Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

тютнопушенето вреди

 

 

Приемът на хранителни добавки с омега 3 полиненаситени мастни киселини потиска никотиновия глад, сочи ново проучване на Университета в Хайфа, Израел. Веществата и медикаментите, използвани при хора, които се опитват да ограничат или спрат тютютнопушенето, не винаги са особено ефикасни и често водят със себе си странични ефекти, причиняващи дискомфорт. Резултатите от изследването на израелските учени показва, че омега 3 под формата на хранителна добавка, спомага за значително ограничаване на вредния навик.

 

Канцерогенните токсини-деривати, съдържащи се в тютютневия дим, са главна причина за развитието на хронични и прогресиращи белодробни и имунни заболявания. Но тютюнопушенето далеч не е свързано само със заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и имунната системи, и развитието на рак. Вредните въздействия на коктейла от отрови влияят на целия организъм.

 

Един от слабо познатите ефекти, е значителното понижение в нивата на основните мастни киселини в мозъка,  и особено на омега 3. Постоянният им дефицит разрушава структурата на нервните клетки и прекъсва невротрансмисията в областите на мозъка, свързани с чувството на задоволство и удовлетворение. Тези области обаче, са отговорни и за преценката и взимането на решения, и са изключително важни в процеса на развитие, задържане и рецидивиране на пристрастяването към пушенето и пряко свързаната с това трудност и най-често неспособност за отказване от вредния навик.

 

Изводът е, че недостигът на омега 3, затруднява пушача още повече в борбата му с никотиновия глад!

 

„Предишни проучвания доказаха, че дисбалансът в нивата на омега 3, е свързан и с неспособността за справяне с напрежението и стреса“, споделя доктор Шенкар Рабиновиц, един от инициаторите на новото изследване. Те пък от своя страна, както всеки пушач знае от личен опит, увеличават желанието да се запали цигара. Известно е още, че стресът и напрежението се увеличават при хора, които се опитват да откажат пушенето. Въпреки всички тези общоизвестни факти, съвсем доскоро връзката между тях не е била проучвана сериозно.

 

Настоящото двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано изследване включва 48 пушача между 18 и 45-годишна възраст, които са пушили не по-малко от 10 цигари дневно в рамките на период от една година назад, и среден общ брой на изпушените цигари – 14 на човек. Тези данни ги диагностицират като хора с умерена зависимост от никотина. Средната възраст на участниците по време на експеримента възлиза на 29 години, а средната възраст, на която са започнали да пушат, е под 18. С други думи, всеки един от тях пуши усреднено от около 11 години.

 

Участниците са разделени на две групи: първата група получава капсули омега 3, а втората – плацебо. Всички е трябвало да приемат по пет капсули дневно в продължение на месец. В нито един етап от проучването от участниците не се е изисквало да спрат пушенето. Нивата на никотинов глад се установяват чрез серия от въпроси, отнасящи се към липсата на контрол върху запалването на поредната цигара, очакваното чувство на облекчение и удовлетворение след това, броят цигари, изпушени всеки един ден от експеримента. Тези нива са измерени и класифицирани в началото на изследването, на тридесетия ден и 60 дни по-късно. Във всеки един от трите случая, пушачите са тествани, като са оставяни за два часа без цигара, след което са подлагани на ситуации, свързвани от тях със запалване на цигара, с цел да се стимулира никотиновия им глад.

 

Резултатите не показват никаква съществена разлика между двете групи в началото на изследването. След тридесет дни обаче, пушачите приемали омега 3 намаляват цигарите средно с около две на ден (регистриран спад от 11%), въпреки че, както бе споменато и по-горе, те не са били молени или заставяни по никакъв начин да намалят количеството изпушени цигари. Не по-малко важно е, че те показват значително понижен никотинов глад.

 

Междувременно групата която получава плацебо вместо омега 3, не показва никакви съществени промени в броя на изпушените цигари през двумесечния период.

 

Според доктор Шенкар Рабиновиц, акцентът от изследването трябва да се фокусира върху факта, че хора, които не са били подложени на никакъв натиск да ограничат лошия навик, показват  съществен спад в броя изпушени цигари. Това дава основания да се заключи, че приемът на омега 3 мастни киселини под формата на хранителна добавка, помага на пушачите да контролират до известна степен своята пристрастеност към тютюна. По-нататъшните изследвания ще се съсредоточат върху въпроса дали омега 3 може да помогне не само за намаляване , но и за отказ от вредния навик.

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart