Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Повишена кръвна захарПроучвания, проведени началото на тази година, сочат че прекомерният прием на сладки храни и напитки увеличава риска от смърт, следствие на сърдечно-съдови заболявания.

 

Хората, които приемат около една четвърт или повече захар, отколкото предполага максималното дневно количество, са два пъти по-застрашени от развитие на сериозни сърдечни болести. В изследването, публикувано в издание JAMA Internal Medicine, пише още че рискът от смърт, причинена от сърдечно-съдови нарушения, достига застрашителните 38%!

 

Авторът на изследването – Quanhe Yang, предупреждава още че прекомерният прием на захар може да доведе и до развитие на диабет, затлъстяване и наднормено тегло.

 

Резултатите от новото изследване недвусмислено доказват колко негативно е влиянието на захарта върху човешкото здраве, твърди Quanhe Yang, епидемиолог в Американския център по контрол и превенця на заболяванията.

 

Според Лора Шмит, професор по медицина в Университета на Калифорния в Сан Франциско, захарта е убиец номер 1 в САЩ. „Приемът на минимални количества захар не е проблем. Повечето американци обаче, непрекъснато „прегрешават” със сладкото, което ще се превърне в огромен проблем.” – категорична е Лора Шмит.

Статистиката показва, че сърдечните заболявания, предизвикващи сърдечни пристъпи или сърдечна недостатъчност, са причина за смъртта на повече от 600 000 американци годишно.

 

Няма точен ориентир по отношение на това какъв е допустимият дневен прием на захар. Институтът по медиина в САЩ, препоръчва консумацията на й да не бъде по-висока от 25 на 100 от общите калории за деня. Световната здравна организация обаче, препоръчва приемът на захар да не бъде по-висок от 10 на 100 от дневния калориен прием.

 

Подсладените газирани напитки и соковете, повечето зърнени закуски, млечните десерти, бонбоните, както и всевъзможните вафли, бисквити, кроасани и десерти, са основният източник на захар за огромна част от хората.

 

Внимание: захарта, съдържаща се в пресните плодове и някои зеленчуци, не се счита за вредна!

 

Четенето на етикетите е от водещо значение, искаме ли да контролираме приема на “бялата отрова”, предупреждават експертите.

 

Учените все още не са наясно какъв е точният механизъм, по който захарта предизвиква развитие на сърдечно-съдови болести. Сигурно е обаче, че тя повишава нивата на кръвното налягане и води до покачване на теглото. Логиката е, че именно това са основните предпоставки за развитие на сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и триглицериди. Наред с това, захарта увеличава вероятността от развитие на инсулинова резистентност, която пък от своя страна увеличава риска от диабет и/или натрупване на мазнини в черния дроб.

 

За съжаление, ситуацията в САЩ не е много по-различна от тази в България. Доказателство за това е един материал, публикуван миналата година в euronews.com, според който ние сме на осмо място в света по смъртност. В основата на тази неприятна статистика, са разбира се… сърдечно-съдовите заболявания. Оказва се, че сладкото, пърженото, продуктите, пълни с Е-та, захар и химия, и др., са основно препитание за значителен процент от българите. А това наистина е тревожно!

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart