Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

ADHD

 

 

Японски учени откриха, че допълнителният прием на фосфатилисерин, може да бъде от голяма полза за децата със Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD).

 

Разстройството с дефицит на вниманието е генетично, биохимично отклонение, което засяга невротрансмитерите, отговарящи за вниманието и концентрацията. Освен генетичната предразположеност обаче, съществуват и други фактори, отговорни за развитието на това невропсихологично нарушение. Някои специалисти твърдят, че физическото увреждане на мозъка при раждане, някои токсични натравяния, хормоналният дисбаланс, дефицитът на определени аминокиселини и др., също могат да бъдат сред причинителите на ADHD.

 

Обикновено пиковата възраст на поява е в периода между 6 и 7 годинки, но част от симптомите могат да се проявят дори около втората или петата година. Синдромът на хиперактивност и дефицит на вниманието е заболяване, явило се в резултат от различни невробиологични фактори и в никакъв случай – заради лошо възпитание и под.

 

Данните от мащабното японско проучване сочат, че фосфатидилсерин потиска симптомите при деца с разстройство с дефицит на вниманието.

 

Как действа фосфатидилсерин в тялото?

 

Фосфатидилсерин е основното мастно вещество в човешкия мозък. Като част от клетъчната структура, то играе ключова роля по отношение на целостта и функцията на мембраните на мозъчните клетки.

Обикновено мозъчните клетки произвеждат достатъчно количество фосфатидилсерин. Но съществуват доказателства, според които повечето хора над 50-годишна възраст, както и децата със Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, страдат от дефицит на фосфатидилсерин. Данни от съвременни изследвания сочат, че фосфатидилсерин е полеезен както за възрастните, така и от децата.

 

Мембраната на мозъчната клетка, е основен ценътр за действие. Тя регулира не само какво влиза и какво излиза от нервните клетки, но също така служи като предавател и приемник на химически „съобщения”, с които клетките комуникират помежду си. Фосфатидилсерин увеличава производството на енергия в мозъчните клетки и по този начин ги поддържа в много добро състояние. Когато отделните клетки на мозъка разполагат с повече енергия, те могат да функционират много по-добре.

 

В резултат от това, се счита, че фосфатидилсерин може да бъде от огромна поза за малките пациенти с разстройство с дефицит на вниманието. Доказано е, че допълнителният прием на фосфатидилсерин води до рязко подобряване на умствената яснота и способността за запомняне.

 

В по-горе горе споменатото рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано японско проучване, участвали 36 деца със Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, на възраст между 4 и 14 години. В продължение на 2 месеца, децата получавали плацебо или 200 mg фосфатидилсерин. Резултатите показали, че фосфатидилсерин е довел до сериозни положителни промени по отношение на вниманието и импулсивността.

 

Това не е единственото такова изследване. Съществуват достатъчно доказателства, че фосфатидилсерин е съвсем безопасна и надеждна алтернатива на конвенционалната лекарствена терапия на деца с ADHD.

 

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart