Search
Филтрирай по...

Димитър Маникатов

 

 

Болестите на опорно-двигателния апарат се срещат все по-често, включително у по-младите. Над 80% от хората поне веднъж в живота си са се сблъсквали с костно-ставни проблеми. Ако не се предприемат необходимите мерки навреме, често се стига до развитие на ревматоиден артрит, остеоартроза, остеопороза, изкривявания и др., които значително влошават качеството на живот на пациентите. За огромно съжаление, класическата медицина често е безсилна по отношение на костно-ставните заболявания. Тя залага предимно на нестероидните, противовъзпалителни медикаменти, които временно облекчават болестта, но не са в състояние да спрат прогресирането й. Не бива да омаловажаваме и факта, че тези лекарства често имат неблагоприятни странични ефекти.

Най-ефикасните методи за справяне с костно-ставните проблеми, са кинезитерапията и природните добавки, които третират не само симптомите, но и причините за заболяването.

Предлагаме ви да разберете повече по въпроса от д-р Димитър Маникатов – кинезитерапевт и специалист по профилактика и лечение на гръбначни изкривявания!

 

Какви са причините за широко разпространените костно-ставни заболявания?

Причините за този тип патология могат да се разделят главно на две основни направления.

А) вродени;

Б) придобити.

Към придобитите ще опоменем 2 направления

а) хранене (качество и количество на храните);

б) двигателен режим (трудова дейност, почивка и спорт ).

Човешкото тяло е един съвършен  организъм, които се нуждае от синхрон, баланс и правилно взаимодействие на клетки, тъкани, органи и системи от една страна, и всичко онова което ни предлага околната среда от друга страна.

Съответно нарушеният баланс и взаимодействие би трябвало да доведе до патологии.

 

Защо липсата на движение се отразява толкова лошо на опорно-двигателния апарат?

Бичът на съвременното забързано общество е обездвижването, а най- опасният ни враг е столът във всичките му форми и варианти.

Когато човек се обездвижва трофиката на клетките, тъканите и съответно органите се нарушава, а това от своя страна води до проблеми със здравето.

При работа пред компютър между 6 и 8 часа, плюс непълноценно хранене, нашите кости и мускули не се хранят и развиват пълноценно. Това от своя страна може да е причина за остеопороза по костите, хипотрофия на мускули, ставен хрущял и лигаменти.

 

Какви профилактични мерки, според Вас, трябва да предприемат офис служителите, които са приковани на стола пред компютъра по цял ден?

Три пъти по 2 минутна профилактична гимнастика на стола си по време на работа може да гарантира един по–добър мускулен тонос и подвижност на ставите.

 

Кои са най-полезните хранителни добавки за профилактика и лечение на костно-ставни заболявания?

В зависимост от първопричината и вида патология:
а)   за мускулите препоръчвам магнезий, цинк и витамин В6;
б)   за костите, в случаите на остеопороза, можете да приемате витамин D и калций;

в)   за ставите препоръчвам глюкозамин.

 

Казват, че магнезият и специално – магнезиевият цитрат, е най-важният минерал за човешкото здраве. Каква е неговата роля за поддържането на добра форма – както физическа, така и психо-емоционална?

От  мнението на водещи в областта специалисти, с  коeто съм съгласен  и аз, минералните цитрати  имат много по-добра абсорбция, особено когато се приемат на празен стомах.

 

Какво е мнението Ви за продукта Магнезиев цитрат на канадската компания Natural Factors?

От колеги разбрах, че e предписван на спортисти с цел възстановяване, както и на пациенти с проблеми вследствие изометрично натоварване от седяща поза.

 

Трябва ли да приемаме определено количество течности и предимно вода през деня, за да бъдем по-подвижни и активни физически?

Да, това е много добър въпрос от гледна точка отново на забързаното ежедневие. Все не намираме време да поемем 2,5 – 3 л. течности на ден, но за сметка на това повечето хора пият по няколко кафета дневно, които обаче са диуретици. А именно телесната хомеостаза е ключът към доброто здраве, защото тя ни гарантира добра имунна система, а от там и добро здраве.

 

В състояние ли е кинезитерапията да помогне и на хората, които страдат от депресии и други психо-емоционални разстройства?

Интересен въпрос. Кинезитерапията е лечение чрез движение. Да, ако се организират групи за лечебна гимнастика и се постигне ефекта на емоционално въздействие върху участниците. Но най – добрият метод за въздействие според мен, е психоанализата и психотерапията.

 

Каква е ролята на лечебния масаж в профилактиката и лечението на костно-ставните проблеми?

Масажът сам по себе си има за цел подобряване на храненето на засегнати мускули, подкожие и меки тъкани. Погледнато през тази призма, той има голямо и важно значение. Но профилактично и прилаган 1 или 2 пъти месечно. В противен случай може и да има отрицателно действие.

 

Наистина ли са опасни масажите, извършвани от хора, които не са специалисти в областта? Най-често, това може да се случи в някои козметични салони, където неквалифицирани „специалисти“ практикуват всевъзможни видове масажи.

Този въпрос е доста актуален в момента сред нашите среди, но причината е липса на контрол. Да, разбира се, че е опасно. Но това не означава, че в салоните за красота не работят квалифицирани терапевти, рехабилитатори и масажисти. А това с различните масажи е някаква безумна мания за модерност в масажа… Масажите са 3 вида: лечебен, спортен и релаксиращ, в зависимост от похватите и методиката за въздействие. Всичко останало според мен, са методи за финансово облагодетелстване и заблуда на така наречените „специалисти”.

 

Вярно ли е, че в повечето случаи болестите на опорно-двигателния апарат имат психо-соматичен произход? Защото според много специалисти тези заболявания са провокирани от силно напрежение в личния или емоционалния живот.

Знаете ли, стана доста модерно да се говори за стрес. Но сама по себе си думата стрес означава разместване на пластове ( заметресение – земни пластове). Да, голямото физическо и психическо натоварване могат да бъдат причина за нарушения във функционирането имуната система, а оттам и на здравословното състояние като цяло, но чак да доведат до костно-ставни проблеми…  По-скоро не,  при условие, че има достатъчно двигателно действие  и правилно хранене!

 

Има ли някакъв специален режим на хранене, който хората с опорно-двигателни проблеми трябва да спазват? Кои храни да избягват и на кои да наблягат?

Разбира се, че тези пациенти трябва да имат по-специален режим на хранене. Но този режим трябва да се изготви от специалист, който да вземе под внимание характерните особености на конкретния пациент, вида на патологията и етиологията на заболяването. Това са индивидуални диети, а не масово използвани. Метаболитните промени на тъканите могат да са провокирани от много неща, та дори и от хормонални нарушения.

 

През 2008 г., д-р Маникатов създава консултативно-терапевтичните центрове „Живот без болка“ в гр. Благоевград. През 2012 г., те се появяват в гр. Гоце Делчев, а 2 години по-късно, поради огромния интерес – и в гр. София. В центровете на „Живот без болка“, се предлага специализирана помощ на пациенти, нуждаещи се от кинезитерапия, рехабилитация и/или лечебен масаж.

 

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×
×

Cart