Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

gotvene, kuhnq, mikroorganizmiПовечето хора, които умеят да готвят са на мнение, че правят всичко около този процес по възможно най-безопасния и отговорен начин. Сигурно и вие си мислите същите неща за себе си.

 

Е, за да не се заблуждавате повече, прочетете тази статия! Ще останете учудени от факта колко много неща трябва да промените по отношение на начина, по който действате в кухнята!

 

Грешките в кухнята могат да бъдат дори опасни за здравето, особено когато става въпрос за заведения. Има редица случаи на хранителни заболявания, именно поради несъобразителност и лоши навици.

 

Ето какво НЕ бива да правите в кухнята!

 

Внимавайте с млечните продукти!

 

Лятото е в разгара си! Сега е време за партита на открито и разбира се – за барбекю! Но как стои въпросът с млечните продукти? Истината е, че млечните храни не бива да престояват извън хладилник повече от час!

Оставите ли руската салата например повече от 50-60 мин на неподходяща температура, в нея със сигурност ще се развият бактерии, които могат да ви докарат всевъзможни стомашни неразположения.

 

С колко дъски за рязане разполагате?

 

Никога не използвайте една и съща кухненска дъска за рязане на сурово месо и зеленчуци, които няма да минат през топлинна обработка. Бактериите от месото се загнездват в малките процепи на дъската и след това е много лесно да преминат в другата храна, която приготвяте. Кухненската дъска е благоприятно място за развитие на бактерии, пренасящи се и върху храната.

 

Според изследвания, по кухненската дъска има около 200 пъти повече фекални бактерии, отколкото по тоалетната чиния!

 

Почиствайте и дезинфекцирайте дъската за рязане по-често и по-качествено! Освен с обикновен препарат за съдове, почиствайте дъската и с абразив, и спирт, подходящ за целта!

 

И вие изплаквате месото преди готвене, нали?

 

Дори да си мислите, че правите нещо полезно, измивайки суровото месо преди готвене, истината е че вие създавате изключително опасна среда във вашата кухня. Измиването на месото съвсем не е необходимо, защото бактериите така или иначе ще умрат по време на топлинната обработка. Докато миете месото, малките, „невидими” водни пръски „летят” на големи разстояния. А тези пръски пренасят и бактерии, които се „полепват” навсякъде по кухнята ви.

 

Как действате с гъбата за съдове?

 

Тъй като е в контакт с всевъзможни хранителни отпадъци, гъбата също е активен развъдник на непрекъснато размножаващи се бактерии, които се разпространяват навсякъде по мивката. Съответно – рискът да попаднат и в храната ви, е голям. Сменяйте кухненската гъба всяка седмица, за да избегнете вероятността от разпространение на вредните микроорганизми.

 

 

 

Подготовка за барбекюто!

 

Тук важи същия принцип, който прилагахме по отношение на кухненските дъски – разбрахме се, че поради основателни причини, те трябва да бъдат повече от една! Не използвайте един и същ съд за суровото и вече изпеченото месо! Не слагайте на масата, на която ще се храните съда със суровото месо, защото оттам нататък е много лесно микроорганизмите да попаднат и в стомаха ви.

 

Приборите също са важни: силно препоръчително е, докато печете скарата, да разполагате с 2 прибора: една щипка, с която да поставяте суровото месо върху скарата и още една, с която да поставяте вече готовите парчета в чистия съд.

 

Яйца на вратата на хладилника – класика!

 

И вие държите яйцата и прясното мляко на вратата на хладилника, нали? И сте сигурни, че това е добре. Но не! Жизнено важно е храните, при които рискът от развитие на бактерии е висок, да се държат в по-хладните части на хладилника. А това място обикновено е… най-долният рафт. Температурите, поддържани на рафтчетата на вратата, са колебливи, поради непрекъснатото отваряне и затваряне.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart