Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на Алцхаймер - Revita.bg

Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на Алцхаймер

омега 3, омега 6Най-новите изследвания продължават да възхваляват жизнено важната функция на омега-3 мастните киселини ДХА и ЕПА за съхранение и поддържане на оптималния метаболизъм и развитие на мозъка. В миналото учените ясно са доказали, че приемът на риба и добавки с висококачествено рибено масло могат да помогнат за намаляване на риска от внезапна смърт с една-трета, тъй като те понижават нивата на хроничното възпаление – катализаторът на много видове рак и основният причинител на внезапната смъртност. Много хора не приемат достатъчно омега-3 мастни киселини, което води до опасен дисбаланс с омега-6 киселините и до поредица от животозастрашаващи хронични болести.

Мозъкът е защитен от предпазна мрежа от кръвоносни съдове, наречена кръвно-мозъчна бариера. Тя помага за филтриране на потенциално опасните вещества и химикали, които могат да увредят финия баланс на химическите невротрансмитери и електрическите импулси, които са отговорни за процесите на учене,  запаметяване и координиране на движенията в тялото. Учените от Каролинския институт в Швеция са публикували резултатите от своето изследване в списание Журнал по обща медицина. Те показват важността на преминаването на омега-3 мастните киселини през кръвно-мозъчната бариера. Те се използват за изграждане на мембраните на нервните клетки, които осигуряват правилния поток на кислород и насищането с хранителни вещества за оптималното здраве на мозъка и за предпазване от деменция и болест на Алцхаймер.

Омега-3 мастните киселини преминават през кръвно-мозъчната бариера и понижават риска от хронични възпаления като по този начин подпомагат борбата с хроничните заболявания.

Учените са наясно, че хората страдащи от Алцхаймер имат много ниски нива на омега-3 мастната киселина ДХА. Опитите с 33 доброволци показват, че приемът на омега-3 в продължение на 6 месеца води до видимо подобрение в нивата на ДХА. Още по-интересно е откритието, че след този прием на ДХА се наблюдава значително понижение на възпалителния маркер в гръбначно-мозъчната течност.

Независимо изследване, публикувано в списание Неврология открило, че добавките с рибено масло запазват и дори може да увеличат обема на мозъка при остаряване. Намаляващата мозъчна маса е маркер за развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Учените доказват, че добавките с рибено масло осигуряват поне 2 години повече добро здраве за мозъка. Същото изследване показва, че добавките с витамин В също може да съхранят обема на мозъка. Хората, които държат на доброто здраве, консумират мазна риба поне няколко пъти седмично или ежедневно приемат добавки (1200-2400 мг ДХА и ЕПА), за да подпомогнат сърцето, мозъка и метаболитните процеси в организма.

Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на Алцхаймер, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...
Антиоксидант кожа
Тайната на страхотната кожа без бръчки се нарича астаксантин!
    Предполагали ли сте някога, че едно от най-мощните противостареещи естествени вещества, може да се съдържа във водораслите? Това вещество се нарича астаксантин,...