потентностМака (Lepidium meyenii) е растение, което се използва както за храна, така и с медицински цели. Мака съществува и под други наименования, като Перуански женшен, перуанска виагра и др., и принадлежи към семейството на репичките.

Мака расте по високите части на Андите в Мексико и Боливия. Способността й да увеличава енергията и сексуалната активност, е позната още преди 2000 години от инките. Тогава Мака се използвала още като храна, както и като средство за лечение на рани, травми и някои по-тежки заболявания.

Мака е природен лек за увеличаване на енергията и сексуалните функции. Ефективността й в стимулирането на издръжливостта и сексуалната енергия, е доказана в различни научни изследвания.

Активните вещества на билката се съдържат основно в корените й, богати на полезни компоненти като фибри, витамини, въглехидрати, протеини, минерали, мастни и аминокиселини. Екстрактите от растението се предлагат в течна форма, на капсули или на прах.

 

Как действа екстрактът от Мака?

 

Подобрява сексуалността, издръжливостта и енергията

През 2010 г., е публикуван доклад, който потвърждава ефективността на Мака в подобряването на сексуалните функции и увеличаване на енергията. Авторите на доклада се опират на няколко научни изследвания, резултатите от които посочват, че Мака може да се използва успешно в лечението на сексуални дисфункции и липса на енергия.

Екстрактите от Мака се препоръчват за повишаване сексуалното желание при жени (особено в периода на постменопауза), както и за подобряване издръжливостта при здрави, възрастни мъже.

Проучване на CNS Neuroscience & Therapeutics от 2008 г., посочва, че растението подобрява състоянието при сексуални дисфункции, причинени от употреба на медикаменти за лечение на депресия. В изследването участвали 20 пациенти, диагностицирани с тежка депресия и липса на сексуално желание. За период от няколко седмициа, те трябвало да приемат екстракт от корен на мака, като резултатите от експеримента показали, че либидото се е подобрило при всеки един от участниците.

 

Увеличава мъжката плодовитост

Едно малко проучване е доказало, че приемът на екстракт от корен на Мака води до подобряване на оплодителните способности у мъжа. В експеримента, продължил 4 месеца, участвали 9 възрастни мъже. Накрая се оказало, че приемът на Мака увеличил обема на спермата, както и броя и подвижността на сперматозоидите.

 

Подобрява настроението в периода на менопауза

Според проучване, публикувано в медицинското издание Journal Menopause, Мака намалява напрежението, тревожността и депресивните състояния у жени в менопауза.

В изследването участвали 14 доброволки, които в продължение на 6 седмици трябвало да приемат екстракт от корен на Мака. Резултатите категорично показали, че Мака значително намалява интензитета на тревжността и депресията.

Препоръчваме ви да приемате екстракт от корен на Мака в следните случаи:

Умора, включително хронична

Срещу някои от симптомите на менопаузата

Сексуална дисфункция (независимо дали сте жена или мъж)

Еректилна дисфункция

Перманентна липса на желание за секс

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart