Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

лош дъх, пробиотициПроблемът с лошия дъх е една доста чувствителна и неудобна тема… Според неофициалната статистика, това състояние засяга около 50% от населението на света, а това съвсем не е малко. Лошият дъх е симптом, който рядко бива третиран правилно. Той отравя не само живота на онзи, който страда от него, но и битието на всички околни.

 

Хроничният лош дъх или както е известен още – халитоза, е напълно лечимо състояние. Но само с уточнението, че конвенционалните средства за защита изобщо не са достатъчни!

 

Водите за уста са неефективни!

 

Повечето води за хигиена на устната кухина съдържат натриев хлорид, което не е добра новина. Натриевият хлорид няма дългосрочен ефект, а това означава само едно: времето му на действие трае не повече от 45 минути!

 

Водите за уста не унищожават бактериите, причиняващи лошия дъх. Те не правят нищо, за да премахнат миризмата, която идва от микробите.

 

Според проучване, публикувано в Журнала по клинична пародонтология, (Journal of Clinical Periodontology), кокосовото масло е супер ефикасно средство срещу бактериалните причинители на лошия дъх. За целта то се задържа в устната кухина в продължение на 20 до 30 минути, през което време се разтърква по зъбите, езика и небцето.

 

Клиничните изследвания показват, че редовната употреба на кокосово масло води до голяма степен убищожават патогенните бактерии в устната кухина.

 

Благодарение на мощното си антибактериално действие, кокосовото масло наистина помага, но за да бъде решен проблема кардинално, са необходими и други мерки.

 

За да бъде премахнат лошият дъх, трябва да се изясни причината за неговата поява. С други думи – стремете се към елиминирането на причината, за да успеете да се справите и с последствията.

 

Проблеми с венците?

 

В повечето случаи халитозата произтича от бактериите, индуциращи миризма и които се намират между зъбите и по езика и венците. Халитозата може да е следствие само от бактериите, причиняващи болести на венците!

 

Болестите на венците най-често биват два вида – гингивит и пародонтит. Ако не бъде лекуван незабавно, гингивитът може да прогресира в периодонтит. А периодонтитът си е сериозно възпаление на околозъбните тъкани. Периодонтитът причинява разпадане на нерва, при което се “скъсва” връзката, задържаща зъба в челюстта.

 

 

Други фактори

 

Приемът на някои лекарства може да причини състояние, известно като ксеростомия или т. нар. сухота в устата. Сухотата в устата обаче, не бива да се бърка с халитоза.

 

Според едно изследване, публикувано още през 2000 г. в авторитетно медицинско издание, лекарствата, които потискат производството на слюнка са над 600 вида. В тях влизат и антидепресантите, диуретиците и аспиринът.

 

Нормалното слюноотделяне играе много важна роля в предотвратяването на лошия дъх и отстраняването на неприятната миризма. Така че, ако приемате медикаменти и устата ви често е суха, проверете дали точно те не са причината за това.

 

Дишането през устата, вместо през носа също се нарежда сред факторите, които водят до ксеростомия. Обърнете внимание на начина, по който дишате и ако той е неправилен, незабавно го променете!

 

Хъркането и честата употреба на алкохол, също се нареждат сред често срещаните причини за появата на неприятната миризма в устата.

 

Причина №1 за лошия дъх!

 

В червата живеят трилиони полезни бактерии, които до голяма степен са определящи за всички органи и системи в тялото. За сравнение: проучванията показват, че около 80% от ефективността на имунната система, зависи от състоянието на чревната флора!

 

Съотношението между добрите и лошите бактерии е ключов индикатор за здравето на целия организъм. Добрият баланс приблизително е: 85% добри бактерии и 15% лоши.

 

Добрият баланс между лоши и добри бактерии може да бъде в основата на много по-сериозни състояния и дори заболявания от лошия дъх.

 

Така например, миризмата на риба в дъха предполага проблеми с бъбреците, докато „киселият” дъх, напомнящ миризма на плод, може да бъде сигнал за диабет.

 

Ето защо достатъчното наличие на полезни бактерии в червата е от критично важно значение за оптимално здраве и ефективна превенция срещу редица заболявания!

 

Внимание: захарта във всичките й форми нанася невероятни щети на чревната флора. Захарта нарушава баланса на микрофлората и улеснява „пребиваването” и размножаването на лошите бактерии, гъбички и дрожди. Те произвеждат отпадъчни продукти, които нарушават нормалния баланс в организма. Някои зърнени храни имат същото негативно въздействие.

Много е важно да прекратите консумацията на рафинирани въглехидрати, газирани сладки напитки, както и плодови сокове!

 

Избягвайте още:

 

Меса от фабрично отглеждани животни. Тези животни най-често са третирани с антибиотици и синтетични хормони.

Хлорирана вода.

 

Антибактериални сапуни – те съдържат активната съставка триклозан, за която е известно, че стимулира растежа на лошите бактерии.

 

Плодове и зеленчуци, обработвани с пестициди.

 

Дисбалансът между полезните и лошите бактерии възпрепятства усвояването на важни хранителни вещества и разграждането на токсините.

 

Целесъобразният начин на хранене е определящ за здравето на храносмилателната система и съответно – за добрия баланс между лоши и добри бактерии.

 

С какво предимно да се храните, за да поддържате перфектен чревен баланс?

 

Непреработени пълнозърнести храни

Полусурови или сготвени на пара зеленчуци

Плодове

Месо от домашни животни

Сурови ядки и семена

Здравословни масла, като например кокосово масло

 

Пробиотиците: път към истинското здраве!

 

Приемът на пробиотични добавки е от ключово значение значение за общото здраве на вашия организъм! В допълнение към това, те често са препоръчвани от едни от най-добрите специалисти като средство срещу лош дъх!

 

Изследванията отдавна са доказали, че действието на пробиотиците не се ограничава единствено до стомашно-чревния тракт. Резултатите от последните проучвания показват, че пробиотиците намират място в лечението на редица заболявания, включително диабет тип 1, фибромиалгия, затлъстяване и др.

 

Повечето телесни неприятни миризми, включително лошият дъх, най-често биват причинени от дисбаланса между лоши и добри бактерии.

 

Затова, започнете редовно да приемате пробиотици! Те поддържат микрофлората в много добро състояние и намаляват риска от много заболявания, в това число и болести на устната кухина.

 

Пробиотиците доказано противодействат на следните състояния: лош дъх, храносмилателни смущения, запек, диария, алергии, настинка и грип.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart