Search
Филтрирай по...

Антиоксидант

Поколения наред коренните жители на дъждовните гори на Южна Америка консумирали тъмнолилавите плодове на акай – палмово дърво от рода Евтерпа, и като основна храна, и като лечебно средство при сърдечносъдови и други дегенеративни заболявания. Благодарение на многото ползи, които има за здравето, плодовете на растението акай, отдавна са привлекли вниманието на научните среди, като проучванията са многообещаващи.

Акай бери е богат на антиоксиданти, здравословни мастни киселини, протеини, фибри, витамини и минерали. Антиоксидантите в състава му неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и са част от причинителите на остаряването и на много дегенеративни заболявания. Акай е с високо съдържание на антоцианин – антиоксиданта, който дава на плода лилав цвят. В пюрето от акай бери има десет пъти повече антоцианини, отколкото в червено вино със същия обем Но картината е сложна. Точно както има много видове свободни радикали, така има и различни антиоксиданти в различните храни. Някои са по-ефективни срещу един от свободните радикали, отколкото друг. Учените измерват ефективността на антиоксидантите с помощта на ORAC (капацитет за поглъщане на кислородните радикали) скала. Едно изследване показва, че акай не е много ефективен при неутрализиране на хидроксилни радикали. Но е установено, че има най-висока антиоксидантна сила сред всички храни, тествани досега срещу пероксил и супероксид – свободни радикали, които са показали, че съкращават продължителността на живота.

 

Антиоксидантна сила

Съставките на дадена храна, които я превръщат в добър антиоксидант, не биха били полезни, ако не могат да се абсорбират от тялото и да се транспортират в клетките. Клинично изпитване установило, че месестата част и сокът от акай са силно резорбируеми, като увеличават 2-3 пъти антиоксидантите в кръвта. Едно проучване върху човешки кръвни клетки установява, че различни антиоксиданти от храни със сходни ORAC стойности, не са еднакво способни да предпазват клетките от възпаление. От четири тествани продукта, акай е с най-силно действие в потискане образуването на свободни радикали.

 

Стандартизиран екстракт от акай бери

Концентратът от акай в продукта на Nature’s Way, съдържа само органични плодове. За да не загубят своите качества, те се обработват в рамките на 24 часа след събирането им.

 

Лечебни ползи от приема на Акай, 540 mg:

• Намалява уврежданията, причинени от свободните радикали

• Понижава холестерола

• Намалява риска от сърдечно-съдови или дегенеративни заболявания

• Намалява риска от развитие на рак

• Намалява риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни

заболявания

• Увеличава енергийните нива

• Подобрява умствената концентрация

• Намалява възпалението, което допринася за алергии и автоимунни заболявания

 

Помага ни да остаряваме в добро здраве

Акай е определен като една от суперхраните заради изключително високата концентрация на антоцианини и други полифеноли. Той също така съдържа антиоксидантните витамини С и Е. Тези хранителни вещества улавят свободните радикали, които причиняват възпаления и перманентно увреждане на клетките, което води до свързан с възрастта функционален спад и развитие на дегенеративни заболявания.

Рандомизирано двойно сляпо плацебо контролирано клинично изпитване изучава антиоксидантната ефективност на микс от плодови сокове, съдържащ предимно акай. Сокът от акай увеличава антиоксидантите в кръвния поток за един до два часа след консумация. Проучването показва също така, че акай инхибира окислението на липидите, като по този начин намалява увреждането на клетъчните стени.

Полифенолите и другите антиоксиданти, както могат да защитават здравите клетки, така могат и да унищожават раковите клетки. Проучване на антоциани и други полифенолни антиоксиданти в акай установило, че разпространението на левкемични клетки се намалява с от 56% до 86%. Изследователите заключват, че това най-вероятно се дължи на способността на антиоксидантите в акай да  предизвикват апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Биоактивните свойства на полифенолите в акай са потвърдени от друго проучване, което доказва, че акай въздейства върху няколко вида туморни клетки, като потиска растежа им.

Установено е, че за невродегенеративните заболявания, свързани със стареенето (като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон), има няколко причини, включително възпалителни процеси и оксидативен стрес, причиняван от свободните радикали. Изследователите установили, че плодовете на акай намаляват уврежданията на липидите и протеините на мозъчните клетки, причинени от радикалите на водородния пероксид. Колкото по-висока е концентрацията на полифеноли в плода, толкова по-силна е защитата.

Няколко проучвания, върху човешки кръвни клетки (еритроцити), са изследвали противовъзпалителното действие на акай. Доказано е, че акай има силен противовъзпалителен ефект, благодарение на способността си да потиска оксидиращите агенти. Друг причинител на възпаления са прекомерно високите нива на азотен оксид. Акай има способността да намалява азотния оксид в организма, като потиска ензима, който го произвежда. Освен за опазване на нервната система, хранителните вещества в акай могат да бъдат полезни и срещу други възпалителни състояния като алергии, диабет тип 2 и автоимунни заболявания.

 

В подкрепа на сърдечното здраве

Високите нива на LDL („лошия“ холестерол) са рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, но приемът на здравословните омега-6 и омега-9 мастни киселини може да подобри нивата на холестерола. Плодовете на акай съдържат 60% омега-9 (която помага за понижаване на „лошия“ и повишаване на „добрия“ холестерол) и 21% омега-6 (която води до понижаване на общия холестерол). В контролирано проучване плъхове са хранени с високохолестеролна диета. При онези, които са получавали акай, са намалени „лошия“ и общия холестерол. За разлика от тях, в контролната група е отчетено по-високо ниво на „лошия“ холестерол и ниски нива на „добрия“ холестерол.

Атеросклерозата се развива, когато свободните радикали окисляват LDL холестерола, който след това вреди на стените на артериите. В изследването с плъхове е установено още, че акай увеличава нивата на ензимите, които инхибират окисляването на LDL холестерола и образуването на артериални плаки. Това намалява риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

 

За увеличаване на енергията и концентрацията

При хората, които редовно консумират акай, се наблюдава повишаване на енергията, намаляване на умората и по-добро настроение. Добрата репутация на акай за повишаване на енергията и концентрацията се обяснява от най-нови проучвания. Тестовете показват, че в зависимост от реколтата, 33 до 49% от плодовете на акай са съставени от здравословни мазнини, които дават два пъти повече енергия от същото количество белтъчини и въглехидрати.

Акай е с високо съдържание на ниацин (витамин В3), който е необходим за енергийния метаболизъм. Ниациновият дефицит може да причини умора и загуба на умствено фокусиране. Ниацинът, под формата на коензими, се абсорбира в тънките черва и играе важна роля в освобождаването на енергия от мазнини, протеини и въглехидрати за производство на аденозин трифосфат. Ниацинът също така има важна роля в синтеза на невротрансмитери. Акай може да помогне за възстановяване на здравословните нива на ниацин, като по този начин подобрява на енергията и концентрацията.

 

За поддържане нормалното състояние на мускулите

За да се чувстват енергизирани, мускулите трябва да получават оптимално хранене. Редица аминокиселини са от съществено значение за правилното мускулното съкращение и възстановяване. Тези аминокиселини се произвеждат от разграждането на протеини, но в много растителни протеини липсват незаменими аминокиселини. Протеинът в акай има отличен профил на аминокиселина, с баланс, подобен на този на яйчния протеин, стандартен източник за хранене на човека. Акай съдържа изобилие от тези балансирани протеини за поддържане на енергията на мускулите.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart