Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

ползите от червената лозаЧервената лоза е представител на род Vitis (Лоза) и е пряк родственик на широко разпространената, европейска винена лоза (лат. Vitis vineferae). Лозата е позната с лечебните и хранителните си свойства още от древността. Известни са данни за култивиране на лоза от късния неолит. Тя е била много ценена и широко използвана в Древна Гърция, Египет и Рим.  Напитката получавана след ферментация на плодовете на лозата (вино) е била почитана и ценена, като напитката на „боговете”. Божествената напитка е носела наслада, опиянение, но и в оптимално количество здраве и дълголетие. В наши дни виното е обичано, изследвано и произвеждано във всички страни по света. Винарски сортове лози се подобряват, селектират и отглеждат с голяма прецизност и специални технологии, за да се подобрява вкуса и качеството на полученото вино.

 

Интересен факт е, че освен плодовете на лозата в древността са били широко използвани листата.  Лечителите са изсушавали и стривали листата на червената лоза за приготвяне на лечебни отвари, а с цели листа са налагали като натривка уморени крака, отоци и разширени вени. Съвременни сравнителни изследвания между червената лоза и европейската, винена лоза показват, че съдържанието на биологично-активните вещества, определящи лечебните свойства на растението, са в много по-голяма концентрация в листата на червената лоза.

 

Научните изследвания на листата на червената лоза доказват, че те съдържат  вещества, които имат силни антиоксидантни свойства, в концентрация многократно по-висока от тази във виното и в плодовете. Екстрактът от лист на червена лоза е богат на полифеноли (стилбени, катехини), антоцианини (цианидин-3-О-гликозид, малвидин-3-О-гликозид, пеонидин-3-О-гликозид и др.) и монотерпени, които са мощни антиоксиданти. Направени са изследвания, доказващи високата антиоксидантна активност на полифенолите, чрез наблюдаване на действието им срещу 1,1дифенил- 2-пикрил-хидразил (стабилен, силно увреждащ свободен радикал). Установени са силни протективни свойства на изследваните вещества върху клетката, които се отдават на тяхната способност да предпазват от Fe2+-индуцирана липидна пероксидация и тяхното благотворно действие при Cu2+-индуцирана липидна пероксидация, които са основни увреждащи клетката метаболитни процеси и се отключват в резултат на действието на свободните радикали.

 

Приемът на екстракт от лист на червена лоза има същото, благотворно действие върху кръвоносната система, както червеното вино, но не съдържа алкохол и не повлиява ежедневната умствена и физическа активност. Ежедневния прием на екстракт от лист на червена лоза е препоръчително за хора, страдащи от хронично подуване на краката, отоци и разширени вени, защото подсилва еластичността на стените на кръвоносните съдове, предотвратява от образуването на тромби и задържането на кръв, стимулира циркулацията на кръвта. Препоръчва се ежедневен, профилактичен прием за хора, чиято работа е свързана с продължително заседяване и липса на физическа активност или хора с висок сърдечно-съдов риск, които са застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Укрепването и разширяването на кръвоносните съдове, води до подобряване на кръвоснабдяването на мозъка и крайниците и стимулиране на паметта и зрението. Тяхната употреба спомага за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на възпалителните процеси в организма. Действието на екстракт от лист на червена лоза може да се сравни с антикоагулантното действие на ацетилсалициловата киселина (аспирин). Съвременни изследвания показват, че продължителната употреба на аспирин може да предизвика развитие на язва и стомашна непоносимост. За разлика от него екстрактът от червена лоза се приема много добре от организма, не предизвиква стомашен дискмофорт и вътрешни кръвоизливи и спомага за намаляване на холестерола (основен фактор за образуване на артеросклеротични плаки и стесняване на кръвносните съдове).

 

Нови изследвания в областта на дегенеративните заболявания показват, че ежедневният прием на екстракт от лист на червена лоза може да забави ретинопатията на ретината. Ретинопатията е дегенеративно заболяване на ретината, в резултат на което ретината се разрушава необратимо, което води до перманентна загуба на зрение. Благоприятното му действие се свързва с укрепване на кръвоносните съдове в очите, увеличаване на притока на кръв към ретината, подхранване на тъканите в дълбочина и намаляване на некрозисните процеси в ретината. Употребата на екстракт от листа на червена лоза има положително влияние върху намаляване на скоростта на развитие на катаракта и глаукома.

 

Един от полифенолите, съдържащ се в плодовете и листата на лозата е ресвератрол. Лабораторни изследвания показват, че ресвератрола намалява растежа на туморните клетки и намалява способността им за клетъчно делене, като блокира ензими отговорни за развитието на туморната клетка на различни видове тумори. Резултатът от неговото действие може да бъде спиране на неконтролируемия растеж на тумора (регресия на тумора), неутрализиране на генетични мутации възникнали в клетката, които могат да доведат до евентуално развитие на тумор или забавяне на прогресивно развитие на тумора (за прогресивни тумори като колоректален карцином, рак на бял дроб, рак на гърдата, рак на простата и др.). Също така полифенолите увеличават ефективността и намаляват страничните ефекти от провеждана химиотерапия за лечение на онкологично заболяване.

 

В здравния портал www.revita.bg , екстракт от червена лоза се предлага в ампули от 1125 мг /15 мл (Laboratoire Super Diet, Франция). Препоръчителният дневен прием е 1125 мг ( 1 ампула на ден). Препоръчва се да се приема сутрин, преди закуска за пълно и ефективно усвояване на всички активни съставки от кръвта. Не се препоръчва да се приема от бременни жени и майки-кърмачки, поради силното съдоразширяващо и антикоагулантно действие. При необходимост от прием на препарата от бременни или кърмещи жени, да се осъществява след лекарско предписание и под наблюдение на лекуващ лекар-специалист.

 

Екстрактът от лист на червена лоза е природен, лечебен продукт познат от хиляди години и преоткрит от съвременните учени с уникалните си, ценни качества. Ежедневната употреба на екстракт от лист на червена лоза е една от важните стъпки в посока на запазване на здраво сърце, което е тайната на дълголетието.

 

Текст: Галина Рачева
магистър-биотехнолог със специалност “Генно и клетъчно инженерство”

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart