Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

Според ново проучване на литературните данни, ресвератрол, който се съдържа в червеното грозде и виното, помага на диабетиците, но не се отразява на гликемичния индекс при хора, незасегнати от диабет. Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Авторите са прегледали онлайн издания като PubMed и MEDLINE за рандомизирани контролирани проучвания върху ефекта от ресвератрола върху глюкозния контрол и инсулиновата чувствителност. В анализа са включени единайсет проучвания върху общо 388 пациенти.

 

Изводите са, че употребата на ресвератрол съществено намалява нивото на кръвната захар на гладно, инсулина, хемоглобин A1c, нивата на инсулинова резистентност (измерена по хемостатичен модел) при пациенти с диабет. Не е наблюдаван съществен ефект от употребата на ресвератрол върху гликемичните параметри при здрави хора. Анализът показва, че са необходими допълнителни изследвания.

 

Резултатите от изследванията на действието на ресвератрола върху други здравни проблеми са обещаващи. Според публикуваните резултати от лабораторно изследване в Болница „Хенри Форд“ в Детройт, веществото има потенциал за въздействие върху загубата на слуха и деменцията.

 

При анализа на 466 химически вещества относно тяхната способност да стимулират имунната система на човека, изследователите от Linus Pauling Institute в Орегонския държавен университет открили само 2 вещества, които съществено се открояват от останалите: ресвератрола в червеното грозде и птеростилбенът, който се съдържа в боровинките.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart