщност не съдържа хормони, но медицината все още не е съвсем наясно на кои точно съставки се дължи хормоналното действие на растението.

Онова, което се знае за Витекс е, че увеличава прогестерона чрез стимулиране освобождаването на хормон от хипофизната жлеза, наречен лутеинизиращ хормон.

 

Смята се още, че Витекс нормализира прекомерно високите нива на пролактин и действа срещу здравословните нарушения, водещи до безплодие.

 

Използваемите части на билката са плодовете, листата и семената. Всички те са богати на флавоноиди, иридоидни гликозиди, терпеноиди, алкалоиди и др.

 

 

Случаи, в които се препоръчва прием на Витекс от жени:

-Безплодие

Предменструален синдром, в това число и чувствителност на гърдата, спазми и главоболие.

Акне

-Фиброцистозни заболявания на гърдата

Тежка менструация

енопауза

 

Странични ефекти

Нежеланите реакции от приема на Витекс обикновено могат да бъдат свързани с леки храносмилателни смущения или кожни раздразнения. Други странични ефекти, доста по-рядко срещани, са сърцебиене, главоболие, сухота в устата, сърбежи, косопад.

 

Приемът на Витекс не се препоръчва по време на бременност, както и през периода, в който жената кърми.

 

Употребата на Витекс може да повлияе нивата на невротрансмитера допамин. Затова, хората с болестта на Паркинсон, шизофрения или което и да било друго състояние, засягащо нивата на допамина, трябва да избягват Витекс, освен ако приемът на билката не е изрично препоръчан от лекар.

 

Възможно е Витекс да намали действието на пероралните контрацептиви и/или да повиши риска от нежелани реакции при употребата им.

Препоръчваме Ви:

Витекс Naturaf Factors 80 mg x 90 V-капсули

Витекс Nature’s Way 400 mg x 100 капсули

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart