Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

maliniМалините не са просто плодове с вкус на лято – те крият невероятни способности за борба с болестите, като поддържат тялото здраво и силно. Тъй като са богати на много хранителни вещества и поддържат нисък гликемичния индекс, всъщност те са перфектна и лесна за консумация храна, на която трябва да се наслаждаваме често.

 

Изключителни ползи за здравето

Истината е, че повечето хора нямат нужда от специално подканване да похапнат от тези ароматни и вкусни плодове. Но предимствата на малините са много повече от удоволствие за вкусовите рецептори и обонянието. Те са богат източник на антоциани, флавоноли (като например кверцетин и кемпферол), флаваноли, хидроксибензоени киселини (включително елагова киселина) и ресвератрол. Повечето от тези фитонутриенти не само защитават здравето на клетките, но също така регулират ензимите (които предизвикват възпаления), като по този начин намаляват риска от хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Особено важни са противовъзпалителните качества на елаговата киселина.

 

„Отдавна е установено, че противораковите ползи от малините се дължат на съдържанието на антиоксиданти и противовъзпалителни фитонутриенти в тях. Малиновите фитонутриенти са доказали при клинични тестове върху животни за проучване на рака (на гърдата, шийката на матката, дебелото черво, хранопровода, простатата), че имат важна роля в намаляването на оксидативния стрес и възпаленията, като по този начин ограничават развитието и размножаването на раковите клетки. Според нови изследвания антиоксидантното и противовъзпалително действие е само началото: фитонутриентите в малините имат и способността да променят сигналите, изпращани до потенциални или налични ракови клетки. Когато раковите клетки вече са факт, фитонутриентите (като елагитанин) в малините могат да намалят броя на раковите клетки, като изпращат към тях сигнали, с които ги предизвикват да преминат в цикъл на апоптоза (програмирана клетъчна смърт).“ (George Mateijan Foundation)

 

Различното действие на малините

Според изследване, публикувани в Journal of Food Composition and Analysis, някои малини имат изключително различно фитохимично и биологично действие. Изследователският екип установил, че екстрактът от Rubus jamaicensis притежава най-голям потенциал за потискането на растежа на ракови клетки при рак на дебелото черво (с 50%), гърдата (с 24%), белия дроб (с 54%) и стомаха (с 37%). Всички видове малини съдържат обилно количество фитонутриенти, но Rubus jamaicensis може да осигури най-добрата защита срещу рака.

 

Оказва се, че червените малини могат да бъдат използвани и в борбата със затлъстяването, благодарение на малиновия кетон (RK) – естествено фенолно съединение. Корейски специалисти по хранене провели проучване, при което на мишки от мъжки пол бил даван малинов кетон. Благодарение на него, било предотвратено наддаването на тегло при мишките, въпреки приложената впоследствие диета с високо съдържание на мазнини. Успешното действие на това съединение се дължи предимно на повишената секреция на адипонектин – хормон, който подпомага блокирането на мастните депозити. Учените смятат, че малиновият кетон има бъдеще в билколечението заради способността му да променя липидния метаболизъм.

 

Оказва се,че за важен фактор за полезните качества на малините е тяхната зрялост. Според едно проучване на Journal of Agricultural and Food Chemistry, червените малини са с най-висок капацитет за поглъщане на кислородни радикали (ORAC), когато са напълно узрели, като тогава се увеличава и нивото на антоцианин във всички сортове малини.

За автора: Каролайн Райд е диетолог и уелнес инструктор.

 

Ревита Ви препоръчва:

Малинови кетони – подпомага изгарянето на мазнините

Малинови кетони, 500 mg,60 V-капсули Nature’s Way

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart