повече енергия и жизненостБез съмнение, пролетта въздейства доста благотворно върху настроението и емоциите ни. Щом настъпи тя, всички ние сякаш мигновено ставаме по-весели, по-щастливи, изпълваме се с позитивизъм. Понякога обаче, целият този ентусиазъм често е придружен с едно особено усещане за изтощение. Сетихте ли се кое е то? Пролетната умора, разбира се!

Пролетната умора основно се дължи на нездравословното зимно меню и недостига на витамини и други ценни вещества. Освен с липса на физически сили, пролетната умора се характеризира и с емоционално неблагоразположение.

Попаднат ли в лапите на пролетната умора, много от хората започват да изпадат в чести депресивни състояния, обхващат ги меланхолия, тревожност и др.

Кожата също страда от пролетната умора. Следствие на отслабените защитни сили на организма, тя става особено чувствителна към агресорите от околната среда.

Общите симптоми на пролетната умора включват:

  •  проблеми със съня
  • загуба на апетит
  • затруднена концентраия
  • сънливост
  •  главоболие
  • объркана преценка
  • бавни рефлекси
  • липса на мотивация
  • променливи настроения
  • отслабен имунитет
  •  ниски нива на енергия
  • лошо храносмилане
  • колебания в кръвното налягане

Основната стратегия за преодоляване на пролетната умора е намаляването на стреса и активиране на енергийните запаси на организма. Само така ще успеете да поддържате енергийния баланс на тялото си, емоционалната си стабилност и съня.

Ако следвате стъпките, описани по-долу, ще успеете да изгоните пролетната умора от тялото и ума си, и да се наслаждавате на слънчево настрение!

  1. 1.      Ограничете източниците на стрес!

Въведете ред в хаоса около себе си, като всеки ден си правите списък със задачите, които да свършите на следващия. Подредеността ще ви помогне да се чувствате по-спокойни. Заедно с това, напълно избягвайте контактите с хора, които ви натоварват, почивайте си достатъчно и си лягайте по-рано.

  1. 2.      Стимулирйте енергията си!

Основната ви задача тук, е да пиете много вода. Приемана в по-големи количества, тя пречиства токсините от тялото и подобрява обмяната на веществата. Именно дехидратацията предизвиква главоболие и умора. Пиенето на много вода, е най-простото и най-ефективно решение против умората.

  1. 3.      Набавете си достатъчно кислород (+ витамин D)!

Излизайте по-често на открито и се движете интензивно. От една страна, излагайки кожата си на слънце, ще си набавите необходимите количества витамин D, а от друга – физическата активност ще повиши енергийните ви нива. Ативното движение е много добър начин да повишите вътрешната си енергия и да успокоите ума си.

  1. 4.      Релакс в банята!

Поне веднъж в седмицата си правете отпускащи процедури в банята. Вана с английска сол, билки и/или въздействащи аромати ще ви се отраззят много добре. Подарявайте си често такива моменти и точно тогава се опитвайте да не мислите за нищо. Просто се отпуснете и се наслаждавайте!

  1. 5.      Дайте на организма всички хранителни вещества, от които има нужда

Идеалният начин е това да стане с храната – плодове, зеленчуци, храни, богати на фири. Но ако по една или друга причина това не е възможно, винаги може да изберете мултивитамини, които дават нужната енергия на тялото Ви, при това само то натурални източници!

Вашият коментар

Close Menu
×

Cart