Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

гъбички, акне, кожни проблемиЧаеното дърво (Melaleuca alternifolia) е растение, което принадлежи към сем. Миртови. От него се извлича маслото, известно с мощните си антибактериални, противогъбични, антивирусни и имуномодулиращи свойства.

В Австралия, ползите от са известни още от преди хиляди години. Местните използвали листата му за направата на специален чай, лекуващ кашлица и простуда или пък за лечение на инфектирали рани, ухапвания от насекоми, порязвания, изгаряния и др. През 1920 г., антисептичните свойства на чаеното дърво били официално потвърдени, благодарение на химик на име Пенфолд. Малко по-късно, растението започнало масово да се прилага от австралийските лекари. Постепенно, лечебните му качества станали известни в цял свят.

Днес науката разполага със солидни доказателства, че маслото от чаено дърво може успешно да се използва за лечение на гъбични инфекции, акне и много други болестни състояния на кожата.

Състав и действие на маслото от чаено дърво

 

Етеричното масло от чаено дърво притежава доказани антисептични свойства, което означава че то е в състояние да унищожи инфекциите, причинявани от бактерии. То може да елиминира или предотврати растежа на микробите, включително бактерии, гъбички, вируси и паразити. Ефектът на маслото от чаено дърво е много близък до този на химичните дезинфектанти, с тази разлика, че то е напълно естествено и натурално средство.

 

В сравнение с всички останали етерични масла, маслото от чаено дърво има най-богат на полезни вещества състав. То съдържа над 100 растителни химикали, повечето от които са класифицирани като монотерпени , сескитерпени , и свързаните с тях алкохоли. Основната съставка, на която маслото дължи лечебните си свойства обаче, е т. нар. терпинен-4-ол, който ефективно противодейства на множество патогенни бактерии и гъбички, като същевременно не уврежда кожните слоеве.

 

Колкото по-голям процент терпинен-4-ол съдържа маслото, толкова по-качествено и ефективно е то. Второ по важност място в състава на маслото от чаено дърво, заема цинеолът, чиито мощни дезинфектиращи свойства го правят полезен в лечението на остри респираторни заболявания. Въпреки това обаче, цинеолът дразни лигавиците и кожата. Поради тази причина се смята, че идеалното масло от чаено дърво съдържа много по-малко цинеол, в сравнение с терпинен-4-ол.

Ползи на маслото от чаено дърво

 • Действа антибактериално, противогъбично и антикандидозно
 • Антисептичните му свойства го правят идеално за дезинфекция при порязвания и ожулвания
 • Облекчава състоянието на кожата при акне и други повърхностни кожни инфекции
 • Ефективно срещу въшки и краста
 • Облекчава инфекции от типа на микоза и гъбички по ноктите
 • Намалява кожните възпаления, свързани с екзема или дерматит
 • Облекчава симптомите при изгаряния, ужилвания и ухапвания от насекоми, и циреи
 • Облекчава симптомите при инфекции от типа кандида
 • Намалява интензитета на повечето вагинални инфекции
 • Естествен репелент срещу насекоми
 • Подобрява състоянието при рецидививащ лабиален херпес.

 

Маслото от чаено дърво стимулира имунната система, активира мозъчната дейност, действа силно антисептично, противовирусно, инсектицидно и потиска сърбежа. То може да се използва при всевъзможни дихателни проблеми, кашлица или синузит.

Облекчава състоянието при болки в ставите, остеопороза, хемороиди или вагинално течение. В състояние е да елиминира пърхота, противодейства при косопад и значително подобрява състоянието на кожата при акне. Известно е още, че водата за уста със съдържание на чаено дърво, е много полезна срещу различни инфекции на устната кухина, включително заболявания на венците, зъбобол или лош дъх.

Вагинит

Вагинитът представлява инфекция на вагиналния тракт, при която е възпалена лигавицата на вагината. Резултатите от множество клинични изследвания потвърждават, че маслото от чаено дърво може успешно да се използва за лечение на вагинит и други вагинални инфекции.

През 2003 г., Световната здравна организация подкрепи употребата на масло от чаено дърво при вагинит и цервицит. По време на проучване, в което участвали пациентки с Кандида албиканс  (Candida albicans) – един от най-честите причинители на човешките кандидозни инфекции, станало ясно че маслото от чаено дърво унищожава възпалението. Резултатите от изследването показали, че при 75% от жените, които всяка вечер в продължение на месец използвали свещички, съдържащи чаено дърво, инфекцията била напълно елиминирана.

При друго проучване, в което взели участие 130 пациенти с трихомонас вагиналис, се оказало, че употребата на напоен тампон с разреден разтвор от масло от чаено дърво, води до успешното излекуване на вагинит и цервицит.

 Метицилин-резистентен стафилококус ауреус (МРСА) 

Изследванията показват, че маслото от чаено дърво може да бъде изключително ефективно в случаите, когато стафилококът е резистентен към препарата пеницилин. Инфекцията, наречена метицилин-резистентен стафилококус ауреус (МРСА), може да доведе до резистентност на организма и към други групи антибиотици. Поради устойчивостта си към различни групи препарати, стафилококус биват наричани и “superbug”.

Акне

В Австралия, маслото от чаено дърво се използва за локално лечение на акне повече от 70 години. Последните изследвания, направени по въпроса също потвърждават, че маслото от чаено дърво е изключително ефективно в лечението на пациенти с леко до умерено акне вулгарис. Установено е, че третирането на акне с масло от чаено дърво, не дава страничните ефекти, които се получават по време на лечението с конвенционалните препарати.

гъбички, акне, кожни болестиДозировка:

Нанесете върху засегнатите участъци 2-3 пъти дневно, или както е указано от вашия лекуващ лекар.

Безопасност:

Поради силата на 100% чистото масло от чаено дърво, бременните жени трябва да го използват след разреждане и с повишено внимание.

Да не се използва при деца под 18 месечна възраст.

Противопоказания:

Само за външна употреба! Да се избягва контакт с очите и лигавиците. В случай на контакт с очите, изплакнете с вода. Прекратете употребата, ако се появи обрив или дразнене. Не използвайте, ако сте алергични към масло от чаено дърво.

Обикновено, маслото от чаено дърво се понася добре, но то може и да предизвика леко раздразнение и възпаление, алергична контактна екзема или алергичен контактен дерматит. При никакви обстоятелства не приемайте маслото от чаено дърво вътрешно.

Маслото от чаено дърво е ефективен билков антисептик за облекчаване на състоянието при кожни заболявания и ожулвания. Има отличен ефект при кожни инфекции като акне, въшки, краста, микоза или гъбички на ноктите. Дава много добри резултати в третирането на порязвания и ожулвания, изгаряния, ухапвания или ужилвания от насекоми, циреи, вагинални инфекции и рецидивиращ лабиален херпес. 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart