Защо недостигът на витамин В12 може да бъде опасен? - Revita.bg

Защо недостигът на витамин В12 може да бъде опасен?

анемия

 

 

Витамин В12 е от решаващо значение за здравето на нервите и образуването на ДНК, червени кръвни клетки, протеини, хормони и липиди. Той е част от витамин В комплекс, в който влизат още тиамин, ниацин, витамин В6 и фолиева киселина. Основната роля на повечето от тях, е да подпомагат производството на клетъчна енергия, но разбира се ролята им не се ограничава само до там.

 

 

Симптоми на дефицит на витамин В12

 

Статистиката сочи, че дефицитът на витамин В12 става все по-разпространен, като най-застрашени са по-възрастните хора, веганите и бременните жени.

Недостигът на витамин В12 се характеризира с широка гама от симптоми, включително липса на апетит, загуба на тегло, умора, депресия, отслабване на паметта и концентрацията.

Много често към симптомите могат да бъдат и мравучкане, изтръпване на ръцете и краката, констипация, загуба на равновесие, усещане за сухота в устата. Според учени от Харвард, липсата на В12 може да доведе и до пожълтяване на кожата, анемия, параноя и дори халюцинации.

 

 

Възрастта като фактор

 

С напредването на годините, обикновено настъпват храносмилателни смущения, които също могат да доведат до недостиг на така важния витамин, дори когато човек приема достатъчни количества чрез храната. Почти една трета от хората над 50-годишна възраст страдат от атрофичен гастрит, което възпрепятства усвояването на В12. Те съответно, имат и ниски нива на В12.

 

Кога се препоръчват добавките с витамин В12?

 

 Известно е, че витамин В12 увеличава енергията и издръжливостта, особено у спортисти. Приемът му подобрява настроението и концентрацията, както и функционирането на имунната система.

 

Резултатите от множество съвременни изследвания показват, че витамин В12 понижава риска от рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на маточната шийка.

 

Витамин В12 се препоръчва още при мъжки стерилитет, нарушения на съня, възпалителни заболявания на червата, астма, множествена склероза, алергии, витилиго и др.

 

Някои специалисти твърдят, че приемът му защитава организма от отровите, съдържащи се в тютюневия дим.

 

 

Какво сочат последните проучвания, проведени върху действието на витамин В12?

 

Счита се, че недостигът на В12 в организма води до повишение в нивата на хомоцистеина. Високите нива на хомоцистеин в кръвта пък, се срещат често у хората с остеопороза, деменция, сърдечни заболявания, когнитивни разстройства и депресия. Според някои съвременни изследвания, комбинацията от витамини В12, В6 и фолиева киселина, може да понижи нивата на хомоцистеин в кръвта.

 

 

Има ли риск от предозиране?

 

Тъй като витамин В12 е водоразтворим и се изхвърля чрез урината, рискът от предозирането му е нищожно нисък. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Поликистозни яйчници
Витамин В8 срещу поликистозни яйчници – всичко, което трябва да знаете!
  В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на...
Пикочо-полови инфекции
Как жените да поддържат своето здраве във всеки етап от живота си?
    Жените през XXI век водят изключително динамичен начин на живот, в който стресът и лошата храна често заемат водещо място. Това според...
Антиоксидант кожа
Тайната на страхотната кожа без бръчки се нарича астаксантин!
    Предполагали ли сте някога, че едно от най-мощните противостареещи естествени вещества, може да се съдържа във водораслите? Това вещество се нарича астаксантин,...