Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

митове за боядисаните яйцаБоядисаните яйца са традиционно допълнение към Великденските празници. Те напомнят за Възкресението на Христос затова са основни за Християнството. Традициите повеляват първото яйце да бъде боядисано в червено. Според източноправославните и католическите вярвания, червеният цвят символизира кръвта на Исус, а черупката – запечатаната гробница. Пропукването на черупката се свързва с възкресението Христово, затова и самите великденски яйца символизират началото на новия живот.

Ето и някои от най-разпространените митове, които е крайно време да бъдат оповестени!

 

Мит 1: Великденските яйца са безопасни за ядене дълго време

Оставени на стайна температура, твърдо сварените яйца обикновено остават безопасни за ядене не повече от 2 часа. Ако градусите навън са по-височки от нормалното за април или ако в самото помещение е топло, яйцата не бива да престояват повече от час!

Важно е да съхранявате боядисаните яйца в хладилник! В противен случай, рискувате да получите хранително натравяне, което никак не е приятно. В някои случаи – може да бъде и опасно!

Мит 2: Оцветеното отвътре яйце не бива да бъде консумирано

Всичко зависи от вида на боята, която използвате. На пазара се предлагат най-различни бои на естествена основа, чиято употреба е напълно безопасна. Проникването на боята под черупката не би трябвало да представлява никаква опасност за здравето!

Мит 3: Традицията за великденските яйца има единствено религиозен произход

Въпреки че Великден е един от най-светлите Християнски празници, ние можем да открием произхода му още в древните езически ритуали. Много години преди раждането на Исус например, хората са се събирали в началото на пролетта, за да съзерцават събуждането на земята. Така оригиналните символи на празника са се променяли в течение на годините и спрямо разбиранията и вярванията на различните хора.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart