Search
Филтрирай по...

Понижаване на холестерола

 

 

Много от съвременнo разработените зеленчуци са получени от комбинации между диви растения още по времето на Римската империя. По-късно италианци доразвили техниките за кръстосване между различни сортове. Целта на процеса е прашецът от  едно растение да стигне до прашеца на друго, за да се получи хибрид. В  много случаи така са премахнати много от нежеланите признаци, като малкия размер или остатъчния горчив вкус. Друг вариант е целта да е подчертаването на положителните черти. Вече такова кръстосване е много е възможно и посредством специално култивиране.

 

 

Точно такава е и новата форма на броколи, богата на полезни съединения, известни като глюкозинолати, която показа впечатляващи резултати в две клинични проучвания при хора с повишени нива на на холестерол. Тези супер броколи представляват естествен хибрид, богат на глюкозинолати, именно в Южна Италия.

 

 

Броколите съдържат изобилие от  хранителни вещества. Изключително богати са на витамин C. А консумацията на една чаша броколи осигурява приблизително същото количество протеини, колкото чаша царевица или ориз, но по-малко от една трета от калориите, налични в тях. Броколите съдържат и каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолиева киселина и фибри. Също така са много добър източник на фосфор, калий, магнезий и витамини В6 и Е.

 

 

Броколите, подобно на останалите членове на семейството на зелето, имат забележителни противоракови свойства, особено при рак на гърдата. Съединенията, налични в тях, известни още като глюкозинолати (специално индол-3-карбинол и сулфорафан) увеличават отделянето на тази форма на естроген (2-хидроксиестрон), която предпазва от развитие на рак на гърдата.

 

 

Броколите подпомагат намаляването на холестерола, поради факта, че съдържат фитонутриента индол-3-карбинол, както и голям брой фибри. Освен това, честата им консумация предотвратява образуването на холестеролни плаки в съдовете, които са изключително опасни за здравето.

 

 

Предварителните проучвания показват, че, за да се намали риска от рак на половина, среднoстатистическият човек трябва да се яде около два килограма броколи или зеленчуци от семейство зелеви на седмица.

 

 

Новата “супер” форма на броколи е разработена в два водещи световни научни института във Великобритания, Институтът по хранителни изследвания и Инес център The John, провеждат изследвания, доказващи приблизително 3 пъти по-висока концентрация на глюкозинолати от обикновените броколи.

 

 

Специалният сорт се нарича Beneforté и е разработен, поредством конвенционални техники за отглеждане, кръстосвайки разнообразни сортове диви броколи с такива, специално селектирани за продажби, имащи всички характеристики, които потребителите търсят, но с добавени ползи, поради по-високите нива на glucoraphanin. Броколите Beneforté вече се предлагат в търговските вериги и в Европа.

 

 

Проведено е изследване, в което са взели участие 130 доброволци. Те консумирали по 400 г обикновени броколи, а друга група -по 400 г броколи Beneforté седмично, в продължение на 12 седмици. В първото проучване, консумацията на обикновени броколи намалява плазмения LDL холестерол с 2.5%, докато при консумиралите специалния сорт –с цели 5.1%!

 

 

Поради малкия размер на извадката, резултатите трябва да се комбинират, за да се постигне статистическа значимост. Когато двете проучвания са комбинирани, броколите Beneforté понижава LDL холестерола с около 6%, а стандартните броколи го понижават с 2%. Тази разлика е огледален образ на три пъти по-голямата концентрация на glucoraphanin в броколите Beneforté.

 

 

Специалният сорт броколи е достъпен и за българските потребители, но до момента, потреблението на този зеленчук не е особено застъпено у нас, въпреки множеството полезни ефекти, които предлага.

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

// Трейкинг код ЕТАРГЕТ //
×

Cart