Search
Филтрирай по...

отслабване

 

 

Така наречената конюгирана (или свързана) линолова киселина – CLA, е растителен фет бърнър – успешно изгаря мазнините, при това без неприятните странични ефекти, които се получават при някои диетични продукти. Нека да видим с какво и защо може да ни е полезна.

Логично е да вярваме, че само нискокалорична диета и редовни физически упражнения могат да ни помогнат за намаляването на теглото. Но всъщност борбата с килограмите се превръща в ежедневна неравна битка за много хора.  Защото наднорменото тегло е не само повод за ниско самочувствие, то е и въпрос за общественото здраве. Изследванията показват, че затлъстяване често води до по-сериозни усложнения като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. Въпреки че няма просто решение на проблема с излишните килограми, продуктът, наречен CLA или конюгирана линолова киселина, помага на много хора да свалят килограми и да задържат резултата. Това важи особено в случаите, когато CLA се комбинира с упражнения и диета.

 

Какво е CLA

Става дума за мастна киселина, която, както подсказва името й, идва от незаменимата ненаситена мастна киселина, наречена линолова киселина. CLA естествено се среща в месото и млечните продукти, но учените смятат, че поради промяната в хранителните навици и в производството на храни, през последните 20 години приемаме 80% по-малко CLA чрез храната. Това се случва по две причини: първо, поради опасения за здравето вече избягваме храни, богати на CLA, и второ, животните вече не се хранят с богата на CLA трева, а по-скоро със смес от химически обработени зърнени храни.

 

Защо Tonalin XS-CLA

Факт е, че има много CLA продукти на пазара. Но е много важно да използвате формула, на която можете да се доверите. Tonalin е подкрепен с дългогодишни клинични изпитвания и съдържа висок процент на активната съставка. Тоналин CLA на Nature’s Way, е получен от масло от семена на шафраника. Този продукт, освен че съдържа висок процент на CLA, се подлага и на строг процес на пречистване от всички нежелани материали като тежки метали, полимери и летливи съединения.

 

Как помага за отслабване

Изследванията показват, че CLA води до значително увеличаване на мускулната маса и намаляване на мазнините в тялото. Увеличаването на чистата мускулна маса допринася за по-ефективен метаболизъм, като мускулите изгарят повече калории. Установено е, че CLA инхибира липопротеин липаза – ензим, който помага да се разграждат мазнините, така че те могат да се съхраняват в мастните клетки. Инхибирането на липопротеин липаза намалява количеството мазнини, които се съхраняват в тялото.

 

Проучвания за действието на CLA

В началото на 1997 г. в Норвегия е направено клинично изпитване на продукта. 90-дневно двойно сляпо изпитване върху 20 души показва намаление с 20% на телесните мазнини (средно малко над 3 кг) в групата, приемала CLA. Няма промяна в групата на плацебо. Участниците в групата с CLA са загубили малко тегло, тъй като мускулната маса се е увеличила пропорционално на количеството на мазнините, които са загубили.

При едно проучване в САЩ 80 души с наднормено тегло са били подложени на диета и специална тренировъчна програма. Половината са приемали по 3 г CLA дневно, а останалите – плацебо. Въпреки че накрая загубата на тегло е почти еднаква при двете групи, огромната разлика се явява после – след края на програмата. Хората, получавали плацебо, възстановяват теглото си в съотношение от 75% телесни мазнини и 25% чиста мускулна маса. Онези, които са приемали добавка с CLA, са възвърнали теглото си в съотношение от 45% телесни мазнини и 55% чиста мускулна маса. Изводите от проучването са, че CLA работи в полза на отслабването по няколко начина: не позволява на малките мастни клетки да нарастват, подпомага оформянето на мускулна маса и повишава окислението на мастните клетки. Това изследване показва също, че CLA помага на хората по-лесно да се справят със спазването на диета.

 

Срещу рак на гърдата, астма, холестерол…

Антикарциногенните свойства на CLA са установени още в началото на 80-те години на миналия век. Оттогава повече от 40 проучвания, публикувани в световен мащаб, потвърждават тази констатация. Според д-р Делбърт Доршейд д.м., от Чикагския университет, който прави проучвания върху рака и астмата, има няколко проучвания, които показват, че честотата на рак на гърдата е право пропорционална на нивото на CLA, намерени в телесните тъкани. Проучванията показват, че конюгираната линолова киселина води до намаляване на туморния растеж и че CLA намалява активирането на някои канцерогенни съединения. В едно клинично проучване е доказано, че по-високото съдържание на CLA в тъканите води до намаляване на случаите на рак на гърдата.

Средната консумация на CLA е между 15 и 175 мг дневно, далеч по-ниски от 3 г на ден, които водят до антикарциногенни ефекти. Според д-р Доршейд, CLA може да бъде важна и необходима хранителна добавка за хората, тъй като полезните количества не могат да бъдат получени само чрез диета.

Хората, които страдат от алергии и астма, също могат да се възползват от полезните ефекти на CLA, приемана като добавка. Метаболитите на арахидоновата киселина, простагландините и левкотриените могат да предизвикат симптоми, свързвани с алергии и астма. Проучванията при животни показват, че CLA може да помогне на организма естествено да променя тези химикали, като така намалява на симптомите. CLA е изключително успешно средство за намаляване на нивата на причинителите на алергичен ринит. Изследванията показват, че CLA може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар и да се ограничи степента на атеросклероза, която може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Ключов фактор за намаляване на теглото… и не само

Разбира се, много е важно да намалим приема на калории и да увеличим физическите упражнения в ежедневието си. Но CLA може да е от огромна полза за трайното здравословно намаляване на теглото. И това не е всичко: CLA може да донесе много ползи за здравето на човешкото тяло. Както показват вече много проучвания, CLA може да е от съществено значение в превенцията на рака на гърдата, сърдечните заболявания, астмата и алергиите. Изследователите продължават да разкриват все нови ползи от тази така важна мастна киселина.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart