Search
Филтрирай по...

anemia

Думата „анемия” означава „без кръв”. Това е едно от най-често срещаните заболявания на кръвта, характеризиращо се с намален брой червени кръвни телца, с други думи казано – нисък хемоглобин. Известни са повече от 10 вида анемия, сред които желязодефицитна, хемолитична, пернициозна (мегалобластна) анемии и др.

 

Обикновено анемията възниква поради недостига на няколко основни хранителни вещества: витамин В12 и фолиева киселина, и особено – желязо. Липсата на желязо пък, може да е резултат от няколко фактора: лошо усвояване на храната, загуба на кръв, ниска консумация на храни, съдържащи желязо.

 

 

Кои са симптомите на анемията?

Едни от най-често срещаните при анемията симптоми биват отпадналост, умора, притъмняване, сърцебиене, виене на свят, главоболие, раздразнителност, безсъние, загуба на апетит.

 

От колко желязо имате нужда?

Жени в репродуктивна възраст: 18 mg дневно

Бременни жени: 27 mg дневно

Кърмачки: 9 mg дневно

Момичета между 14 и 18 години: 15 mg дневно

Мъже: 8 mg дневно

 

Кои храни съдържат желязо?

Хранителните източници на желязо са разделени в 2 групи:

Животински източницичервено говеждо месо, телешко, пуешко, дреболии, риба.

Растителни източницибобови растения, сурови ядки (особено бадеми), тахан, зеленолистни зеленчуци.

 

Много месо = „желязно” здраве?!

Факт е, че месото е един от най-добрите източници на желязо. Въпреки това обаче, месото съдържа и много холестерол и наситени мазнини. Хората със стомашно-чревни проблеми или хронична анемия, не могат да ядат месо в продължение на дълъг период от време, поради проблемите с усвояването и високия риск от рак на дебелото черво.

 

Какво трябва да имате предвид при допълнителното лечение с желязо?

При диагностицирана анемия с ясна причина, е необходим приемът на хранителни добавки със съдържание на желязо! В тези случаи не може да се разчита само на храненето.

 

По отношение на добавките със желяо обаче, трябва да бъдете по-внимателни. Препоръчително е преди прием, да се консултирате с лекар, който ще прецени какво точно да бъде лечението с желязо. Дали ще приемате хранителна добавка или пък следствие на неправилни храносмилане и абсорбция, чревни заболявания и др., ще ви препоръча интравенозна капкова инфузия, е строго индивидуално.

 

Не превишавайте както препоръчителните дози, така и периодът в който приемате добавката! Излишъкът от желязо в организма, може да доведе до редица смущения, като диария, запек, дискомфорт в стомаха, сърдечни заболявания и др.

 

Какво може да попречи на усвояването на желязото?

Колкото и странно да звучи, оксаловата киселина, намираща се в повечето зеленолистни зеленчуци може да забави усвояването на желязото. Фитиновата киселина, съдържаща се в пълнозърнестите храни и соята също може да попречи на доброто усвояване. Прекомерната консумация на кафе, чай, шоколад и др., е една от най-честите причини за лошото усвояване на желязото.

 

Непременно потърсете лекарска помощ, ако забележите че бързо се уморявате и задъхвате дори при най-малкото усилие, че кожата ви е бледа и/или жълтеникава на цвят, че имате проблеми с паметта.

 

При съмнения за анемия, задължително се извършва кръвно изследване, чиято цел е установяване броя на червените кръвни клетки, концентрацията на хемоглобина, както и съотношението на червените кръвни клетки и общото количество кръв.

Би било добре да се направят и допълнителни изследвания за наличието или липсата на определени витамини, минерали и др.

Знаете ли, че…

водораслите са страхотно средство за лечение на анемия! Те съдържат в изобилие всички хранителни вещества, от които  има нужда анемичния организъм. Хлорелата например, е много добър източник както на желязо, така и на бета каротин, витамин К, витамин В2, фолиева киселина, йод, манган и др. Това водорасло активира синтеза на червени кръвни клетки и поддържа организма в много добро здравословно състояние.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart