Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Поликистозни яйчнициПоликистозният овариален синдром /ПКОС/ е заболяване, което се причинява от хормонален дисбаланс в женското тяло, като резултат от неправилно функциониране на яйчниците, панкреаса, надбъбречните жлези, хипофизата, щитовидната жлеза и хипоталамуса. Заболяването е известно и под името синдром на Щайн-Льовентал. В повечето случаи се свързва с хиперандрогенизъм /повишено производство на мъжки полови хормони със съответните признаци/, инсулинова резистентност и затлъстяване. При  инсулинова резистентност тъканите /клетките/ на тялото са неподатливи към ефекта на инсулина, в отговор на което, компенсаторно, тялото произвежда повече инсулин. Високите нива на инсулин водят до увеличаване на производството на мъжкия полов хормон – тестостерон, което пречи на развитието на фоликулите и нормалната овулация. И тъй като инсулинът е необходим за усвояването на захарите/глюкозата/ от храната, при инсулинова резистентност глюкозата се натрупва под формата на мазнини.

 

Заболяването се проявява с нередовен или липсващ менструален цикъл; нетипично маточно кървене; продължаващ повече от седмица предменструален синдром/ПМС – болки в долната част на корема и долната част на гърба, подуване, чувствителност на гърдите/; стерилитет; сексуална фригидност; прекалено и нетипично окосмяване; изтощена и падаща коса; оплешивяване от мъжки тип; мазна кожа и акне; затлъстяване; раздразнителност, депресия, апатия, летаргия, сънливост и др.

 

Поликистозен овариален синдром

 

Първите симптоми могат да  се появят още през пубертета. Ендокринологичната общност препоръчва в тази възраст диагнозата да се поставя въз основа на клиничните прояви на заболяването и резултатите от биохимичните, и други изследвания/УЗ/, а при жени в зряла възраст – по типичните симптоми, без да е необходимо да се правят хормонални изследвания и ултразвуков скрининг.

 

Няма конкретно лечение на ПКОС и поликистозните яйчници не могат да бъдат излекувани напълно, но симптомите могат да бъдат повлиявани медикаментозно, хирургично и с промяна в начина на живот.

 

Общи препоръки за хранене:

-По време на лечението, диетата да е хормонално балансирана: Да съдържа  храни, които предизвикват отделянето на инсулин и храни, водещи до отделяне на глюкагон, хормон-антагонист на инсулина, и двата хормона да са в балансирани количества, за да поддържат нормална кръвната захар. /Инсулинът намалява нивото на кръвната захар, а глюкагонът го повишава. /

 

-Храната да включва здравословна комбинация от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеини на растителна основа /пълнозърнести, бобови/, постно месо и здравословни мазнини. Комбинирането на храни, съдържащи протеини и мазнини с въглехидратни храни, помага да се забави усвояването на въглехидратите и поддържа нивата на инсулина в границите на нормата.

 

-Менюто да включва богати на фибри храни.

 

-При проблем с теглото, калорийността на храната да е не повече от 1800 калории на ден.

 

-Често хранене /5-6 пъти дневно/ с по-малки порции – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и евентуално леко похапване 2 часа преди лягане.

 

-Жените, които страдат от ПКОС и имат проблем с наднормено тегло, не трябва да спазват монодиети и не трябва да се ограничават от хранене след 18 часа, тъй като това може да доведе до обратни резултати и до увеличаване на теглото.

 

-По време на лечението да се обърне внимание на черния дроб, тъй като той е отговорен за премахване на „лошия“ холестерол и излишъка от хормони.

 

-Хранителни добавки с Магарешки бодил, Глухарче, Джинджифил, Куркума и др. подобряват работата на черния дроб и детоксикацията на организма, което е основен момент в лечението на заболяването.

 

Придържането към подобна схема на хранене поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници през целия ден и няма излишества от инсулин, коeто да причинява хормонален дисбаланс и да нарушава овулацията.

 

Полезни храни:

 

Пресни, замразени или домашно консервирани зеленчуци – чушки – червени и жълти сортове, червен лук, чесън, домати , тиквички, патладжан, карфиол, броколи, спанак, целина, краставици, аспержи, моркови, марули,  зеле, тиква . Да се ограничават  фабрично консервираните.

 

Пресни, замразени или домашно консервирани плодове без добавена захар – грейпфрут , ябълки, киви, портокали, круши, череши, сливи, тиква./ тиквата спада към т.н. плодови зеленчуци/.  Да се ограничават фабрично консервираните.

Пълнозърнести храни, бобови храни и ядки – пълнозърнесто брашно, овесено бршно, пълнозърнест хляб, по възможност домашно приготвен, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, лимец, булгур, ечемик, киноа, чиа, амарант; зелен боб, нахут, фасул, соя, фъстъци, слънчоглед , сусам и др.; непреработени  трици на пълнозърнести  култури   за добавяне на фибри към всяка порция. /Фибрите изискват достатъчно количество течности, започва се с малки дози за привикване. Внимателно при храносмилателни неразположения./

 

Растителни масла от: ленено семе, зехтин, тиква, магарешки бодил, сусам и др.

 

Сушени плодове – смокини , кайси, сливи, стафиди и др. /в малки количества, предимно до обяд – богати са на фибри/

 

Нискомаслените млечни продукти – сирене, извара, мляко, кисело мляко.

 

Постно месо и риба, яйца – от пъдпъдъци , щрауси, кокошки.

 

Билки, подправки – босилек, копър, магданоз , розмарин и др..

 

Храни, които да се отстранят от диетата:

За лечение и намаляване на симптомите на поликистозните яйчници, от диетата трябва да се отстранят напълно:

 

-храните с високо съдържание на въглехидратибял хляб и хлебни изделия от бяло брашно; различни закуски – чипс, бисквити, бонбони, шоколад, сладки десерти с крем, всички видове сладка, мармалад и др. подобни;  грис, картофи, пшеница, мед, много сладки плодове – диня , пъпеш и др.;

 

-фабрични сосове;

 

-пикантни подправки;

 

-солени храни; солени меса, колбаси;

 

-кафе; цигари; алкохол;

 

-мазнини – масло, маргарин, свинска мас , тлъсти меса, колбаси, сметана;

 

-пържени храни и т.н.

 

Препоръчва се диета, в която са застъпени предимно въглехидрати с нисък и среден ГИ/ГИ е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин,  измерва се в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с най-високия ГИ 100/, включваща продукти, които се разграждат бавно, без да причиняват пик /бързо покачване/ в нивата на кръвната захар и в количеството на отделения от панкреаса инсулин, с повече белтъци и мазнини, предимно от растителен произход, с минимум консерванти.

 

Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишните килограми. Предлагат се достатъчно таблици, от които да се избират подходящите храни, когато се включват въглехидрати в менюто, особено за втората половина на деня. Сутрин се позволяват и  по-калорични или с по-висок ГИ храни. След топлинна преработка всички храни повишават своя гликемичен индекс, което също трябва да се съобрази. Комбинирането на въглехидрати храни с друга храна може да намали гликемичен индекс, защото тя позволява на тялото да усвоява  въглехидратите по-бавно.

 

Нисък ГИ – до 40Среден ГИ – от 40 до 60Висок ГИ – от 61 до 100
Сготвени моркови39Сурови моркови50Алабаш, ряпа, репички70
Зрял боб30Консервиран боб42-52Цвекло65
Леща29Сладък картоф51-54Варени кестени60
Ябълки, сливи38-39Сладка царевица55Небелени задушени картофи65
Круши37Зелени банани45Зрели банани60
Сушени кайсии31Папая55Дюли /желе, конфитюр със захар/65
Грейпфурт25Праскови55Стафиди65
Череши22Зелен грах48Мед60
Пълнозърнести спагети37Пълнозърнест грис45Ръжен хляб65
Ечемик25Овес40Овесена каша60
Соя18Варен булгур55Десерти Марс, Сникърс, Туикс и др .65
Кисело мляко34-35Кокосово мляко40Прясно мляко60
Нискомаслено плодово кисело мляко33Елда, булгур, грахам40Франзела бял хляб70
Обезмаслено прясно и кисело мляко32Грозде45Сушени фурми70
Нискомаслено кисело мляко с изкуствени подсладители14Киноа брашно40Диня75
Фъстъци15Пълнозърнесто мюсли45Пържени, варени и печени картофи95
Леблебия, нахут, хумус35Маслени бисквитки, сладкиш от маслено тесто,шприц бисквити55Белени варени картофи70
Pepsi Light, Cola Light0Кафяв ориз Басмати45Пшеничен Сухар ГеврециБисквити70
Пресен зелен грах35Зелен грах конс.45Ризото; пелмени70
Фруктоза22Лактоза40Глюкоза100

 

При изготвяне на диетата трябва да се знае, че гликемичният индекс не е достатъчен за цялостна оценка на хранителните качества на продукта. Освен него трябва да се следи и процентното съдържание на въглехидрати в хранителния продукт, както и количеството на храната – колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар. Гликемичният отговор /нивото на кръвна захар/ зависи и от времето на преработване на храната в стомаха и изпразването му, състоянието на чревната лигавица и усвояването на хранителните вещества в червата, перисталтиката, индивидуалния инсулинов отговор, комбинацията от консумираните храни и др. Прибавянето на протеини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намаляне на гликемичният индекс на храната.

ГИ на готовите и полуготови храни зависи и от използваните продукти и начина на приготвянето им. ГИ стойностите на тези храни могат да се променят с течение на времето, ако производителите правят промени в съставките или в използваните за обработката методи.

Добре е таблиците за ГИ, както и всички други ограничения, да се прилагат разумно и да не се изпада в крайноси. Основното изискване към диетата е да бъде разнообразна и да застъпва всички хранителни вещества. Прекаленото внимание към храните и храненето може да предизвика напрежение и да стресира психиката и тялото, което да причини обратен резултат.

Изготвянето на диетата изисква специални познания за храните и приготвянето им, за патобиохимията на заболяването и за индивидуалното проявление на болестта.

Всичко с мярка и спазване на златната среда е най-добрия подход в лечението на ПКОС, както и при всички други  хронични болести.

 

Хранителни добавки: 

Алое вера, гел

Селен

Холин и инозитол

Инозитол

Фолиева киселина

Алкализиращи минерални капки  Alkazone 

Млечен бодил

Глухарче

Джинджифил

Куркума

Спирулина (микроводорасли)

Тисилин

Тисилин Супер

Хром и др.

 

Текст: Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart