Защо растителните екстракти са толкова полезни? - Revita.bg

Защо растителните екстракти са толкова полезни?

защо растителните екстракти са толкова полезниВ България билките (лечебни растения) са основна част от народната медицина. Всички знаем за чудотворното им действие, за което се говори в народните приказки и предания.

Какво представляват билките и защо са толкова полезни за здравето е тема, която занимава учени от всички страни по света,работещи в различни области – ботаници, молекулярни биолози, генетици, химици, физици и лекари. Действието на природните продукти е познато и изследвано още в древността. На територията на България преди хиляди години траките са можели да лекуват с различни билки, лечебна вода и музика включвани в техни ритуали. Тайната е предавана от поколения на поколения, от лечител на лечител и  е заела своето място в българската традиционна медицина.  Традициите и мистиката на древните хора се пазят и до днес в Странджа и Родопи планина от наследниците на народните лечители. Те казват, че за всяка болест има лек в природата, трудното обаче е да се открие. Познаването на билките и тяхното действие, е резултат от натрупван човешки опит. Безспорен факт е, че необходимите за организма витамини, минерали и подсилващи имунитета вещества си набавяме с приема на сурови или термично обработени плодове и зеленчуци. Растителната храна е част от задължителното хранене и в нея се съдържат незаменими за организма химични вещества.

В различните части на растенията (корен, стъбло, кора, листа, цвят, плод) се съдържат различни вещества, които оказват въздействие върху човешкия организъм (алкалоиди, етерични масла, гликозиди, феноли, сапонини, полизахариди, неорганични киселини, микроелементи и др.).  Близо 50% от съвременните фармакологични лекарства са изолирани от растения или гъби и се получават от растителен източник. Например от отровното растение Atropa Bella-Donna са изолирани веществата атропин и скополамин, които в съвременната медицина са много често използвани и изкуствено синтезирани, след откриването им спазмолитици. От кората на хининовото дърво беше изолирано веществото хинин, ефективно средство срещу до момента на откриването му нелечима болест малария. Екстрактът от семена на растението бял трън оказва лечебно действие при възпаление на жлъчните пътища, при камъни в бъбреците и има хепатопротективно действие.  Лекарствата за лечение на трудно лечими заболявания често са получени от екстракти на отровни за човека растения.  Основният метод за получаване на активен концентрат се нарича екстракция и полученият концентрат – екстракт. Екстрактите са изолирани, пречистени и концентрирани целеви субстанции от определена част на растението, които имат доказан положителен ефект. Получени от естествен източник, те не съдържат изкуствено синтезирани и вредни за здравето вещества (стабилизатори, емулгатори, изкуствени оцветители и консерванти и др.). Растителните екстракти в търговската мрежа са строго контролирани за дозово съдържание на активните съставки и като всеки препарат влияещ на здравето се приемат по определена схема. Какъв екстракт ще бъде избран за прием зависи от индивидуалните нужди на организма, здравословно състояние, възраст, бременност, сезон и др.

Различните растителни екстракти повлияват различни, понякога нелечими с конвенционални лечебни средства заболявания. Много често механизмът им на действие не е напълно изяснен от учените, но положителният ефект от действието им е неоспорим и доказан с опита. Изясняването на механизма на действие е трудна задача, защото всеки растителен екстракт съдържа различни активни химични съставки. Определянето на конкретната основна активна съставка не винаги е възможно, защото положителното действие на препарата е резултат от комбинативното действие на всички активни вещества съдържащи се в концентрата. Производителите на растителни екстракти строго контролират концентрацията на всяка от активните съставки да бъде в точно определени дозови граници, за да се постигне максималният положителен ефект от неговия прием. Особено полезно е положителното действие при продължителен прием на растителни екстракти при лечение на хронични заболявания. Благодарение на естествения им произход, при продължителен прием растителните екстракти се приемат добре от организма и имат много ниска токсичност. Приемът на растителни екстракти ( в тази група не се включват растенията съдържащи алкалоиди с психотропно и стимулиращо действие) не предизвикват пристрастяване. Те оказват благотворно влияние върху различни органи и системи, подсилват организма и повишават устойчивостта му към болестотворни агенти.

Днес съвременните учени насочват погледа си отново към природата и в частност към лечебните растения и гъби. Обект на задълбочени проучвания са японските гъби шийтаке, рейши и майтаке, които имат силно противовъзпалително, противовирусно и противотуморно действие, повишават съпротивителните сили на организма, подобряват кръвообръщението, подпомагат паметта и концентрацията. Те се използват при производството на естествени хранителни добавки, за ежедневна употреба.

Растителните екстракти могат да се използват и с профилактична цел, за подсилване на имунитета през студените зимни месеци или за прочистване на организма от натрупаните токсини в началото на пролетта. Използването на природни продукти за профилактика се препоръчва от лекарите, защото не съдържат консерванти, изкуствени оцветители и стабилизатори. Профилактичното им действие е в много направление, укрепват организма, стимулират метаболизма, имат протективно действие върху черния дроб, стимулират храносмилането и усвояването на хранителните вещества и подпомагат отделителната система.

През вековете хората се променят генетично и претърпяват задължителната за природата еволюция. С развитие на съвременната цивилизация, хората откриват  и се стремят към ново познание, нови технологии и съвременно лечение. Независимо от неизменно настъпващ научен и технологичен прогрес, природните екстракти с лечебно и профилактично действие имат голямо значение за развитието на съвременната медицина.

Текст: Галина Рачева
магистър-биотехнолог със специалност “Генно и клетъчно инженерство”

Защо растителните екстракти са толкова полезни?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – има ли изход?
Затруднен фокус, често повтарящи се състояния на превъзбуда, неспособност за стоене на едно място – това са едни от най-честите симптоми при синдром на...
Подагра
Този път досадната подагра няма да провали празниците ви!
  Хиперурикемия и подагра са често срещани здравословни проблеми, особено сред нас – българите. При хиперурикемия се наблюдава наднормено висока концентрация на пикочна киселина...
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...