Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

dandelions-298226При някои хора мисълта за глухарчето предизвиква само неприятни асоциации, свързани с буренясала градина и часове, отдадени на плевене. Но тази негативна оценка не може да заличи изненадващо дългия списък с полезни съставки, заради които глухарчето (Taraxacum officinale) вече хиляди години се използва за облекчаване и лекуване на различни здравословни проблеми.

 

За разлика от някои други полезни растения, глухарчето (познато и като радика) няма забранени за консумация части – ядивни са и цветовете, и стъблото с листата, и коренът. То е богато на бета-каротин, витамин С, фибри и калий, желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор, витамини от група В, витамин D. Според някои изследвания, протеинът в глухарчето е повече, отколкото в спанака.

 

Още далеч в миналото хората на три континента (Европа, Азия и Северна Америка) са се възползвали от лечебната сила на глухарчето. В Северна Америка с него лекували бъбречни заболявания, отоци, кожни и стомашни проблеми. В китайската медицина пък, го прилагали при възпаление на млечните жлези и липса на кърма. Като добавим и проблемите, които били решавани с помощта на глухарчето в Европа – висока температура, циреи, очни заболявания, диабет, диария, можете да си представите, че с течение на времето това удивително растение е проявило още не малко свои полезни качества.

 

В съвременното билколечение, листата на глухарчето се използват за подпомагане на бъбречната функция, а корените – за детоксикация на черния дроб (заради диуретичното действие). Някои натуропати препоръчват това растение и като средство за намаляване на страничните ефекти, причинявани от медикаментите, които се усвояват в черния дроб и за облекчаване на симптомите при чернодробни заболявания. Фитотерапевтите препоръчват корена от глухарче и при затруднено храносмилане (тъй като действа като лек лаксатив) или липса на апетит. Комбинираните продукти (с надземната част на растението и корена) са подходящи както за поддържане на микрофлората в червата, така и при аномалии на жлъчния мехур и като пикочогонно средство.

 

Противовъзпалителните свойства на глухарчето са неоспорими – то съдържа есенциални мастни киселини и фитонутриенти, които намаляват развитието на възпалителните процеси. Лечението с корен от глухарче има особено благоприятно действие върху ставните и артритни болки, защото помага да се изчистват токсините, които възпаляват мускулите и ставите.

 

Глухарчето е изключително здравословна храна и напитка – то се консумира като салата, добавя се в сандвичи, пие се като чай, а при специална обработка на корена – и като заместител на кафето.

 

На пръв поглед растението изглежда много достъпно – може лесно да се набере навсякъде по поляните. Но всъщност не е точно така: не бива да се събира от крайпътни морави, близо до влакови линии или от места, обработвани с пестициди. Ако намерите достатъчно чисто място, в което сте сигурни, можете да си съберете глухарчета, но не ги късайте.

 

Хората с алергия към растения като хризантема, невен, лайка, бял равнец или към йод, е по-добре да избягват екстрактите от глухарче. А поради диуретичните свойства, е важно при съвместно приемане с други лечебни препарати да се консултирате с лекар, защото глухарчето може да предизвика по-бързо извеждане на лекарствата от организма. Не се препоръчва за хора, които приемат препарати за разреждане на кръвта, тъй като глухарчето може да увеличи риска от кървене.

 

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart