Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

ензими

 

 

Храносмилателните проблеми са все по-често срещано явление. Киселини, подуване на корема, диария, запек, слабо усвояване на хранителните вещества и какво ли още не. Освен болка и дискомфорт, тези състояния могат да доведат до сериозни последствия. За да избегнете това, е важно да реагирате навреме.

 

Но как да се случи това? Класическият начин за справяне с положението, е като спазвате определен хранителен режим и приемате хранителни добавки в подкрепа на храносмилателния тракт.

 

Причините за нарушения в храносмилането, могат да бъдат много и най-различни. Така например, гастроезофагеалната рефлуксна болест и киселините могат да бъдат резултат от хронично преяждане или прекомерна консумация на преработени продукти. Антибиотиците могат да доведат до още поо-сериозни последствия, тъй като те сериозно нарушават равновесието между „добри” и лоши” бактерии в стомашно-чревния тракт. Стомашните язви пък, обикновено са причинени от бактерията H. Pylori или продължителна употреба на медикаменти с ибупрофен.

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест например, често бива лекувана с инхибитори на протонната помпа или с H2 блокери, които потискат производството на киселини в стомаха. Тези медикаменти обаче, имат някои неприятн странични ефекти. Те затрудняват усвояването на хранителни вещества, включително витамин В12, витамин С, магнезий и др.

 

По данни на Американската медицинска асоциация дълговременната употреба на тези и подобни медикаменти, може да доведе до сериозен недостиг на витамин В12.

 

Бързите храни и полуфабрикатите също разстройват стомашната дейност, затова максимално трябва да се избягват.

 

Повишена чревна пропускливост – какво знаем за нея?

 

Повишената чревна пропускливост е състояние, при което храната не се смила и усвоява напълно напълно, следователно – не се абсорбира добре и в кръвния поток. В резултат от това, се задейства анормален имунен отговор. Симптомите включват подуване, газове, спазми и болки в ставите. Това състояние особено често засяга хората с цьолиакия и болест на Крон.

 

Повишената чревна пропускливост се причинява от бактерии, вируси, гъбички и токсини. Неправилната диета, честият прием на алкохол, приемът на противовъзпалителни лекарства, високите нива на стрес и др., често са в основата на това състояние.

 

 

 

Кои хранителни добавки помагат на стомаха?

 

 

Пробиотици

 

Храносмилателният тракт е обиталище на много повече бактерии, отколкото в която и да е друга част на тялото. Достатъчната наличност на „приятелски” бактерии в храносмилателния тракт, зависи основно от начина на хранене. Както по-горе споменахме обаче, балансът между „добри” и „лоши” микроорганизми може лесно да се наруши и в резултат от антибиотично лечение.

 

 

Храносмилателни ензими

 

Допълнителният прием на ензими, като панкреатин, папаин, бромелаин, трипсин и др., подпомага изключително много процесите на храносмилане. Така например, има ензими, които подобряват преработката на бобови растения и по този начин се редуцира метеоризма. Има и други, високо специализирани добавки със съдържание на ензими, които пък подпомагат разграждането на глутена.

 

 

Л-глутамин

 

Като една от най-важните аминокиселини, Л-глутаминът често е препоръчван от специалистите по хранене с цел лечение на стомашно-чревния тракт. Установено е, че Л-глутамин значително подобрява чревната структура и функции.

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart