Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание

ябълков пектин

 

 

Оказва се, че една ябълка на ден наистина държи доктора надалеч! Ябълката е типичната здравословна храна с ниско съдържание на мазнини и калории, и с високо съдържание на ензими. Тя доставя енергия на организма и спомага за лесното усвояването на останалите храни. Разбира се, става въпрос за плода, отглеждан  без помощта на генното инженерство, пестициди, обогатители на почви и други синтетични вещества, които да го предпазват от насекоми или недостатъчен добив.

Тъй като ябълката е много богат източник на хранителни вещества, тя помага в борбата със следните здравословни проблеми:

Заболявания на костите. Френски изследователи установили, че флавоноидът флоридзин, който може да бъде намерен еднинствено в състава на ябълките, предпазва от развитието на остеопороза у жени в периода на менопаузата. Също така, този флавоноид укрепва костната структура. Бор е другата съставка, съдържаща се в ябълките, която подсилва костите.

При астма. Скорошно проучване показва, че децата с астма, които пият ябълков сок ежедневно, страдат от по-малко хрипове, отколкото малчуганите, които пият ябълков сок само веднъж месечно. Според друго проучване показва децата, родени от жени, консумирали много ябълки по време на бременността, случаите на астма са значително по-редки.

Болест на Алцхаймер. При проучване, извършено върху мишки в университета Корнел е установено, че кверцетинът, съдържащ се в ябълките може да защити мозъчните клетки от свободните радикали, които водят до развитие на Алцхаймер.

Висок холестерол. Пектинът в ябълките понижава LDL (“лошия”) холестерол. Хората, които ядат по две ябълки дневно, могат да намалят нивото на холестерола си с около 16%.

Рак на белия дроб. Направено е проучване върху 10000 души. При тези от тях, които ядяли по най-много ябълки на ден, рискът от развитие на рак на белия дроб е с 50% занижен.  Изследователите смятат, че това се дължи на високите нива на кверцетинови флавоноиди и нарингин в ябълките.

Рак на гърдата. Изследване на унивеситета в Корнел установи, че при плъховете, които са яли по една на ден, рискът от развитие на рак на гърдата е намален със 17%.  При плъховете, които са хранени с по 3 ябълки на ден, този  риск е редуциран с 39%, а пък при хранените с 6 ябълки на ден, рискът спада с 44%.

Колоректален рак. Изследвания върху плъхове  установяват, че при тези от тях, които са били  хранени с ябълков пектин, рискът от развитие на рак на дебелото черво, е намалял с цели 43%.

Рак на белия дроб. Изследвания върху плъхове сочат, че при онези от тях, които са хранени с ябълков пектин, рискът от развитие на рак на белия дроб е с 57% по-нисък.

Диабет. Пектинът, съдържащ се в ябълките доставя галактуронова киселина на тялото, която спомага за намаляване на необходимостта на организма от инсулин и може да помогне при лечението на диабета.

Наднормено тегло. Бразилско проучване доказва, че жените, които изяждат по 3 ябълки на ден по време на диета, отслабват много по-бързо и ефективно.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart