Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

breast-cancer

Ракът на гърдата е едно от най-честите заболявания в световен мащаб. Среща се при жени и мъже, като с напредване на възрастта, рискът от развитието му се увеличава. Поради тази причина е много важно да не пренебрегвате необходимостта от редовните профилактични прегледи!

Въпреки че в повечето случаи ракът на гърдата се среща във възрастта след 40, е възможно да се развие и по-рано – тогава е доста по-агресивен от обикновено.

Първата среща с рака на гърдата обикновено е свързана с откриването на бучка/бучки, но до този момент той минава през няколко етапа на развитие. Ето защо бучката много често може да бъде сигнал за наличие на напреднал стадий на рак на млечната жлеза. Имайте предвид още, че в ранните си стадий коварното заболяване не „боли”. Затова познаването на собственото тяло и сигналите, които то подава е от огромно значение за ранното откриване на проблема.

Американското общество за борба с рака предупреждава, че за заболяването са характерни симптоми, изискващи задълбочено изследване от специалист. Важно е обаче да знаете, че те невинаги са окончателно доказателство за наличие на рак и могат да показват хормонални или други нарушения. Някои от познатите на всички ни по-очевидни признаци, са свързани с промени в структурата на гърдата, бучки, промени в цвета на кожата и/или вида на зърното и др.

Има обаче и някои по-необичайни признаци,които трудно бихме свързали с това заболяване. Да видим кои са те!

Сърбеж, зачервяване и болка в областта на гърдите. Болките и чувствителността са нормално явление по време на менструацията, но при рак на гърдата могат да се появят и извън периода на месечния цикъл. В допълнение, подуването и топлината могат да бъдат сигнал за по-малко познатия възпалителен рак на гърдата. Той предизвиква подуване и сърбеж, и може да бъде болезнен. Повечето жени, преминали през този тип заболяване споделят как в началото са мислели, че става въпрос за алергична реакция, свързана с изтръпване и сърбеж. Най-отличителният белег при възпалителен рак на гърдата е зачервяването, което може периодично да изчезва, след това да се появява отново. Промените в кожата на гърдата също са много характерни за това заболяване – случват се промени в кожната текстура, които водят до поява на т. нар. портокалова кожа. Имайте предвид, че този вид рак се развива относително бързо. Затова зачервяването, сърбежа, необяснимото усещане за топлина в областта на гърдите, промяната във вида на кожата, както и внезапното нарастване на гърдите, изискват бързи мерки!

Болки в гърба. В много от случаите на рак, се наблюдават болки в гърба, обикновено в горната част между плешките. За съжаление тези болки често биват считани за мускулни, отдават се на проблеми с гръбначния стълб, разтягане на сухожилие и прочее. Трябва да знаете обаче, че развитието на тумора дълбоко в тъканите на млечната жлеза, е честа причина за дискомфорт в областта на гърба. Другата вероятност е свързана с метастази в областта на ребрата или гръбначния стълб.

Болка и чувствителност в областта на подмишницата. Изследванията показват, че аскиларните лимфни възли са първото място, на което се разпространяват туморните клетки. И точно както подутите лимфни възли в областта на гърлото и шията са сигнал за грип, така и подутите, наболяващи лимфни възли в областта на подмишницата могат да означават наличие на тумор. Запомнете: всяка болка, чувствителност, удебеляване или подуване в областта на подмишниците е причина за обстойни преглед и изследвания!

Промени във вида и функционирането на зърното. Един от често срещаните признаци за наличие на тумор, е промяната в цвета и формата на зърното. Усещането при докосване на зърното също се променя – чувствителността намалява, което се усеща особено по време на секс. И още: изпускането на секрет от зърното, приличащ на мляко, по-бистър или пък кървенето, могат да сигнализират за наличие на тумор.

Промени във формата на гърдите. Общоприето е схващането, че най-видимият знак за наличие на рак на млечната жлеза са бучките. Това обаче не е точно така. Установено е, че при много от пациентките, едната гърда започва значително да се различава от другата по формата си. Най-често едната гърда става по-елипсовидна от другата. Специалистите съветват редовно да следите за промени във формата на гърдите си. Правете го, дори и при отсъствие на каквито и да било други отличителни признаци!

Ракът се страхува от антиоксидантите – едни от най-добрите природни агенти за профилактика на здравето! Живеем в интересни времена – науката и медицината напредват все повече, технологиите навлизат все повече в нашия живот, все повече хора се обръщат към алтернативната медицина и здравословното хранене… Парадоксът е, че въпреки тези положителни тенденции, светът се превръща във все „по-токсично” място – въздухът, който дишаме става все по-мръсен, плодовете и зеленчуците съдържат опасни пестициди в количества над допустимата норма, докато в същото време почвите обедняват откъм минерали и други ценни вещества, в месото има хормони и антибиотици, говори се, че пшеницата, овеса, ръжта и други зърнени култури са претърпели драстични ГМО трансформации…. Всичко това води до натрупването на анормални концентрации свободни радикали в организма и респективно – развитие на рак. Ето защо днес, повече отвсякога, се нуждаем от антиоксиданти – хранителни вещества с невероятно мощно действие срещу всевъзможните вражески атаки, които идват отвън! Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и не им позволяват да нанесат необратимите си щети.

Свободните радикали са силно реактивни химикали, които увреждат клетките. Образуват се естествено в организма и играят роля в много клетъчни процеси. Достигнат ли високи концентрации обаче, свободните радикали стават опасни, тъй като те увреждат всички основни компоненти на клетките, включително ДНК, протеините и клетъчните мембрани. Увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, особено на ДНК, играе основна роля в развитието на рак и други заболявания.

Тялото произвежда някои от антиоксидантите, които използва, за да неутрализира свободните радикали.Тези антиоксиданти са ендогенни. Въпреки това за да получи всичко необходимо, тялото разчита основно на външни (екзогенни) източници на антиоксиданти, като диета и хранителни добавки.

Едни от най-полезните антиоксиданти, особено в профилактиката на рака, са витамините А, С и Е, минералът селен, както и бета-каротинът, ликопенът, куркуминът и др.

В лабораторни проучвания върху животни е установено, че повишените нива на екзогенни антиоксиданти в организма е важно за защитата от свободните радикали и намаляване на риска от развитие на сериозни заболявания.

Вижте топ предложенията на Revita за антиоксиданти, които можете да приемате, за да си осигурите стабилна бариера срещу токсините, които ежедневно ви атакуват!

И нека накрая завършим оптимистично: ранното диагностициране на рака може да спаси живот! Бъдете здрави!

 

 

 

Тази публикация има 14 коментари

 1. Здравейте 🙂
  Много странно този месец след нормален цикъл прокървях отново след 9 дни ужасни болки в кръста и корема , но само за ден!!
  Зърната ми са много чувствителни и боли ужасно !! Тази сутрин усетих , че имам като топче на лявата гърда , пари и боли
  Много ще се радвам ако ми отговорите
  Благодаря🙏🏻

  1. Здравейте,

   Възможен е хормонален дисбаланс. Необходим е АГ преглед, изследвания и консултация с мамолог.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. Здравейте от известно време в едната гърда в близост до зърното имам сърбеж не постоянен но често и точно но същото място има и болка не при допир.Правила съм География преди около 1г.тогава нямаше никакъв процлем

  1. Здравейте,

   Необходима е нова консултация с мамолог.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Здравейте! Казвам се г-жа Илиева , от околу седмица ми се появиха две зърна точно подмишншцата , мисля че са лимфни възли , едното зърно е като бобово,другото е по-малко.При лек натиск(опипване) получавам болка.Към кого да се обърна и има ли причини да се тревожа?

  1. Здравейте,

   Добре е да се консултирате с личния лекар – той ще Ви прегледа, вероятно ще назначи изследвания и подходяща консултация – мамолог, хематолог или друга.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Ot 6 dni imam silna bolka v lqvata garda. V grabnaka sashto.vazmojno lie dae simptom?

  1. Здравейте,

   Извинете ни, че се забавихме с отговора.

   Не е възможно по този начин да се определи оплакванията ви симптом на какво са. Възможна е остеохондроза и интеркостална невралгия. Добре е да направите консултация с невролог, а ако има болезненост в гърдата при опипване и натиск, секреция и др., да направите консултация с мамолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Едната ми гърда се поду имам болки и усештам леко парене имам бучки и на двете гърди можели съвет

  1. Здравейте,

   Необходима е консултация с мамолог и изследване – УЗ и/или рентгенография.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Имам болка при натиск под дясната мишница.Възможно ли е от дезодорани,епилация или е нещо лошо.

  1. Здравейте,

   Необходим е преглед при личния лекар и ако е необходимо, той ще Ви насочи към специалист. Възможно е кожата да е раздразнена от неправилна епилация или неподходящ дезодорант.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Имам бучки в двете гърди от ивесно време имам боллки в гръбнака и между плешките дали е от бучките в гърдитеми

  1. Здравейте,

   Ако има някаква връзка, тя може да се докаже със съответните изследвания. Необходима е консултация с хирург-мамолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart