Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

сърце, кръвно налягане, холестеролУникалните свойства на капсаицина са отдавна познати на медицината. Въпреки това, интересът от страна на учените не спира до тук.

Капсаицинът притежава мощни противовъзпалителн свойства. Установено е, че при повечето хора артритните болки значително намаляват или дори изчезват само след двуседмичен прием на капсаицин. Капсаицинът облекчава мускулните болки, болките при остеоартрит, ревамтоиден артрит и др. Някои от вас може би са чували, че капсаноицидите, открити в червените люти чушки участват и в състава на много от мехлемите, препоръчвани срещу артрит и болки в ставите.

 

 

И не само това: капсаноицидите улесняват изгарянето на мазнините, подобряват метаболизма и притежават способността дори да убиват раковите клетки.

 

Капсаицинът е алкалоидът, който придава лютивия вкус на чушлетата. Състои се от няколко тясно свързани капсаноициди и най-високата му концентрация се намира в областта на бялата сърцевина от вътрешната част на чушката, където са закрепени семенцата. Оказва се, че това съединение е супер ефективно средство срещу рак и особено – рак на простатата.

 

Едно от изследванията по въпроса показва, че приемът на капсаицин с храната и/или посредством хранителна добавка, води до намаляване на туморните клетки в простатата с цели 80%.

 

Според други изследвания, капсаицинът има способността да унищожава раковите клетки в белия дроб и панкреаса, при това без да уврежда останалите здрави тъкани. Иначе казано, капсаицинът може да унищожи раковата клетка, но не оказва същия ефект при здравата клетка. Това е така, защото биохимията при митохондриите на раковите клетки е съвсем различна от тази на здравите, нормалните клетки. Капсаицинът потиска растежа на раковите клетки и да провокира апоптоза в злокачествените клетъчнии линии.

 

Според данни на Световната здравна организация, в държавите, в които хората по-често консумират храни със съдържание на капсаицин, смъртността следствие на ракови заболявания е далеч по-ниска.

 

 

 

Едно от последните и категорично доказани научни открития в тази посока, е че лютите чушки се оказват изключително полезни за сърцето. Проучванията посочват, че редовната консумация на червени люти чушлета води до нормализиране на кръвното налягане и намаляване на холестерола. В допълнение към това се редуцира и рискът от образуване на кръвни съсиреци.

 

Според изследване на Китайския университет в Хонконг, лютите вещества в чушките намаляват натрупването на холестерол в тялото и увеличават разграждането и отделянето му. Според водещия изследването – д-р Чжън Юй Чън, това изследване още повече разяснява механизма, по който лютите чушки подпомагат сърдечното здраве.

 

За целите на експеримента били използвани две групи хамстери, подложени на диета с високо съдържание на холестерол. След това на едната група хамстери били дадени капсаноициди под формата на хранителна добавка. Резултатите показали, че при приемалите капсаноициди хамстери, нивата на холестерол били значително по-ниски, в сравнение с другата контролна група.

 

Експериментът показал още, че капсаноицидите блокират действието на ген, който активизира свиване на артериите и съответно – ограничаване притока на кръв към сърцето. Следствие на блокирането на този ген от страна на капсаноицидите, мускулите могат да се отпускат и разширяват, което пък от своя страна позволява притока на повече кръв.

 

Излиза, че капсаноицидите са чудесно средство за регулиране на кръвното налягане и поддържане на нормална сърдечна функция. А разлика от редица лекарства, предизвикващи странични ефекти, капсаицинът значително подобрява циркулацията на кръвта в тялото.

 

Може би сте забелязали, че след като сте хапнали люто, чувствате прилив на енергия? Това съвсем не е внушение, нито пък някакво съвпадение. Капсаицинът наистина действа освежаващо и тонизиращо и наред с това, подобрява издръжливостта при по-тежки физически натоварвания, включително спорт.

 

И още нещо: съдържанието на витамин С в 3 люти чушлета е толкова, колкото в цял килограм лимони! Така че – ако не обичате люто, замислете са дали не би било добре да приемате капсаицин под формата на хранителна добавка!

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart