Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на Алцхаймер

омега 3, омега 6Най-новите изследвания продължават да възхваляват жизнено важната функция на омега-3 мастните киселини ДХА и ЕПА за съхранение и поддържане на оптималния метаболизъм и развитие на мозъка. В миналото учените ясно са доказали, че приемът на риба и добавки с висококачествено рибено масло могат да помогнат за намаляване на риска от внезапна смърт с една-трета, тъй като те понижават нивата на хроничното възпаление – катализаторът на много видове рак и основният причинител на внезапната смъртност. Много хора не приемат достатъчно омега-3 мастни киселини, което води до опасен дисбаланс с омега-6 киселините и до поредица от животозастрашаващи хронични болести.

Мозъкът е защитен от предпазна мрежа от кръвоносни съдове, наречена кръвно-мозъчна бариера. Тя помага за филтриране на потенциално опасните вещества и химикали, които могат да увредят финия баланс на химическите невротрансмитери и електрическите импулси, които са отговорни за процесите на учене,  запаметяване и координиране на движенията в тялото. Учените от Каролинския институт в Швеция са публикували резултатите от своето изследване в списание Журнал по обща медицина. Те показват важността на преминаването на омега-3 мастните киселини през кръвно-мозъчната бариера. Те се използват за изграждане на мембраните на нервните клетки, които осигуряват правилния поток на кислород и насищането с хранителни вещества за оптималното здраве на мозъка и за предпазване от деменция и болест на Алцхаймер.

Омега-3 мастните киселини преминават през кръвно-мозъчната бариера и понижават риска от хронични възпаления като по този начин подпомагат борбата с хроничните заболявания.

Учените са наясно, че хората страдащи от Алцхаймер имат много ниски нива на омега-3 мастната киселина ДХА. Опитите с 33 доброволци показват, че приемът на омега-3 в продължение на 6 месеца води до видимо подобрение в нивата на ДХА. Още по-интересно е откритието, че след този прием на ДХА се наблюдава значително понижение на възпалителния маркер в гръбначно-мозъчната течност.

Независимо изследване, публикувано в списание Неврология открило, че добавките с рибено масло запазват и дори може да увеличат обема на мозъка при остаряване. Намаляващата мозъчна маса е маркер за развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Учените доказват, че добавките с рибено масло осигуряват поне 2 години повече добро здраве за мозъка. Същото изследване показва, че добавките с витамин В също може да съхранят обема на мозъка. Хората, които държат на доброто здраве, консумират мазна риба поне няколко пъти седмично или ежедневно приемат добавки (1200-2400 мг ДХА и ЕПА), за да подпомогнат сърцето, мозъка и метаболитните процеси в организма.

Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на Алцхаймер, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Хормонален дисбаланс
Топ 3 природни продукти в подкрепа на женското здраве!
    Здравните теми, които вълнуват жените днес са свързани основно с начините за естествено балансиране на хормоните, предпазването от бактериални и гъбични инфекции,...
Лутеин зеаксантин
Лутеин и зеаксантин предпазват от вредния ефект на „синята светлина”!
    С развитието на технологиите се увеличава и риска от някои здравословни проблеми. Това се отнася особено много за модерното LED осветление, модерните...
Куркумин
Куркума – най-големият хит сред натуралните продукти за здраве!
    Невероятно мощните медицински ефекти на куркумата са известни от хиляди години насам. Тя е широко използвана в природната медицина на Древен Китай...