Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

по-добър сън

 

Изглежда, че да спим голи не е просто секси, а също така е от полза за здравето! Много от съвременните изследвания показват, че навика да спим така, както майка ни е родила, може да има невероятен ефект върху здравословното ни състояние.

Но кои са най-важните 4 причини, заради които си струва да спим без дрехи? Разберете за тях от следващите редове!

 

По-добър сън

Според резултатите от скорошно австралийско изследване, някои форми на безсъние се дължат на неправилно регулиране на температурата на тялото. А регулирането на телесната температура в леглото, удължава съня и го прави по-качествен.

 

Така например, участниците в един холандски експеримент трябвало да преспят със специални, охлаждащи кожата термо костюми, без обаче това да влияе на вътрешната телесна температура. Резултатът бил изненадващо положителен – сънят им през нощта бил непрекъснат, а дълбоките фази на съня – по-дълги.

 

Изводът – не се навличайте и не се завивайте с тежки и дебели одеяла през нощта, тъй като сънят ви със сигурност ще пострада!

 

 

По-тънка талия и по-ниски нива на кортизола

 

Естественото охлаждане през нощта спомага за понижаване нивата на кортизола. Кортизолът – хормонът на стреса, е отговорен за редица заболявания и състояния, включително високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол, безсъние, вълчи апетит, хормонален дисбаланс, отслабен имунитет.

 

Между 22 часа и 2:00 часа, когато организмът ви почива дълбоко, нивата на кортизола спадат значително. След 2:00 ч., жлезите, произвеждащи кортизол започват да работят по-активно, подготвяйки тялото за новия ден. Това е причината, поради която щом се събудите сутрин сте леко напрегнати, независимо дали го осъзнавате или не.

 

В случаите, в които не сте си доспали обаче, нивата на кортизол сутрин са извънредно високи, вследствие на което и апетитът ви през деня е повишен. Тогава желанието ви за сладко и/или други тестени изделия е най-силно.

Излишно е да уточняваме, че високият кортизол и прекомерната консумация на тестени продукти, водят до значително увеличаване на коремните мазнини и талията.

 

По-млади

 

По-високата температура в стаята, както и дебелите завивки и пижами, намаляват отделянето на мелатонин и други растежни хормони, които играят роля на най-важните антистареещи хормони.

 

Мелатонинът се освобождава на пълна тъмнина в помещението, в което спите. Именно това предизвиква и охлаждането на тялото – при освобождаването на растежните хормони, телесната температура се понижава.

 

 

Повече окситоцин

 

Окситоцинът е специфичен хормон, който се секретира от хипоталамуса. Той се синтезира и у двата пола, но значението муу за жените е по-голямо. Не случайно слабият пол има повече рецептори за този хормон в мозъка си.

Окситоцинът изпълнява много функции в тялото, но тази която ни интересува сега е, че той намалява симптомите на стрес и умора, и поддържа мозъка активен.

Наричан още хормон на любовта, окситоцинът е отговорен и за сексуалните чувствителност и желание. Той редуцира депресивните състояния, потиска симптомите при възпаление на червата и подобрява перисталтиката им, понижава кръвното налягане.

Когато спите голи, се освобождава повече окситоцин, което както вече знаете, се отразява благоприятно върху цялостното ви здраве.

Вашият коментар

×

Cart